2016. augusztus 27., szombat

Karl May Balkáni szurdokokban tartalom, jellemzés

Karl May Balkáni szurdokokban


Karl May Balkáni szurdokokban tartalom, jellemzés




Karl May Balkáni szurdokokban könyve a Kara Ben Nemszi sorozat negyedik műve, a Bagdadtól Sztambulig regény folytatása. Az 1885-88 –as években vetette papírra, s először folytatásokban jelent meg, a későbbi könyvkiadás éve 1892.


Karl May Balkáni szurdokokban tartalom, történet


Kara Ben Nemszi, Halef, Oszko és Omar immár a Balkánon üldözik az előző regényben megismert gazfickót. A településen, ahova betérnek, félretájékoztatják őket, ezért összehívják a helyi hatóságokat, de kiderül, hogy ők is meg vannak félemlítve, ezért hazudnak. Tovább az úton, a német előrehalad, megismerkedik egy kertésszel, aki a testvéréhez küldi.
Testvére, a kovács összekötözve fekszik feleségével a pincében,
Abd El Mászud és két másik bánt el vele. Megvárnak egy küldöncöt, aki a zsiványokhoz tartana és elfogják. Majd az úton később Kara Ben Nemszit is tőrbe csalják, de később megjelenik Halef és két társa.



Balkani szurdokokban konyv kritika



Újabb és újabb kalandokba keverednek a balkáni falvakban, bebújnak egy galambdúcba, elkapnak egy „kísértetet”, és kihallgatják az őket üldözőket. Mindennek tetejébe még egy újabb, minden eddiginél körmönfontabb ellenfél is feltűnik a színen.


Balkáni szurdokokban jellemzés, könyv kritika


Nagyon jó ütemben halad a történet, az olvasó folyamatosan „ébren” van tartva. Akár a 80 nap alatt a Föld körül regényben, itt is sok szórakoztató és izgalmas jelenet van. A galambdúcos igencsak tetszett. Teljesen hiányoznak a felesleges részek, így jó olvasni.
Mübarek megjelenése tette fel a koronát a történetre, eme ravasz szélhámos, és a körülötte zajló események letehetetlenné tették a Balkáni szurdokokban utolsó fejezetét. Ha nem is sorolom a legjobb kalandkönyvek közé, így is többször olvasós. Az a jelenet, amikor az usztádok (helyi rendőrök) be akarják kísérni hőseinket a felettesükhöz, s azok tudomást sem vesznek róluk, zseniálisan humorosra sikeredett.

Nagyon gyors, röpködő párbeszédek, és mindenféle figurák színesítik a sztorit, miáltal a Kara Ben Nemszi sorozat egyik legolvasmányosabb, legkönnyedebb darabját adják. Itt még nyoma sincs Karl May későbbi fárasztó filozófiai-vallási eszmefuttatásainak, a szórakoztatás a lényeg, s azt aztán megkapjuk bőven. A Balkáni szurdokokban regényt gyorsan ki lehet olvasni, kiváló humora van és igazi élmény.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Karl May A szkipetárok földjén



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés