2016. szeptember 11., vasárnap

A fekete kör népe Conan novella

A fekete kör népe Conan novella

 A fekete kör népe Conan novella
Robert. E. Howard A fekete kör népe Conan novella 1934 szeptembere és novembere között jelent meg három részben, az amerikai Weird Tales magazinban. Az októberi és novemberi folytatásokhoz maga Howard írt rövid előzményrészletet, aki ezért a művéért 250 dollárt zsebelhetett be.A fekete kör népe Conan novella, a hybóriai világban, a történelem előtti Indiát és Himaláját mintázó, Vendhya, Himelian hegység és Yimsha hegyek magas tájain játszódik. Magyarországon ez a történet a Conan, a kalandor gyűjteményben jelent meg először.

Robert. E. Howard A fekete kör népe Conan novella tartalom, történet


Vendhya uralkodóját különös méreg érte, melynek következtében elvesztette öntudatát. De lehet, mégsem méreg, hanem fekete mágia áll a háttérben. A király megkéri húgát, Yasminát, hogy szúrja le, amíg nem késő, mert a Himelián-hegység varázslóitól származik a hatás, és a ha nem siet, lelke egy pokoli lény testébe kerül.
Yasmina hercegnő álruhában elindul északra, mert bosszút esküszik a Yimsa-hegy fekete mágusai ellen. Conan éppen Afghulisztánból jött az egyik városba, hogy elfogott emberei szabadon bocsátásáról tárgyaljon. Mivel ez nem jön össze, elrabolja a hercegnőt. Nyomukban jár Kemsha, az iranisztáni, aki a fekete mágusok tanoncnoka, de szeretője egyre nagyravágyóbbá tüzeli. A hajsza a Himelián hegységben folytatódik és a Yimsha hegyekig jutnak, miközben a hegyi hordák is hol segítik, hol gátolják őket. Robert. E. Howard A fekete kör népeConan egykori társai dühösek rá, mert a foglyokat kivégezték, de éppen a turáni sereggel kell szembenézniük. A barbár ennek ellenére felelősséget érez irántuk és segíteni akar, de Yasminára is vigyáznia kell. Közben Vendhyából is érkezik egy sereg, akik királynőjük megmentésére igyekeznek.

Robert E. Howard A fekete kör népe Conan novella jellemzés


A 90-es évek elején – amikor megvettem a Conan, a kalandor című könyvet – pont A fekete kör népe novellából hiányzott jónéhány oldal, valószínűleg nyomtatási hiba miatt. Így csak jóval később, az internet által ismertem meg teljesen a történetet.
Az eredeti Conan novellák közül, csak A fekete kör népe játszódik a világnak ennyire délkeleti részén. Ezidőtájt Conan kb. 33 éves, és a turáni-iranisztáni szembenállás mentén jut keletre, az afghuli törzshöz. Sajnos erről a vidékről nem született más Conan novella Robert E. Howard tollából, csak a későbbi szerzők által ismerhetjük meg a környező vidékeket.
Björn Nyberg és L. Sprague de Camp 1957-es írásában Conan és Yasmina sok évvel később újra találkozik, akkoriban, amikor a barbár már szintén király. A fekete kör népe Conan novellát a kritika is dicsérte, a történetben a helyi népek és a hegység varázslóinak működése érdekfeszítően van ábrázolva. Szerintem is A fekete kör népe igen jól megírt Conan novella, jó volt több évtized után, tavaly újra elővenni.

Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: A vasördög

Folytatás: Árnyak Zambulában


Ajánlott cikk: Magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es évekből

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés