2016. július 16., szombat

Chuck Wendig Utóhatás

Chuck Wendig Utóhatás

 Chuck Wendig Utóhatás
Chuck Wendig Utóhatás Star Wars könyve 2015 őszén jelent meg az Egyesült Államokban. Az utóhatás egy trilógia első része, amely A jedi visszatér eseményei után játszódik.Chuck Wendig Utóhatás könyvének elég vegyes volt a fogadtatása, a kritika jó része középszerűnek tartja. Néhány jó szempontot és történetszálat leszámítva, az egész folyamat nem keltett nagy odaadást sem a kritikusok, sem a rajongók terén.


Chuck Wendig Utóhatás tartalom, történet


Wedge Antilles az Akiva bolygó mentén birodalmi csillagrombolóba akad, amely vonónyalábba húzza. Norra, az Új Köztársaságiak egyik felkelő hölgye egy csempész segítségével jut le a bolygóra, ahol a fia tartózkodik, akit el akar vinni.
Az Akivához több csillagromboló érkezik, mert a birodalmiak néhány megmaradt vezetője titkos összejövetelt tart. Sinjir, a volt birodalmi biztonsági tiszt, és Jas, a zabrak nő fejvadász egy ponton kénytelen együttműködni. A női admirális, Rae Sloane közben több birodalmi vezetővel gyűlést tart a további teendőkről, de addig a csillagrombolókat „elrejtik”, hogy ne tűnjenek fel. A tanácskozások lassan haladnak, mert a megmaradt vezetők nehezen jönnek ki egymással.

 Rae Sloane és Temmin Wexley
Rae Sloane admirális és Temmin Wexley (felnőttkorában)


Norra rátalál fiára, Temminre, akinek van egy különleges droidja, amelyet maga épített össze régi alkatrészekből. Norráék találkoznak Sinjerrel és Jassal, és közösen működnek közre a továbbiakban a birodalmiak ellen.Chuck Wendig Utóhatás jellemzés


Értem, hogy az „új” Disney banda kitalálja a saját szálát, amellyel összeköti a régi filmeket az ő folytatásukkal. Az, hogy most a fejemben már évtizedek óta meggyökeresedett Star Wars történelmet „újraírjam”, már nem megy. Továbbra is úgy tekintem ezeket a történeteket, mint amelyek szépen megférnek az eddigiek mellett. A már jól kitalált, s megírt események és főleg karakterek nyomába sem érnek ezek az újak, legalábbis a birodalmi felhozatal vérszegény. Szóval összehoztak valami zagyvaságot, miért is kell létrejönni Az ébredő erő eseményeinek.
Nehogy félreértse valaki, az Utóhatás nem rossz regény, csak nekem már sok volt. A könyv eleje elég „ingadozó” olvasmányosság szempontjából, hol nagyon jó, hol ellaposodik. Ezek a közjátéknak nevezett részek pedig inkább csak megzavartak. Kár volt belenyúlni ebbe a korszakba, inkább Az ébredő erőt közvetlenül megelőző idővel foglalkoztak volna. Az új szereplők engem nem igazán tudtak megfogni, a régiek közjátékai meg nem illettek ide.
Ettől függetlenül időnként egészen jól pörög a történet, különösen a végén. Emiatt talán érdemes volt elolvasni, meg egy-két szereplő emlékeztet régi, jelentősebb karakterekre. Például Rae Sloane, vagy a a droid Csont uraság. Ők nem „új ötletek”, de a személyiségük színesebbé, élvezetesebbé teszi az olvasmányt.


Értékelés (saját tetszési indexem)

5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Utóhatás - Adósság


Kapcsolódó cikkek: Elveszett csillagok
                              Paul S. Kemp Sith Nagyurak
                              Új hajnal

Látogass el ide is: Star Wars könyvekHa tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 


 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés