2016. május 23., hétfő

Karl May A kővé vált imádság könyv ajánló, kritika

Karl May A kővé vált imádság könyve


Karl May A kővé vált imádság könyv ajánló, kritika



A kővé vált imádság ajánló



Karl May A kővé vált imádság könyv Az ezüst oroszlán birodalmában folytatása, s egyben ezen négyrészes regénysorozat befejező kötete.



Az 1902-ben elkezdett A kővé vált imádság művét válása és egyéb világbeli eseményei miatt, több megszakítás után, csak 1903 közepén fejezte be. Ebben a regényben
Karl May önkritikája, önelemzése nyomát hagyta - a szereplők által - a párbeszédekben, hosszúra futtatott önvallomásokban.


Karl May A kővé vált imádság tartalom, történet


Kara Ben Nemszi, az usztád – és időnként a pedehr – véget nem érő beszélgetést folytat este. Mindenféle túlvilági, filozófiai, lelki-szellemi kérdéseket boncolgatnak. Közben egy merénylet is készül a német ellen, amelyet meghiúsítanak. A titkos boríték is a kezükbe kerül, amit sikerül elolvasni a pecsétek megsértése nélkül. A szillekhez van köze az ügynek.
Kiderül, hogy a lengyel binbasinak, akivel legutóbb Babilonban találkoztak, a családja még megvan, és Perzsiában található. Megszökik néhány fogoly, az usztád pedig elutazik a sah-in-sah –hoz.
Hálef fia, Kara gyanús alakokat figyel meg egy útja során, és Tifl –lel kapcsolatban is ellentmondásokra jön rá. Aggodalmait megosztja apja barátjával.
Fontos látogató érkezik a dzsamikunokhoz, és az usztád távollétében
Kara Ben Nemszi az, aki fogadja. Ez a látogató – a sejk ul iszlám – egy ravasz csirkefogó, aki társaival valamin mesterkedik, de kívülről jámbornak mutatja magát.
A két
Kara, a főhős és barátja fia körülnéz régi építményekben, a sziklákban. Nemsokára kiderül, hogy a nem csak a dzsamikunok, hanem a sah-in-sah ellen is nagy szervezkedés folyik. Barátaink természetesen mindent megtesznek, hogy ennek elejét vegyék. Ehhez hozzásegíti őket egy különleges ló is, Szír, amelyet a sah-in-sah küldött Dzsafár Mirzával.


A kővé vált imádság kritika


A kővé vált imádság kritika ezúttal valóban az. Normális dolog több száz oldalon egy párbeszédet folytatni? May párbeszédeit általában kedveltem, mert nagyon élvezetesek, szinte felülmúlhatatlan ebben a műfajban. De A kővé vált imádságban, a regény elején található, soha véget nem érő párbeszéd már nekem is sok volt. 
Ez most annyira elvont, hogy néha azt éreztem, az író csak magának fejtegeti a gondolatait. Szeretem a spiritualitást, de ennek nagy része értelmetlen, sőt érthetetlen volt! A rejtelmes sziget regényt éreztem hasonlóan elnyújtottnak, de ott a cselekvés volt (túl) sok.

A kővé vált imadság könyv


Amikor megérkeznek a látogatók, ismét furfangossá válik a főszereplő, és jó kis párbeszédnek örülhetünk. De sajnos nemsokára egy álmát meséli el, ami túl hosszúra nyúlik, érthetetlen túlvilági látomásokba bonyolódva. Végre felbukkan Dzsafár Mirza, akit a Vérbosszú oroszlánja óta vártam. A különleges ló megjelenése már-már túlzás, hiszen a főszereplő jelenlegi lova is kitűnő volt, de tovább fokozza az izgalmakat.
 
 

Az ezüst oroszlán sorozat vége 

 
Ahogy bonyolódnak az események, egyre több szereplő kerül elő, és élesedik a játszma, a regény egész jó lesz. A megszokott May -féle fordulatok kikerekedtek a végére, ezért ott már egész élvezetes a könyv. Bár már valójában nagy meglepetést nem tudott okozni. Mindenesetre a könyv fele felesleges ömlengés, de ez van (volt) ezt kell elfogadni.
Az asík – az a fickó, akit a barlangban hagytak, hogy szembenézzen önmagával – megváltozása hatásos, még akkor is, ha több példa volt már ilyesmire az író műveiben. Az előző kötetbeli egyes szereplők negatív változása, vagyis az, hogy mégsem olyan jók, mint láttatták magukat, árnyalta a történetet. Itt végre megtörtént az a verseny, amire az előző könyvben készültek, de a binbasi találkozott-e a családjával, nem tudom, és ez a regény is hagy nyitott szálakat...


Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Karl May Ardisztán könyv



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés