2016. július 15., péntek

Winnetou IV. öröksége, hagyatéka könyv ajánló, kritika

Winnetou IV., Winnetou öröksége, Winnetou hagyatéka


Winnetou IV. öröksége, hagyatéka könyv ajánló, kritika


Winnetou IV. könyv ajánló


Winnetou IV., Winnetou öröksége, Winnetou hagyatéka – lehet válogatni a címek között, kinek melyik tetszik. Ez a történet sorozat formájában, újságban 1909 és 1910-ben jelent meg először.

A Winnetou IV.
Karl May Winnetou sorozatának befejező kötete. ha úgy tetszik, egy kis időugrással a Winnetou halála folytatása. A régebbi regényekből számos szereplő bukkan fel újra – immár idősebben – és ami összehozza őket, az Winnetou emléke.


 


Winnetou öröksége, Winnetou hagyatéka történet, tartalom


Karl May, vagyis Old Shatterhand sorban kapja a leveleket Amerikából. Ezekben régi ismerősei, barátai és ellenfelei egyaránt hívják őt. A Winnetouról elnevezett helyen egy nagy tanácskozás lesz, és fontos a jelenléte. Felbukkan egy érdekes ember is Drezdában, akit May felesége megsajnál, mert a három Winnetou kötet szerzői jogait akarja megvenni. Karl elutasítja, de kedvese unszolására beleegyezik, hogy Amerikai útjukon újra találkozzanak ezzel az emberrel.
Miközben átutaznak Amerikába, egyre inkább érik a meggyőződés benne, hogy az említett fickó – a testvérével együtt – annak a
Santersnek lehet a rokona, vagy talán a fiai, aki megölte az első Winnetou történetben Incsu Csunát és So csi –t. De nem csak Winnetou apjának és húgának haláláért felelős, hanem az indián hagyatékát is elrabolta. Azóta évtizedek teltek el, s most, harminc évvel a kezdeti események után, Shatterhand feleségével a Niagarához utazik. Itt két jól öltözött indiánnal is találkoznak, egyikük valószínűleg apacs.
 

Winnetou hagyatéka


 Később találkoznak Papperman –nel, aki szintén régi ismerős, valamint egy fiatal apacs indiánnal. Egy gyönyörű helyre mennek a Sziklás-hegységnél. Közben a környékbeli indiánok is szervezkednek.


 



Winnetou öröksége, Winnetou hagyatéka könyv kritika, jellemzés


A régebbi Winnetou regényekben Karl May nem igazán volt következetes az időmeghatározásokkal, évszámokkal. A történetekből ritkán derült ki a pontos ideje, és vannak keveredések is, mint például a második Winnetou kötetben. Itt most annyit megtudunk, hogy 30 év telt el, a kezdetek óta. Ezzel kapcsolatban azonban sokat kever az író. Mindig 30 évről beszél a kezdeti események óta. 
Aztán a Winnetou halála körüli eseményekről is akkora időtartamot határoz meg, holott a találkozásuk és a halála között legalább 10 évnek el kellett telnie. Egyszer említi, hogy 50 éves már, ami stimmelne, hiszen kb. 20 éves korában történtek az apacs vezérrel való első találkozásuk eseményei. Később viszont az egyik indián főnök úgy említi Shatterhand –et „ő majdnem 60 telet számlál”.
 
 

Winnetou öröksége, hagyatéka könyv ajánló, vélemény 

 
Eleinte a Winnetou öröksége könyvben vannak egészen ígéretes epizódok. Néha a hajdani regényeket idéző jelenetek történnek a főszereplőkkel. Később – legalábbis számomra – kezdett túl hosszúra nyúlni a történet. Végül már-már egy hosszúra nyúlt leírásnak érzékeltem az egészet, amellyel a szerző csupán felsorolta az eseményeket.
Néhány epizódot leszámítva „ízetlen” maradt a történet, ami, ha nincsenek a jól ismert szereplők, akár érdektelenségbe is fulladhatna.
Reméltem, hogy nem lesz olyan fárasztó, mint a Kara Ben Nemsi sorozat utolsó regényei. Ebben a regényben a legtöbb régi szereplő újra feltűnik azon a bizonyos helyen, de már idősebbek lettek és a viszonyok is jócskán megváltoztak. Érződik, hogy a szerző próbál valami nagy-nagy üzenetet átadni a könyvvel az utókor számára, ami szép és megszívlelendő.
Sajnos Karl May – annak ellenére, hogy nem unalmas a könyv – nem tudott különösebb izgalmat kelteni ezzel a regénnyel, A Winnetou hagyatéka egy hosszúra sikerült befejezése egy nagyszerű sorozatnak, bár Karl May még tervezett egy folytatást a az  indián végrendeletével kapcsolatban. Ez azonban már nem készült el, így maradt a Winnetou IV., mint befejezés.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlott cikk: 
James Fenimore Cooper - Nyomkereső


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


2 megjegyzés:
Write megjegyzés
  1. Hello! Ezt a könyvet keresem már régóta, az Unikornis kiadónál megjelent K M könyvek mind megvannak, ezt kivéve. Nincs valami ötleted, hogyan tudnám megszerezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Internetes könyváruházakban megtalálható valamelyik változat. De én sem papír formában olvastam, úgyhogy fent kell lennie az interneten e-bookként is.

      Törlés