2016. augusztus 7., vasárnap

Árnyak a holdfényben Conan novella ajánló

Árnyak a holdfényben Conan novella


Árnyak a holdfényben Conan novella ajánló



Árnyak a holdfényben ajánló


Robert E. Howard Árnyak a holdfényben Conan novellája 1934 áprilisában jelent meg először, a Weird Tales magazinban, Iron Shadows in the Moon címmel. Az Árnyak a holdfényben Conan novella eredeti címe Shadows in the Moonlight. Magyarországon először a Conan, a barbár kötetben jelent meg 1989-ben, majd a Conan a kimmériai (1993) és a Robert E. Howard összes Conan történetei. I. (2004) című összeállításokban.


Ha a Howard által írt történeteket vesszük, ez a Zsiványok a házban című sztorit követi. Conan e történet idején már közel jár a harminchoz és Turán pusztáin törvényen kívüliekkel kóborol, akik szabad portyázóként törnek be ide-oda. A helyi katonaság azonban közbelép és hadjáratot indít ellenük, amely az Ilbars folyó mentén egy tragikus végső ütközetbe torkollik.



Robert E. Howard Árnyak a holdfényben történet, tartalom


Olivia az Ophir –i hercegnő – akit apja eladott – Amurath elől menekül a mocsarak mentén. Felbukkan Conan, aki a kozákokkal tartott, de szétverték a hordáját és megküzd Amurath -tal. Mivel nem szeretne ottmaradni, Olivia a barbárral megy, aki a Vilayet tengeren csónakon evez észak felé.





Arnyak a holdfényben rajz Hugh Rankin –tól
Árnyak a holdfényben rajz Hugh Rankin -tól


Egy szigetnél kiszállnak pihenni és élelem után. Különös szavakat kiáltó papagájt látnak, s még valami megijeszti őket az erdőben. Egy építményt találnak a szigeten, ahova behúzódnak éjszakára, de a lánynak rémálmai vannak, ezért kimenekül a szabadba. Hamarosan egy hetven fős csapat szedett-vedett banda ér partot a szigetnél, amelyről a barbár sejti, hogy a Vörös Testvériség tagjai. Mivel a saját csónakjuknak baja esett, Conan megközelíti őket, segítséget remélve. Csakhogy a társaság feje egyik régi ellensége.



Robert E. Howard Árnyak a holdfényben novella jellemzés


Az Árnyak a holdfényben novellát a debreceni Csokonai kiadó által megjelentetett Conan a barbár című novelláskötetben olvastam először, 1989-ben. A kötet a Főnix könyvsorozat első darabja volt. A gyűjtemény „erejét” jelzi, hogy ez volt a legkevésbé „ütős” történet az öt novella közül. A történetbeli helyek környékén a Spraque és Carter féle Conan novellákban is megfordulunk.
A Turán és Hyrkania között fekvő Vilayet tengeren játszódó Árnyak a holdfényben hozza a szokott Robert E. Howard –i jellegzetességeket. Bár ez nem romantikus mű, mint Az Ararát legendája, van egy kis ilyen töltete is, a félelmetesség mellett. Vad harcosok, egzotikus helyszínek, egy hercegnő, rejtelmes helyek, s kísérteties árnyak. Az Árnyak a holdfényben az ötödik a kronológiai sorrendben, a befejezett eredeti Conan novellákat tekintve (lásd: Conan történetek, novellák, könyvek).
Szép levezetése volt a könyvnek ez a novella, amely már rövidebb volt, mint a többi, de még magában hordozta azok atmoszféráját. Kár, hogy Conan ezen korszakáról (is) kevés eredeti novella maradt fenn, bár eme környékre más történetekben is visszavetődik.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Folytatás: A fekete kolosszus Conan novella



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés