2016. augusztus 21., vasárnap

Bagdadtól Sztambulig regény

Bagdadtól Sztambulig regény

 Bagdadtól Sztambulig regényA Bagdadtól Sztambulig regény A vad Kurdisztánon át folytatása, s könyv alakban 1892-ben jelent meg először. Ez Karl May Kara Ben Nemszi sorozatának harmadik regénye.

 


Karl May Bagdadtól Sztambulig regény tartalom, történet


Kara Ben Nemszi Haleffel, David Lindsay – vel, valamint Mohamed Emínnel és a fiával haladnak délkeleti irányban, a kurdok földjeiről a Tigris folyó felé. Közben bejádokkal találkoznak és a kánjuk felajánlja, hogy együtt haladjanak tovább. Egy napon elfognak egy bebbeh embert. Legújabb táborukban arra döbbennek, hogy a kán harcosai többségével rajtaüt a bebbeheken. Közben a fogoly elszökik.Hőseink nem értenek egyet ezzel, ezért eltávoznak a bejádoktól. De a bejátok rablásai miatt a bebbehek őket is ellenségnek tekintik, ezért menekülniük kell. Egy szénégetőnél találnak menedéket, aki továbbvezeti őket a vidéken. Később újra rájuk törnek a bebbehek, de a főszereplőnek sikerül egy váratlan húzással kitörnie.
A továbbiakban többször „összeütközésbe” kerülnek velük, de a legnagyobb baj, hogy Mohamed Emín és Kara nem értenek egyet. Utána újabb ellenségek és barátok, győzelem és vereség, halál és betegség és hajszák következnek.

Bagdadtól Sztambulig  jellemzés


Ez már kicsit „széttöredezettebb” könyv, mint az előző, ezért a közepéig nem mindig éri el azt a szintet, de ebben is vannak élvezetes részek. A címe egy kicsit félrevezető, mert jó sok idő telik el, s a regény több, mint fele, mire Bagdadhoz érnek.
 Bagdadtól Sztambulig könyv külföldi kiadások
Bagdadtól Sztambulig könyv külföldi kiadások


A végefelé elég jól felpörögnek az események, gyorsan változnak a helyszínek, nagyon jó kis csetepaték és találkozások vannak. A közel-kelet több országát megismerhetjük testközelből, és a városok; Bagdad, Baalbek, Damaszkusz, Bejrút, Sztambul mind útba esnek. A történet a perzsa határtól „visszavezet” egészen a Földközi- tengerig, majd a Boszporusz öbölig.
Karl May elég ügyesen összehozta a szálakat a Bagdadtól Sztambulig regény végefelé, s a sorozatos balszerencsék után eredmények is születtek. Tetszett ez a gördületes lendület, míg a regény a közepéig csak átlagosan fogott meg, a végére gyorsan pörögtek az oldalak.
Ráadásul több szereplő is újra megjelenik, akiket az első könyvből ismerhettünk meg. A fiatal férfi és a nő, akiket kiszabadítottak Kairónál, Omar, aki apja gyilkosát üldözte és sajnos Ibrahim Mamur is.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Karl May Balkáni szurdokokban

Ajánlott cikk: Rebeka romantikus történelmi regény


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés