2016. augusztus 5., péntek

Karl May A sivatagon át könyv tartalom, jellemzés

Karl May A sivatagon át


Karl May A sivatagon át könyv tartalom, jellemzés



Karl May A sivatagon át könyv az első a Kara Ben Nemszi történetek sorában. Először 1881-ben jelent meg folytatásokban, folyóiratban, majd 1892-ben könyvben.
1936-ban ezt meg is filmesítették, s a történet eléggé hasonlított a regénybelire. 1973-ban és 1975-ben a németek Kara Ben Nemsi Effendi címmel két évados sorozatot is készítettek belőle, mely szintén követi az író által megírt történet nyomvonalát.

 

Karl May A sivatagon át tartalom, történet


Karl, a német utazó, Halef nevű szolgájával lovagol az algír sivatagban. Egy meggyilkolt férfi tetemére lelnek, aki francia volt. Nemsokára találkoznak két muzulmánnak öltözött férfival, akik a tettesek lehettek. A német csavaros párbeszédével kideríti az igazságot, de a férfiakat elengedik.
Később a sótavakon át haladnak kelet felé, ezért
Halef egy régi ismerősének szolgálatait veszik igénybe, aki jól ismeri az átjárót. Útközben a már említett gyilkosok támadnak rájuk és a kísérőjüket megölik. Csaknem ők is odavesznek, de megvárják, míg megérkezik a kísérőjük fia, kelet felől. A fiatal férfi, akit Omarnak hívnak, bosszút esküszik az apja halála miatt. Velük tart az úton.
Egy helyőrségnél némi vitába keverednek a helytartóval, mígnem előkerül a felesége, s csakhamar kiderül, ki az úr a háznál. Az egyik gyilkos is ott tartózkodik, s megkötözik, de később megszökik.




A sivatagon át könyv tartalom



Kairóban egy férfi feleségéhez hívják őket, aki beteg. A férfi elég elutasító, s muzulmán szokások szerint csak nehezen egyezik bele, hogy a német - akit most már Kara Ben Nemszinek hívnak - egyáltalán találkozhasson a nővel. Sok minden gyanús, majd Kara rájön, hogy a nő valószínűleg nem szabad akaratából van ott. Később megismernek egy másik férfit a szállásukon, aki elveszett, vagy elrabolt kedvesét keresi.
 

Karl May A sivatagon át jellemzés


A sivatagon át könyv több sztori együttese. Bár összefügg az egész, mégis körülbelül hét-nyolc különböző területen játszódik le, az összekötő helyeket nem számolva. Így eljutunk Algériából Egyiptomba, onnan Arábiába, majd a Tigris és az Eufrátesz vidékére, végül a Kurdisztánok földjére. Ugyanezek a helyek a Conan történetek helyszíneit jelentő Hybóriában is megvannak, kicsit másképp elhelyezkedve, s nevezve. Emiatt nem annyira élvezetes a könyv olvasása, mint lehetne, de azért így is eléggé érdekfeszítő.
Karl May A sivatagon át könyvében inkább egyes történetrészekben van a hangsúly, amelyek időnként nagyon jók, de a regény hosszúsága miatt csökken az izgalom. Az új helyszínek és helyzetek miatt újra és újra fel kell venni a fonalat, ezért az érdeklődési szint mindig kicsit leül. Ugyanez a hosszúság a szerző másik alkotásában, az első máhdi könyvben jól jön ki, mert ott nincsen annyira sok történetváltás.
Ettől függetlenül A sivatagon át regény jól megadja az alaphangot a Kara Ben Nemszi sorozatnak, amely
Karl May másik legkedveltebb figurája volt Shatterhand mellett. A címmel ellentétben csak a könyv egyes részeiben haladunk a sivatagon át, de jókora területet átívelnek a cselekmények. Sok új szereplőt ismerhetünk meg, amelyek kis részéből is egy-egy regény kitellett volna.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Folytatás: A vad Kurdisztánon át




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés