2016. július 24., vasárnap

Alan Dean Foster Erőpróba, A Jedi-kristály kritika

Alan Dean Foster Erőpróba, A Jedi-kristály


Alan Dean Foster Erőpróba, A Jedi-Kristály kritika



Erőpróba, Jedi-kristály könyv ajánló


Alan Dean Foster Erőpróba című regénye 1978 februárjában jelent meg az USA-ban, mint az első könyvdarabja a Star Wars kiterjesztett univerzumnak. Mivel a Csillagok háborúja regény is az ő műve volt, George Lucas ötlete alapján, a szerződése által, lehetősége nyílt egy újabb Star Wars regény megírására.

Amikor megkötötték a szerződést, még nem lehetett tudni, milyen siker lesz a film, s ezért a könyv egy kevesebb pénzbe kerülő film alapja lett volna. Ráadásul Harrison Fordról még nem lehetett tudni, vállalja e a folytatást, így Han Solo és Csubakka alakja ebből a regényből kimaradt.




A Jedi-kristály a Robur magazinban
A Jedi-kristály a Robur magazinban

 
A Splinter of the Mind's Eye magyar nyelven először az 1984-ben alapított Robur ifjúsági sci-fi magazin 1-5. számában jelent meg folytatásokban, A Jedi-kristály címmel. 1992-ben a Valhalla Páholy adta ki, akkor már Erőpróba néven, és ez volt a második Star Wars könyv abban az évben, a Sötét erők ébredése után. Ebben még több furcsaság volt a későbbi Star Wars regényekhez képest, például Thripio –t és Artu Detu –t androidnak fordítják, vagy Vader a Sith fekete lovagja.


Alan Dean Foster Erőpróba tartalom, történet


Luke Skywalker
és Leia hercegnő a Cirkarpusz V.-re, azaz a Mimban- ra kerülnek, útban egy fontos diplomáciai tárgyalásra. A Mimban bolygó felett mindketten kényszerlandolásra kényszerülnek, s később, a felszínen mocsaras, dzsungeles terepen kell továbbhaladniuk. Hamarosan elérnek egy települést, ahol egy érdekes idős asszony figyel fel rájuk a kocsmában.
Hallának hívják és Erő használó. Egy kristályról beszél nekik, amely felerősíti a használójában az Erőt, és Pomodzsema templomában található. Az utcán négy bányász beleköt Luke –ékba, s a verekedés miatt rohamosztagosok kísérik őket a helyi hatósághoz. Grammel felügyelő nem bánik kesztyűs kézzel a bajkeverőkkel.

Hamarosan megtudja, hogy a foglyai fontos személyek. A börtönben egy erős faj, a juzzemek két egyede is raboskodik. A történet további alakulása folytán néhány veszélyes állattal és a földfelszín alatt, barlangokban élő kovéjokkal is össze hozza őket a sors.


Alan Dean Foster Erőpróba jellemzés, kritika


Amikor 1992-ben megvettem ezt a regényt, nem hagyott túl mély nyomot bennem. Évtizedekkel később, újra elolvasva, már nagy érdeklődéssel olvastam a sok Star Wars könyv és információ ismeretében. Majd most ismét elolvastam, kíváncsian, milyen érzés újra.
Alan Dean Foster Erőpróba könyvéről jó tudni azt, amit a bevezetőben is említettem, hogy egy leendő filmre tekintettel, korlátozva voltak a lehetőségei. Ennek okán itt elmaradtak a látványos harcok, inkább a kisebb jelenetek alkották az események szövevényét.
Az Erőpróba regény lassan lendül be, onnantól kezd érdekessé válni, amikor a birodalmiak elfogják a két főszereplőt. Innentől kezdve nagyon jó, majd később, a kristály keresése általi úton ismét elszürkül, s csak a vége felé kezdenek érdekesebbek lenni a történések. A szerző másik önálló regénye, a Közelgő vihar egyenletesebb színvonalú.





 

Jedi-kristály kritika

 

Erőpróba könyv jellemzés

 
A börtön és a végső harc közötti út számomra elég unalmas volt és hosszú. Ennél a hajdani Kockás képregények történetei is pörgősebbek. Volt egy-két izgalmasabb jelenet – például a vandrella – de az előzményekhez képest jócskán leesett az érdeklődésem. Ugyanis a Grammellel való találkozás körüli események és párbeszédek igencsak élvezetesek voltak, s feldobták a regényt. 
Utána furcsa volt ismét a szürke mimbani mászkálást végigolvasni, ahol semmi igazán rendkívüli nem történt. Százszor inkább A túlélők keresése regényt olvasom, ahol a laposabb részekben is volt egyfajta rejtett feszültség. A végén a párbaj kissé hihetetlen, vagy inkább hiteltelen, Luke –nak, s főleg Leiának nem sok esélye lett volna képzetlenül Vader ellen. Így egy kicsit nehéz beilleszteni az SW történetfolyamba, hiszen a film folytatásokban nem vették figyelembe.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Kapcsolódó cikk:
  Boba Fett, a fejvadász


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés