2016. augusztus 22., hétfő

Arthur Philip Feist A fekete lovag könyv jellemzés

Arthur Philip Feist A fekete lovag


Arthur Philip Feist A fekete lovag könyv jellemzés




Arthur Philip Feist A fekete lovag fantasy könyv 1996-ban jelent meg a Cherubion könyvkiadónál. Arthur Philip Feist egy magyar szerző, Nagy Zoltán, akinek ez volt az első regénye.
Annak idején A fekete lovag regény népszerű olvasmány volt, és folytatást is vártak, de az újságíróként dolgozó szerzőnek sajnos nem maradt ideje erre. Egyébként Nagy Zoltán
Arthur Philip Feist –ként a John Caldwell –lel közös Ez nekünk M.A.G.O.S. című paródia, s néhány novella által is ismert.



Arthur Philip Feist A fekete lovag történet, tartalom


Egy Boszorkányszikla nevezetű helyen szerzeteskolostor van, ahol a szerzetesek egy régi, bebörtönzött, sötét lény mumifikálódott testét őrzik a kőbe rejtve. De eljön a nap, amikor a szerzetesek kihalnak, és a lény valahogyan kiszabadul börtönéből.
Gosep lovag egy lókereskedő fiaként, hamis úton szerzett nemesi címet. Egy úri hölgyet készül feleségül venni, de egy napon értesül apósától, hogy szörnyű baleset történt. Ennek következtében arája elvesztette az emlékezőképességét, és nem emlékszik semmire a múltjából.
A lovagot elindítják egy küldetésre, hogy azáltal meghozza a gyógyírt menyasszonya számára. Mivel nem valami gyakorlott harcos, apósa utána küldi a fegyvernökét, hogy közbeavatkozhasson, ha baj van.

Egy fogadóban verekedés tör ki és itt tanyáznak a lovag régi cimborái is, akiket éppen keresett. A küzdelem közben tűz alakul ki, és egy lidérces valami is megjelenik. Egy barlangba menekülve beszélik meg a történteket, miközben a fegyvernök is utánuk settenkedik.




A fekete lovag könyv


Másnap útjuk a Boszorkánysziklához vezet, ahol meglepetten konstatálják a feldúlást. A fegyvernök pedig a közeli faluba megy, ahol már közben a boszorkány átvette az uralmat.
 

Arthur Philip Feist A fekete lovag jellemzés


A fekete lovag regényben az tetszik, hogy könnyű elolvasni, nem hosszú, és nincsenek benne hosszadalmas leírások. Egyszóval aki olyan könnyed szórakozásra vágyik, mint a Folyóvilág, és szereti a középkori világot, s hangulatot – megspékelve egy kis fantasy –vel – annak bátran ajánlható ez a könyv.
A fekete lovag jó néhány mitikus jellegű teremtményt felvonultat – van is egy szómagyarázat a könyv végén – és ezt összekombinálja a középkori hittel. A helyszínek akár lehetnének Lyonesse, vagy Rhialto Almeryjének területén is. Egyes jelenetek ijesztőek, félelmetesek, bár a történet megmarad a horror határmezsgyéjén.
Egyébként – talán amiatt, hogy a szerző folytatást is tervezett – egy kicsit „levágottnak” tűnik a vége. Emiatt, s egyszerűsége által nem olyan jó, mint pl. a Kristálymágia, de egy délutáni kikapcsolódásnak megteszi.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés