2016. június 13., hétfő

Karl May Ardisztán könyv

Karl May Ardisztán könyv

 Karl May Ardisztán könyv
A Karl May Ardisztán könyv 1908-ban és 1909-ben jelent meg folytatásokban folyóiratban, majd 1909-ben  Ardistan und Dschinnistan I. címmel könyvben is kiadták.Karl May Ardisztán könyvét a megjelenés előtt még több, mint 100 helyen átdolgozta az újságbeli változathoz képest. A történet az Ardisztán nevezetű, kitalált országban játszódik.

Karl May Ardisztán könyv tartalma, története


Kara Ben Nemsi és Halef Mariah Durimehnél vendégeskednek. Vendéglátójuk híreket kap, s nemsokára fontos küldetéssel bízza meg őket. Ardisztán és Dzsinnisztán közt ki fog törni a háború, s aggódik Dzsinnisztán miatt, melynek jó uralkodója van. Ardisztáné ellenben kegyetlen, de hogy Dzsinnisztánba eljussanak, Ardisztánon keresztül vezet az út.
A tengeren át viszik őket Az ardisztáni partokhoz, ahol egy ingoványos területen kell átjutniuk. Kara napokon át a Durimeh könyvtárából származó művekből írta jegyzeteit, hogy felkészühessen a két országból. De sajnos a jegyzetek elmaradtak valahol, s most emlékeire támaszkodva kell útnak indulniuk.
Hatalmas termetű, s hasonló képességű lovakkal bíró emberekkel találkoznak, akik a ussuloknak nevezik magukat. Furcsa, „valláson kívüli” vallásuk van, és a legnagyobb hatású közöttük a vezetőjük fiatal asszonya, aki a nem igazás eszes ussulok közt kitűnik éleselméjűségével. Az ussulok gyakran állnak hadban a csobánokkal, akik kisebb termetűek, de sokan vannak, és jól felfegyverzettek, ezért gyakran ütnek rajtuk.

Karl May Ardisztán könyv jellemzése


Amikor a két csobánt elfogták és a szigetre vitték őket, ugyanazt kezdtem érezni, mint a régebbi May műveknél, nagyon is izgalmas volt. Végre újra a régi Karl May! De aztán később szépen ellapult a történet. Ezúttal nem volt az a sok vallási-misztikus filozofálgatás, mint A kővé vált imádság –ban, de a történet sem pörgött.

Ardisztán térképe title=" Ardisztan terkepe " alt=" Ardisztán térképe "


Sok új népet, tájat és állatokat is megismerhetünk ebből a könyvből, persze azt hozzá kell tenni, hogy nagy része az író fantáziájának terméke. Összességében nem volt rossz, hozza a megszokott May féle fordulatokat, bár itt már ezeknek nincs olyan nagy hatása. Az Ardisztán igencsak hosszú regény, s nem is fejeződik be, hiszen a történetnek van egy második kötete.
Most (is) elég sok szereplőt mozgat Karl May, de eléggé jellegzetes személyiségvonásokkal ruházta fel őket ahhoz, hogy megkülönböztethetőek legyenek. Az állandóan visszatérő témák, a harc, vagy béke, szeretet, vagy gyűlölet, a mohamedán és a keresztény vallás itt sem hiányoznak. Ezúttal az ussulok különös vallása is színesíti a képet, bár erről viszonylag kevés közelebbit tudhatunk meg, úgyhogy részben homályban marad.

Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Dzsinnisztán fejedelme könyv

Ajánlott cikk: Kalandregények


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés