2016. május 29., vasárnap

Karl May Fekete musztáng, A félvér könyv ajánló

Karl May Fekete musztáng, A félvér


Karl May A fekete musztáng, A félvér könyv ajánló

 

Fekete musztáng, A fekete táltos, A félvér könyv ajánló


Karl May Fekete musztáng, A félvér, A fekete táltos könyv történetét 1894 és 1896 között vetette papírra. 1896-ban Der Schwarze mustang címen tűnt fel, 1917-ben viszont jogi okok miatt Halbblut névvel adták ki, és a történet tartalmában is kisebb változtatások voltak.



Magyarországon is a kezdő mondatban említett 3 különböző címen adták ki. Aki nem tájékozott, azt hihetné, különböző könyvekről van szó, pedig A fekete táltos, az nem más, mint a Fekete musztáng, amelyet A félvér címen is forgalmaztak.


Karl May Fekete musztáng, A félvér, tartalom, történet


Két fiatal férfi találkozik az úton, és hamarosan kiderül, hogy unokatestvérek. Egy fogadóhoz mennek, ahol a vasutasok is étkeznek. A fogadóban egy félvér is tartózkodik, aki a vasutasok fogadott vezetője. Nemsokára megérkezik Old Shatterhand és Winnetou, akiknek gyanús a félvér.
Közben kínai vendégmunkások arra vetemednek, hogy elemelk a két vadnyugati hős fegyvereit. Csakhogy odakint komancsokkal találkoznak, akik elragadják tőlük a fegyvereket. A komancsok vezetője
Tokvi Kewa, a Fekete musztáng, aki egy gondos terv miatt jár erre. Megpróbálják Shatterhand és társa híres lovait is elragadni.



Karl May Fekete musztáng, A fekete táltos külföldi


Winnetou és társa rövid időn belül rájön, mi folyik a háttérben, és kiderül, hogy egy másik helyszínen támadást terveznek a komancsok. Gyorsan el kell jutniuk egy másik állomásra az egyik vasúti járgánnyal. Itt régi ismerősökkel találkoznak, Az Ezüst tó kincséből is ismert Bicegő Frank és Droll néni az. 
Hogy a fegyvereiket visszaszerezzék, és megakadályozzák az indiánok rajtaütő akcióját, ismerniük kell a csavaros észjárásukat, és elébe menniük az eseményeknek. De nemhiába ők a vadnyugat legügyesebb harcosai, képesek az indiánok terveit megelőzni. Csakhogy a félvér is ügyeskedik, és a vasutasok embereire is szükség van a készülő gaztettek megakadályozására.


Fekete musztáng (A fekete táltos), A félvér könyv jellemzés, kritika


Igencsak jól „fűszerezett” kis regény ez. Sok szereplő, sebesen gördülő események, színes karakterek, élvezetes párbeszédek és változatos helyszínek. Itt még nincs a Winnetou hagyatékára jellemző szürkeség, és a regény sem túl hosszú. Tulajdonképpen a Fekete musztáng regényben nincsen semmi különös, de ami van, az nagyon jó. Szeretem, ha egy regény sok, és mégis jellegzetes szereplőt ábrázol, méghozzá az események tükrében.
A fekete táltos egy ilyen könyv és hozza a Karl Maytól megszokott „kalandos színvonalat”. Persze A félvér regényből sem maradhatott ki a sok német szereplő, de ez elnézhető gyengéje az írónak. Igazából a kezdő szál a Timpékről, amellyel a regény is zárul, nem játszott különösebb szerepet a könyvben. A lényeg inkább a fekete táltoson, azaz Tokvi Kewán és unokáján, a félvér emberen volt. Itt újra semleges elbeszélőként meséli Karl May a történetet, s nem Shatterhandként, ezért sokkal több mindenre látunk rá.
Túlzottan nagyot nem alkotott A félvér regénnyel, nem akar annyit elmesélni, mint az Old Surehand -del, de kellemesen elszórakoztat, s ezzel meg is tette a magáét. A Fekete Musztáng is azon regények közé tartozik, amelyet szívesen veszek majd újra és újra elő, ha pihenésre vágyom.



Értékelés (saját tetszési indexem)

7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés