2016. augusztus 24., szerda

Lyonesse 1. Suldrun kertje

Lyonesse 1. Shuldrun kertje

 Lyonesse 1. Shuldrun kertjeLyonesse 1. Suldrun kertje fantasy regény, amely 1983-ban jelent meg. Jack Vance egyik legismertebb, nagy terjedelmű regénye, amelyben a történet több szálon, s időben nem mindig könnyen követhetően zajlik.Jack Vance a Lyonesse trilógiában ötvözi a valóságos középkort – különösen az Arthur király világát – a fantasy világával. A Lyoness történetekben található szereplők és népek valódi történelmi személyiségek és népek mintáján alapulnak.Jack Vance Lyonesse 1. Suldrun kertje történet, tartalom


Franciaországtól nyugatra, Írország és Spanyolország között terül el az Elder szigetek. Ezen a szigetcsoporton, amely egy nagyobb szigetből s körötte néhány kisebből áll, több királyság osztozik. A nagy szigeten Godélia, Dahaut, Észak és Dél-Ulfland, valamint Lyonesse található, északnyugatra Skaghane, délkeletre Dascinet, délre Troicinet.
Lyonesse fővárosában Casmir királynak és Sollace királynénak egy kislánya születik. Suldrun hercegnő nem érdekli a királyt, aki fiút szeretett volna és az anyja sem törődik vele. Helyettük ott van a parasztnő Ehirme. Amikor a Ehirmét kiutasítják a királyi kastélyból, Suldrun utánaszökik, ám ezért éppen Ehirmét büntetik meg.
 Lyonesse, Az Elder szigetek térképe
Lyonesse, Az Elder szigetek térképeEgyszer Suldrun rátalál a kertre, amelyen át egészen a tengerig juthat. Innentől fogva amikor csak teheti, kilátogat erre a helyre, ahol egyedül lehet és jól érzi magát. Casmir király folyton azon gondolkodik, hogyan juthatna az Elder szigetek feletti uralomra. Amikor Dascinet és Troicinet egymással háborúba keveredik, egy régebbi egyezmény miatt Lyonesse is beszáll Dascinet oldalán. Troicinet győzedelmeskedik, és a békekötéskor bele kell egyeznie Casmir királynak, hogy nem építenek hadihajókat. Ennek ellenére a király nem mond le a lehetőségről, hiszen mindenütt kémei vannak, de Troicinet is résen van, és meggátolja a kísérleteit. Közben a mágiát is használó Carfilhiot herceggel igyekszik szövetkezni Lyonesse királya. Ezért Suldrunt akarja hozzáadni felségül, de ő ellenáll. Büntetésül nem hagyhatja el a kertet.
Aillas, Troicinet királyának unokaöccse, unokatestvére társaságában hajózik diplomáciai küldetésükben. Körbejárják az Elder szigeteket, sehol sem lelve igazi szövetségre, bár ellenségre sem. Az események úgy fordulnak, hogy Aillas végül Lyonesse partjainál vetődik ki, egyedül. Suldrun rátalál, megmenti, és nem is sejtik, hogy ez a találkozás milyen végzetes lesz mindkettejükre, sőt az Elder szigetek sorsára nézve.Lyonesse 1. Shuldrun kertje szereplők jellemzése


Ildomos a sort a címszereplő Shuldrunnal kezdeni. Ő kezdettől fogva kirítt a családjából, természetes és önmagához hű maradt. Sajnos kevesen ismerték fel tisztaságát és őszinteségét, pont azok a legkevésbé, akikhez tartozott. Talán csak Ehirme, a parasztnő, aki tényleg szeretetből foglalkozott vele, de vele is kegyetlenül elbántak emiatt.
Casmir király szánalmas, nagyravágyó ember volt, akinek annál kevesebb a jóindulata. Bár néha egészen „normális” tudott lenni, végül mindig felülkerekedett önző énje. Shuldrunhoz megmaradt kőszívűnek, amiért az nem követte a kívánságait, pedig a lánya jó irányba vihette volna a király életét. Sollace királyné jelentéktelen személyiség volt, fejletlen lelkületű, nem is igazán szerette a saját gyermekét, annál könnyebben elcsábítható volt a vallásra.
 Shuldrun kertje


Aillas minden tekintetben kifogástalan férfiú, akinek az egész regény során muszáj drukkolni. Bár sok megpróbáltatáson esik át, ezek csak még elszántabbá teszik. Dhrun túl gyorsan nő fel a tündérek között, de jellemében a szülei vonásait hordozza. Ő és Glyneth – a másik gyermekkorból felcseperedő személy, aki lány -  nagyon pozitív szereplői a műnek.
Carfilhiot herceg pont az ellentéte Aillasnak, csak a saját érdekeire gondol és ellenszenves maradt mindvégig. A Melantche nevű hölgyemény pedig – aki a történet szerint mintegy testvérének tekinthető – teljesen kiszámíthatatlan, szinte érzés nélkülinek tűnik.
A pap egy szánalmas figura, aki a keresztény hitet terjeszti, de ő maga mint személy meglehetősen távol áll ettől az ideáltól. Shimrod – aki a fővarázsló Murgen fiának tekinthető – egy szimpatikus figura, talán egyetlen gyengéje a női nem. De ő jóindulatú maradt még a gondok közepette is és álruhában is megőrizte méltóságát. Dhrunnal és Glyneth –tel való barátsága az egyik legkedvesebb színfoltja a műnek.
Lyonesse 1. Suldrun kertje jellemzés


Ugyan Vance Haldokló Föld világában játszódó történeteit nagyon kedveltem, de például azok, amelyekért díjakat nyert (Sárkányurak, Az utolsó várkastély) nem jöttek be, így óvatosan fogtam ehhez az olvasmányhoz. Az elején nehezen lendültem be, kicsit furcsa volt, érdekes is, meg szokatlan. De ahhoz eléggé jó, hogy továbbolvassam. Voltak benne olyan jelenetek, amelyek megfogtak. Például Suldrun sorsa. A sok-sok önérdektől vezérelt ember között ő egyfajta üdítő változatosság volt. S természetesen Aillas volt a másik szereplő aki hasonló szimpátiát keltett.
Jack Vance a Lyonesse történetekben sok szálon viszi a történetet, s ezek néha külön egy-egy kerek részeket alkotnak. Más szerzőkhöz, vagy regényekhez képest ő egész történetszálakat visz végig, s csak utána tér következő, párhuzamosan történt eseményre, vagy éppen régebbi eseményeket is beilleszt, úgy, hogy leírja az előzményeket a jobb megértés kedvéért. Lyonesse 1. Suldrun kertje külföldi kiadások
Suldrun kertje külföldi kiadásokAma bizonyos szereplő halála nagyon megható volt, és eléggé elszomorított. A Suldrun kertje mesteri módon ötvözi a drámát, a humort, a romantikát, a költői szépséget, kiszámíthatatlan fordulatokat és csavaros párbeszédeket. Vance néha teljesen átmegy mesébe és elvarázsolja az embert, aztán a zord „valóságba” vált át, ettől olyan nagyszerű ez a hosszú olvasmány.
Nem mindekinek jönnek be ezek az átváltások – amikor az író egyik történetfolyamból a másikba csap át, és hosszan végigviszi, mielőtt az előzőt folytatná – és a „történelmi” leírások keveredése, a személyek történetével, valamint magával a sztorival. Nekem viszont ez frissítő változatosság volt, nem tudtam „elunni” a kevésbé érdekes részeket sem. Mint fentebb említettem, míg más szerzőknél párhuzamosan folynak a történetszálak, és nem húzódik sokáig egy-egy történetfolyam, itt sokszor csaknem kerek fejezetté alakulnak.
Jack Vance Lyonesse története, a Suldrun kertje számos érzést megmozgat az emberben. Érdeklődést, belemerülést, drukkolást, aggódást, izgalmat, nevetést, örömöt, meghatottságot és élvezetet okoz. Éppen ezért azon regények közé tartozik, amelybe életem folyamán többször újra bele fogok merülni, mert szeretem, ahogy elvarázsol.


Értékelés (saját tetszési indexem)
9
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Lyonesse 2. A zöld gyöngy
Ezt is ajánlom: Jack Vance A túlvilág szeme könyv

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod! 


 
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés