2016. augusztus 2., kedd

Rhialto, a csudálatos könyv tartalom, jellemzés

Rhialto, a csudálatos


Rhialto, a csudálatos könyv tartalom, jellemzés




Jack Vance Rhialto a csudálatos könyv 1984-ben jelent meg először. Három történetet tartalmaz, melyek közül a harmadik (Morreion) már 1973-ban megjelent egy válogatásban.
A Haldokló Föld világában (idejében) játszódó Rhialto a csudálatos az Ascolaisban és Almeryben élő varázslók színes csoportjáról szól, melyek egyike a különc Rhialto.
 
 

Rhialto, a csudálatos tartalom, történet



A Murthe tartalom


Rhialto és számos mágus él a 21. eónban, a Scaum folyó közelében. Egy napon, amikor az erdőben megy, észreveszi egy hölgyemény tükörképét a tónál, de őt magát nem látja. Egy fickó is felbukkan egy régebbi korból, akit a mágusok kihallgatva rájönnek, hogy veszély fenyegeti őket.
Ahhoz, hogy megoldják, egy régebbi hőst kell megjeleníteniük. Miközben
Ildefonse és Rhialto ezen dolgozik, a többi varázsló megváltozik a nem észlelt veszély hatására.
 

Fader fuvallata tartalom


Rhialto útnak indul nyaralni, de közben egyik rosszakarója az ő nevében követ el csínyeket. Távollétében a többi mágus büntetésül eltulajdonítja értékes javait. Visszatérve számonkéri őket, és a Fader fuvallatának nevezett helyen levő Perciplexhez mennek segítségért, mivel nem tudnak egyetérteni.
A különös törvénykönyv, a Monstramentumnak is nevezett Kék Alapelv eltűnt valaki által. Ildefonse és Rhialto megtudják mi történt, s utóbbinak a múltba kell visszamennie, hogy visszaszerezze az értékes dolgot. Osherl, a sandestin segítségét veszi igénybe ehhez, s a fura szerzetet magával viszi.



Rhialto, a csudálatos külföldi könyvborítók
Rhialto, a csudálatos külföldi könyvborítók



Morreion tartalom


Feltűnik egy arkveult, s kiderül, hogy egy régi mágus, Morreion veszélyben van. Mikor üldözik az arkveultot, Rhialto épületeinek egy részében is kár esik. Hogy megmentsék Morreiont, a mágusok az egyikük utazó kastélyával útra kelnek a csillagok közé. A világ távoli sarkában, egy bolygón találják meg.
Valaha az
IOUN varázskövek felkutatására küldték, de olyan sok idő eltelt, hogy elfeledkeztek róla, most meg már Morreion sem a régi.

Jack Vance Rhialto a csudálatos könyv jellemzés


Ebben a három történetben ismét tetten érhetjük
Vance kiváló és szarkasztikus emberismeretét. A varázslók mind kicsinyes, kapzsi, ámde körmönfont, ravasz, és tetszelgő alakok. Bár moralitásuk erősen megkérdőjelezhető, mégis valamennyire összetartanak, s a Perciplex által mindannyiukra érvényes alapelvet is alkalmaznak. 
A bírósági tárgyalásokhoz hasonló szózatok és párbeszédek zseniálisak, a karakterek úgy csűrik-csavarják a szót, hogy az már „szemkápráztató”. Annyira azért ennek ellenére sem tudott magával ragadni, mint a Kristálymágia regény, amely egy összefüggő kaland.
 
 

Rhialto, a csudálatos vélemény

 
A Murthe nekem nem igazán jött be, nem eléggé megkapó a történet, szerencsére nem is hosszú. A Morreion – ami ugyebár előbb született, mint az első kettő történet, számomra olyan középszerű volt, jobb, mint A Murthe, de annyira nem szálltam el tőle. Egyébként a Morreion már a sci-fi – fantasy keverék műfajhoz sorolható, mivel jelentős részében a világűrben utaznak és más bolygón tesznek látogatást.
A Fader fuvallata egyértelműen a kedvencem a három sztori közül, ez hozza azt a stílust és történetmesélést, amit szeretek Jack Vance –ben, és A túlvilág szemében megszerettem. Szerencsére ez a leghosszabb a három közül. Persze nem olyan jó, mint a Cugel történetek, de többször is éreztem azt a fajta „feelinget”.
Mindenképpen szórakoztató és humoros történetek, bár sok mindent még most sem tudok, s mivel fantasy történetekről van szó, talán nem is olyan fontos, ha nem ismerem az IOUN köveket.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés