2016. május 17., kedd

Tim Lebbon Távoli csillagok könyv

Tim Lebbon Távoli csillagok könyv


Tim Lebbon Távoli csillagok könyv kritika, időszaka




A Tim Lebbon Távoli csillagok könyv a Jedik hajnala (Dawn of the Jedi) képregénysorozattal egy időben játszódik. Több, mint 25 évszázaddal a Yavin –i csata előtt, a Je’daii Rend a galaktikus magban levő Tython bolygón honolt.



A Tim Lebbon Távoli csillagok könyv 2013-ban jelent meg az USA –ban. A Csillagok háborúja univerzumának ezen korszakáról az első könyv volt, addig csak képregényekből olvashattunk ezekről az évezredekről.



A Távoli csillagok történelmi időszaka, a Je’daii Rend


A Yavin előtti 26. évezredben a rakaták Végtelen Birodalmának sok évezreden át tartó, utolsó korszaka tartott a galaxis más szegleteiben. Eddigre a gree faj is már lehanyatlott, akik pedig a hiperkapuk titkát ismerték. Ezek által két pont között voltak képesek utazni az űrben, de a hatótávolsága nem nagy. Rájuk is többször hivatkozik Tim Lebbon a Távoli csillagokban.
A galaxis magvilágában levő Tython bolygón nagyon nagy volt az Erő jelenléte, s  amikor túlságosan nagy zavar keletkezett, Erőviharok is pusztítottak. Ezért a Tythonra érkező lakók célja lett ennek megelőzése. Az egyensúly fenntartására hozták létre a Je’daai Rendet. Filozófiájuk alapja az egyensúly elérése volt. A Je’daii Rend tagjai abban az időben még az Erő által áthatott fémkardokat, ún. Erőkardokat használták, amelyek képesek voltak elhárítani akár a plazmafegyverek lövedékeit is. 
A Jedaii Őrzők a bolygóközi rendfenntartók szerepét is ellátták. Mivel semmilyen világi hatalom nem ellenőrizte őket, így idővel egyfajta ellenszenv is létrejött irántuk. Mivel a hiperűr utazás technikáját ebben az időben még nem ismerték, főként csak a Tython rendszerben utazgattak. A rendszerben számos idegen faj élt, amelyek több ezer évvel ezelőtt érkeztek ide. A Tython bolygót A mandalori című tv sorozat 2. évadában láthattuk először filmen.


Tim Lebbon Távoli csillagok könyv tartalma, története


25793 évvel Yavin előtt, a galaxis belső magjában levő Tython bolygón volt a Je’daii Rend, amelyet a későbbi Jedi Rend elődjének tekinthetünk. Lanoree Brock, a huszonöt éves Erő felhasználó nő, új küldetést kap a mesterektől. A hírek szerint valakik egy hiperkaput akarnak létrehozni, melyhez a „sötét anyagot” használnák fel, ami veszélyt jelenthet a világra.




Star Wars A Nox, a Tython es a Kalimahr bolygók
A Nox, a Tython es a Kalimahr bolygók

Aki e mögött áll pedig nem más, mint Del, Lanoree elhunytnak hitt öccse. A Kalimahr–ra utazik, ahol az egyik mester mester titkos üzenete hatására találkozik a Tre nevű twilekkel, aki információkat szolgáltat neki. Közben egy gyilkos noghri  üldözésében is részt vesz, ami miatt részt kell vennie a rendőrségi kihallgatáson. A Kalimahr kellemes éghajlatú, számos faj egyvelegét alkotó bolygó, ahol a nagy demokrácia mellett az illegális gladiátorjátékok is jelen vannak.
Tre –vel a Nox bolygóra utaznak, ahol a természeti erőforrásokat drasztikus méretekben kihasználták, ezért szennyezett, pusztuló környezetet hoztak létre. A város, ahova mennek, egy kupola alatt helyezkedik el. Itt végül rálelnek Del nyomára, de a vele való találkozás katasztrófák sorozatát indítja el.


Tim Lebbon Távoli csillagok könyv jellemzés, kritika


Tim Lebbon Távoli csillagok könyve Lanoree Brock –ra épül, az ő szemszögéből ismerhetjük meg, és élhetjük át az eseményeket. Ezzel párhuzamosan az ő visszaemlékezéseit - az öccsével együtt töltött időkre és tanítványságukra - olvashatjuk majd minden rész elején. Mellette a legtöbbet a twilek Tre van jelen, aki piros bőre mellett egy plusz lekkut is hordoz. 
Ő igazából a társadalom peremvidékén él, és információkkal (is) kereskedik, de kezd elege lenni abból az életformából. Daloren az az öccs, aki sosem volt igazán érzékeny az erőre, és a céljait a maga anyagi eszközeivel akarta elérni. Eközben nem zavarja, hogy ezzel másokat a pusztulásba dönthet.
Többre számítottam ettől a könyvtől. Hiányzik belőle a sötét oldallal való vívódás drámája, vagy éppen a Megsemmisítés regény izgalma. Érdekelt a 25 ezer évvel azelőtti világ és a jedaii –k. Nagyon döcögősen indul és elég sok benne az időhúzás. Az a rengeteg visszaemlékezés Lanoree öccsére – amikor tanultak – fölöslegesen sok. 
Azt meg hogy is gondolta a fordító, hogy csak úgy átnevezi a jedaai –okat jedi –nek?! Lehet, hogy sok rajongó nem ismeri a Star Wars történelem eme részét, de ennyire nem kellene lekezelni őket, hogy úgysem tudnák, mi a jedaii. Csak később alakultak ki belőlük a jedik, és a Jedi Rend!


Távoli csillagok korszaka


Távoli csillagok könyv korszaka, vélemény

 
Lanoree elvei, lelkivilága mindvégig stabil – ha nem számítjuk az öccse létéből származó aggodalmait – erős jedaii, aki végrehajtja küldetését, bár ezúttal nehezebben, mint bármikor. Tre személyisége áthalad egyfajta fejlődésen a történet folyamán, ami nem is tűnik igazán a szemünkbe, talán csak az események vége fele ébredünk rá. Daloren olyan amilyen, csak Lanoree szeretné hinni, hogy nem menthetetlen. A jedaii –k itt csak mellékszerepet játszanak, főleg a visszaemlékezésekben „figyelhetjük” közelről őket.
Elég komoly, drámai hangulatú könyv, pszichológiai és néha társadalmi kérdésekkel, így megvan a maga egyedisége a különféle típusú Star Wars könyvek sorában. De nincsen olyan nagy történet, az eseményeket egy rövidebb regényben is el lehetett volna mesélni. A regényben megjelenő fajok is túlzottan a többi könyvből megismert „szokásos” lények. Bár annyira távoli világnak tűnhet, mint a fekete torony világa a Batuu -n, de kevésbé ébresztő sztori.
A hiperkapu – amely a fő érdekesség lehetett volna – eléggé alárendelt szerepet játszott a műben. Számomra nem volt túl élvezetes a könyv - talán egy kicsit kevés a főszereplő – bár attól még lehetett volna jobb. Mindenesetre a Távoli csillagok könyvet - Star Wars történelmi érdekességei mellett - elég közepesnek találtam a „szórakoztatás” szempontjából.

Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: 
A Cestus csapda tartalma, jellemzése
                

 Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés