2016. augusztus 30., kedd

Robert E. Howard - Szülessen boszorkány! Legjobb Conan

Robert E. Howard Szülessen boszorkány!

Robert E. Howard - Szülessen boszorkány! Legjobb Conan



Legjobb Conan történet ajánló


Robert E. Howard Szülessen boszorkány! Conan története 1934 tavaszának végén született, s decemberben jelent meg a Weird Tales hasábjain. Akkoriban Conan alakja már nagyon népszerű volt az olvasók körében és a szerkesztő habozás nélkül elfogadta a kéziratot, amelyet egyben az addigi  legjobb Conan történetnek tartott.

A Szülessen boszorkány! a civilizáció és a barbár világ határán fekvő Khauran kis országában játszódik. Időrendben A végzet árnyéka sztoriját követi, és Magyarországon a Conan, a barbár kötetben jelent meg 1989-ben.


 

Robert E. Howard - Szülessen boszorkány! tartalom, történet


Taramis, Khauran királynője, egy napon meglepve látja, hogy „képmása” bukkan fel előtte. A megjelenő valaki nem más, mint egykori ikertestvére, akit a pusztába vittek csecsemőként, mert a boszorkány jelét viselte magán. Azt hitték, elpusztul majd, de a messzi Khitai –ból érkező mágus felnevelte és kitanította.

 

Szulessen boszorkany megjelenések

Saloménak hívják a nőt és most a jussát követeli. Miután mindenkit megtévesztett, beeresztette a shemita sereget, élükön Constantinus –szal, akit szeretőjeként tart, a khaurani katonákat pedig szélnek ereszti. Conan, a királynő testőrségének parancsnoka fellázad, mert rájön a turpisságra, s véres csata bontakozik ki, de a túlerőben lévő ellenség győz.
A shemiták átveszik az uralmat és leigázzák, kihasználják a khauraniakat. A züllöttség vesz erőt a palotán, Salome és társai szellemi mélységekbe rántják a nemességet. Valerius, a hű katona, nem érti, mi történhetett a királynéval, ő is a tömeggel együtt azt hiszi, csak megváltozott. De nem adja fel, titokban kutat és szervezkedik. Saloménak pedig áldozatokra van szüksége amivel valamilyen lényt táplál.
Conant Constantinus keresztre feszítteti a városon kívül, ahol csak a keselyűk férhetnek hozzá. Rettenetes kínokat kell kiállnia. Az arra járó haramiavezér, Olgerd, három társával, elismerően pillantja meg a szenvedéseit rendületlenül álló barbárt.

 


Robert E. Howard - Szülessen boszorkány! jellemzés


A Szülessen boszorkány! Conan történet egyedi jellegzetessége, hogy a sztori nagy részét nem a barbár, hanem más főszereplők által követhetjük. Taramis, Salome, vagy Valerius szemszögén át ismerhetjük meg a történéseket. De a harmadik fejezetben (Levél Nemédiába) Howard  Astreas – a vándorló tudós – levele által hozza tudomásunkra a háttérben lejátszódó jeleneteket és folyamatokat.
A keresztre feszítés, de főleg az onnan való levétel lélegzetelállító, és csak erős idegzetű olvasóknak ajánlom. A Conan, a barbár című filmben felhasználták a történet eme részét, de az a jelenet meg sem közelíti a novelláét.
 

Conan keresztre feszítve a filmben



Legjobb Conan történet

 
A Szülessen boszorkány! Conan történet talán a legjobb, de legalábbis a legnagyobb hatású Conan novella volt számomra. Sok szereplőt vonultat fel, és ezek mindegyike erős karakter. A történet nagyon jól van felépítve, a felvezetés, dráma, küzdelem, tetőpont, levezetés mind nagyszerű. A fantasy itt kevesebb szerepet kap, csak Salome és papjai némi mágiája, valamint Taugh, a titokzatos bestia képében.
Conan a Szülessen boszorkány –ban egyszerre áldozat, hős, haramia, hadvezér és megmentő. A Conan sorozat kiemelkedő darabja ez az eseménysor. Robert E. Howard kitett magáért ebben a művében, felsorakoztatva mindazt az erényt, ami az ő írói egyediségéből adódott. Minden szempontból ideális Conan novella, amelyhez hasonlót a későbbi szerzők nem tudtak alkotni.

Értékelés (saját tetszési indexem)
10
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: A vasördög



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés