2016. augusztus 14., vasárnap

Karl May novellák

Karl May novellák

 Karl May novellak
Karl May novellák magyarul is megjelentek szép számban, bár inkább gyűjteményeskötetekben. A Karl May novellák egy része jelent meg nálunk, a címfordítások miatt néha nehéz beazonosítani ezeket.Ezen novellák nagy része kaland, illetve útikaland novella, más része humoreszk, illetve sok kapcsolódik a már ismert könyvsorozatokhoz. Egyes regények is tekinthetőek akár novellák gyűjteményének, elég ha csak a már bemutatott A vérbosszú oroszlánjára gondolunk.Karl May Humoreszkek


A Karl May humoreszkek a szórakoztatás célját szolgáló, legtöbbször Németország területén játszódó, vidám, csattanós, rövid történetek. Némelyik egészen vicces, , a történetet pedig tökéletesen formálta meg Karl May. Általában ezekben nagyon jó csavarok vannak, a végére jót derülünk és minden jóra fordul. A legtöbbször valamilyen szerelmi ügy (is) áll a háttérben, és egy jótevő gondoskodik arról, hogy a titokban találkozgató pár a szülők neheztelése ellenére is összekerülhessen. A Pankraz, a házasságszerző például nagyon mókás, és szórakoztató, nem is szólva a szereplők jellegzetességeiről. De még ennél is pompásabb A szerencsét hozó almásderes, amely egy komolynak látszó párbajt is parodizál. Ezt a történetet nagyon élveztem, az író mesélőkedve itt a topon van, kiváló élményt kínálva ezzel az olvasóknak.

Összeírtam a magyarul megjelent Karl May humoreszkeket, évszámként a legelső megjelenés (vagy megírás) dátumát vettem figyelembe a rendelkezésre álló adatokból.

A törzsasztalnál (Am Ernstthaler Stammtisch / Ausgeräuchert)   1876   
Pankraz a házasságszerző (Pankraz der Ehestifter/Auf den Nußbäumen)   1876   
Álkegyelmesek (Die falschen Excellenzen)   1977   
A szerencsét hozó almásderes (Husarenstreiche)   1878   
Epperlein úr históriája (Wie dem Stadtrat Epperlein aus der Klemme geholfen wurde/Das Ducatennest)   1878   
Vitzliputzli professzor    (Professor Vitzliputzli)   1894   


 

Karl May kalandnovellák és útinovellák


Ezek magyarul olyan gyűjteményeskötetekben jelentek meg, mint a A sivatag haramiája, vagy az Idegen ösvényeken. Ezekben a történetekben bejárhatjuk az egész világot, például a Saiwa tjalem az északi hópusztaságokba, eszkimó világba vezet, a Van Het Roer, a búr pedig a dél-afrikai háborúkhoz.
Több rövid történet kapcsolódik már meglévő sorozatokhoz. A Mursuktól Kairwanig című történet egy igazán jó Kara Ben Nemszi sztori a Szaharából. A Hóförgetegben, vagy az Upszaróka fiai pedig a Winnetou történetekhez tartoznak. A Halálos tűz történet pedig jó kis kavarás, mert eredetileg Old Shatterhand történet volt, de én már Old Firehand átiratban olvastam.

Karl May kalandnovellák lista


A sivatag hiénái (Tim Summerland / Ein Dichter /Der Pfahlmann)   1879    Van Het Roer, a búr (Der Boer van het Roer / Der Africander)   1879
Saiwa tjalem (Saiwa tjalem)   1881       
Halálos tűz (Ein Oelbrand???)   1883   
A beszélő bőr (Das sprechende Leder/Unter der Windhose)   1886   
Feketeszem    1889   
Ott fönn az „éneklő víznél”    1889   
Mursuktól Kairwanig (Eine befreiung)    1894   
A halál pusztája (Er Raml el Helahk)   1895   
A hóvihar / Hóförgetegben (Ein Blizzard / Ein amerikanisches Doppelduell)   1895
Upszaroka fiai   1897


Hosszabb Karl May novellák


A Kanada Bill egy többrészes történet, és a vadnyugaton játszódik. A Feltámadásról szó esett a már említett A vérbosszú oroszlánjában. A Szenteste a legtöbb bibliográfiában mint regény jelenik meg, de számomra még kisregénynek is túl rövid, ezért leginkább egy hosszú novellának tudom felfogni. Ebben a történet Németországban kezdődik, Shatterhand gyermekkorában, és a vadnyugaton folytatódik, Winnetouval, s más barátaival.
   
Kanada Bill (Ein self-man) 1877-94, 1971
Feltámadás (Christ ist erstanden! / Auferstehung)   1893   
A szenteste (Weinacht!)   1897   

Egyéb Karl May novellák


Karl May jó sok rövid történetet írt – különösen pályafutása kezdetén – sokat álnéven. A Két szív, ha elszakad történetről már említést tettem a Sátán és Júdás trilógiánál, mivel ez összekapcsolódik azokkal a regényekkel.

További Karl May novellák listája


Mária vagy Fatima (Maria oder Fatima)   1892/93
A vérbosszú (Blutrache)   1894
A Kutb (Der Kutb)   1894
Két szív, ha elszakad (Wenn sich zwei Herzen scheiden)   1894   
A káromkodó (Gott läßt sich nicht spotten)   1895 

Old Shatterhand civilben   1896
 A sivatag haramiája
A talizmán
A kaffer sírja   Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés