2016. augusztus 27., szombat

Karl May Balkáni szurdokokban

Karl May Balkáni szurdokokban

 Karl May Balkáni szurdokokbanKarl May Balkáni szurdokokban könyve a Kara Ben Nemszi sorozat negyedik műve. Az 1885-88 –as években vetette papírra, s először folytatásokban jelent meg, a későbbi könyvkiadás éve 1892.

Karl May Balkáni szurdokokban könyv történet, tartalom


Kara Ben Nemszi, Halef, Oszko és Omar immár a Balkánon üldözik az előző regényben megismert gazfickót. A településen, ahova betérnek, félretájékoztatják őket, ezért összehívják a helyi hatóságokat, de kiderül, hogy ők is meg vannak félemlítve, ezért hazudnak. Tovább az úton, a német előrehalad, megismerkedik egy kertésszel, aki a testvéréhez küldi.
Testvére, a kovács összekötözve fekszik feleségével a pincében, Abd El Mászud és két másik bánt el vele. Megvárnak egy küldöncöt, aki a zsiványokhoz tartana és elfogják. Majd az úton később Kara Ben Nemszit is tőrbe csalják, de később megjelenik Halef és két társa.
 Karl May Balkáni szurdokokban jelenet


Újabb és újabb kalandokba keverednek a balkáni falvakban, bebújnak egy galambdúcba, elkapnak egy „kísértetet”, és kihallgatják az őket üldözőket. Mindennek tetejébe még egy újabb, minden eddiginél körmönfontabb ellenfél is feltűnik a színen.

Balkáni szurdokokban jellemzés


Nagyon jó ütemben halad a történet, az olvasó folyamatosan „ébren” van tartva. Sok szórakoztató és izgalmas jelenet van. A galambdúcos igencsak tetszett. Teljesen hiányoznak a felesleges részek, így jó olvasni.
Mübarek megjelenése tette fel a koronát a történetre, eme ravasz szélhámos, és a körülötte zajló események letehetetlenné tették a Balkáni szurdokokban utolsó fejezetét. Az a jelenet, amikor az usztádok (helyi rendőrök) be akarják kísérni hőseinket a felettesükhöz, s azok tudomást sem vesznek rajtuk, zseniálisan humorosra sikeredett.
Nagyon gyors, röpködő párbeszédek, és mindenféle figurák színesítik a sztorit, miáltal a Kara Ben Nemszi sorozat egyik legolvasmányosabb, legkönnyedebb darabját adják.
Itt még nyoma sincs Karl May későbbi fárasztó filozófiai-vallási eszmefuttatásainak, a szórakoztatás a lényeg, s azt aztán megkapjuk bőven. A Balkáni szurdokokban regényt gyorsan ki lehet olvasni, kiváló humora van és igazi élmény.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Karl May A szkipetárok földjén

Ajánlott cikkek: Kalandregények, legjobb kalandkönyvek
                           80 nap alatt a Föld körül


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés