2016. június 6., hétfő

A csempész futása Han Solo és Csubakka kalandja könyv

A csempész futása Han Solo és Csubakka kalandja


A csempész futása Han Solo és Csubakka kalandja könyv


A csempész futása könyv ajánló


A csempész futása Han Solo és Csubakka kalandja című ifjúsági Star Wars regényt Greg Rucka írta 2015-ben. A csempész futása Hannak és társának - a Halálcsillag elpusztítása után a lázadókkal való együttműködését - követő mentőakcióját mutatja be.

Greg Rucka számos junior regény, valamint képregény alkotója. Amellett, hogy a New York Times egyik bestseller szerzője, több Eisner  díjat is szerzett, amely a képregény iparágnak a legnívósabb elismerése.


Greg Rucka A csempész futása könyv történet, tartalom


Han Solo és Csubakka számára adott a feladat: a lázadók felderítő egységének utolsó életben maradt tagját kell megtalálniuk a hutt felségterület szélén levő Cyrkon –on, és megmenekíteniük.
Miután Han és Csubakka megkapta a nekik járó fizetséget, arra készülnek, hogy visszafizetik Jabbának a tartozást. Ekkor közli velük az izgalmas helyzetben megismert  Leia hercegnő, hogy a felderítőiket elkapták, csak Caluan Ematt maradt életben. Mivel a Millennium Falcon a legalkalmasabb a küldetésre, megpróbálja meggyőzni Hanékat, hogy vállalják el.
Alecia Beck, a Birodalmi Biztonsági Hivatal egyik női parancsnoka Ematt nyomában van, és mindent megtesz az elfogására. Csubakka és társa álnéven leszállnak a Cyrkon –on, de ott már egy fejvadász csapat is várja őket, akik a Solo fejére kitűzött jutalom miatt keresik őket.



Millennium Falcon repülése


Han egy ügyes lépéssel igyekszik egymásnak ugrasztani a két csoportot. Most nem olyan zűrös a helyzet, mint a bonyolult rablás esetén egy másik kalandjukban. Egy régi ismerős hölgy, Delia Leighton kocsmájában szerzi meg az információt Ematt hollétéről. Csakhogy Beck –et nem könnyű átverni, és a rámenős birodalmi tiszt folyamatosan a nyomukban van, nem szólva a fejvadászokról, akik szintén kitartóak. Főhőseink számára „tökéletes” csapda készül, amit ők nem is sejtenek...


Greg Rucka A csempész futása Han Solo és Csubakka kalandja jellemzés


Ahhoz képest, hogy Greg Rucka A csempész futása könyv ifjúsági könyvként van nyilvántartva, végig „felnőttesnek” éreztem. Talán csak a hosszúsága és az egyszerűsége utal arra, hogy a fiatalabb olvasótábornak szánták.
Ez egy plusz kaland, amely nem sokat ad a filmekhez (leszámítva a prológust és epilógust), vagy akár az eddigi könyvekhez. Kicsit úgy éreztem, hogy
Greg Rucka nem is akar (vagy talán nem szabadott) különösebben sok új információt, elemet belevinni a történetbe. 
A régebben megjelent könyvekhez lehetett volna kapcsolni, mert erről az időszakról több mű is megjelent, s ilyen módon harmóniában lenne a régi és a Disney –es vonal, de gondolom ez a legkevésbé sem érdekli a Disney –t. Mint olvasó, számomra ez a történet elfér az eddigiek mellett, nincsen ellentmondás, s az új és régi vonal egymást kiegészíti. Noha a legjobb Star Wars regények közé nem kerülne, az újabb ifjúságiak között egészen tűrhető A csempész futása.


Han Solo és Csubakka kalandja vélemény, kritika 


A csempész futása könyv viszonylag kevés főszereplőt mozgat, ezért könnyű megérteni a történetet és gyorsan beazonosíthatjuk a karaktereket. Hamar eljutunk az eseménydúsabb történésekhez, így Greg Rucka megelőzi az unalom kialakulását, sőt gyorsan beleélhetjük magunkat a helyzetekbe. Ha nem is egy vadászó árnyék, de felnőttként is olvasmányos, gördülős, igazán élvezhető. A fiatalabb korosztály számára pedig minden bizonnyal könnyen felfogható és érdekes, mégsem gyerekes.
Bár Greg Rucka A csempész futása könyv inkább csak kisregénynek tűnik, és lehetett volna ennél hosszabb, nekem tetszett. Nincsen benne semmi felesleges mellébeszélés, a történeten van a hangsúly, s ez esetben elég is. Gyorsan túl lehetünk rajta, nem fekszi meg a gyomrunkat, de egy „újabb” Millennium Falcon -os élménnyel lehetünk gazdagabbak.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlás: Star Wars könyvek - Új idővonal
         

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés