2016. szeptember 11., vasárnap

A fekete kör népe Conan történet ajánló

A fekete kör népe Conan novella


A fekete kör népe Conan történet ajánló



A fekete kör népe ajánló


Robert. E. Howard A fekete kör népe Conan történet 1934 szeptembere és novembere között jelent meg három részben, az amerikai Weird Tales magazinban. Az októberi és novemberi folytatásokhoz maga Howard írt rövid előzményrészletet, aki ezért a művéért 250 dollárt zsebelhetett be.

A fekete kör népe Conan elbeszélés, a hybóriai világban, a történelem előtti Indiát és Himaláját mintázó, Vendhya, Himelian hegység és Yimsha hegyek magas tájain játszódik. Történetileg A vasördög című novella utáni időszakra esik. Magyarországon ez a történet a Conan, a kalandor gyűjteményben jelent meg először.


Robert. E. Howard A fekete kör népe Conan történet, tartalom


Vendhya uralkodóját különös méreg érte, melynek következtében elvesztette öntudatát. De lehet, mégsem méreg, hanem fekete mágia áll a háttérben. A király megkéri húgát, Yasminát, hogy szúrja le, amíg nem késő, mert a Himelián-hegység varázslóitól származik a hatás, és a ha nem siet, lelke egy pokoli lény testébe kerül.
Yasmina hercegnő álruhában elindul északra, mert bosszút esküszik a Yimsa-hegy fekete mágusai ellen. Conan éppen Afghulisztánból jött az egyik városba, hogy elfogott emberei szabadon bocsátásáról tárgyaljon. Mivel ez nem jön össze, elrabolja a hercegnőt. Nyomukban jár Kemsha, az iranisztáni, aki a fekete mágusok tanoncnoka, de szeretője egyre nagyravágyóbbá tüzeli. A hajsza a Himelián hegységben folytatódik és a Yimsha hegyekig jutnak, miközben a hegyi hordák is hol segítik, hol gátolják őket.



Robert. E. Howard A fekete kör népe



Conan egykori társai dühösek rá, mert a foglyokat kivégezték, de éppen a turáni sereggel kell szembenézniük. A barbár ennek ellenére felelősséget érez irántuk és segíteni akar, de Yasminára is vigyáznia kell. Közben Vendhyából is érkezik egy sereg, akik királynőjük megmentésére igyekeznek.


Robert E. Howard A fekete kör népe Conan történet jellemzés


A 90-es évek elején – amikor megvettem a Conan, a kalandor című könyvet – pont A fekete kör népe novellából hiányzott jó néhány oldal, valószínűleg nyomtatási hiba miatt. Így csak jóval később, a világháló által ismertem meg teljesen a történetet. Akkoriban még sok sci-fi és fantasy magazin jelent meg, ennek ellenére a hybóriai világ egy egyedi extraktum volt.
Az eredeti Conan sztorik közül, csak A fekete kör népe játszódik a világnak ennyire délkeleti részén. Ebben az időben Conan kb. 33 éves, és a turáni-iranisztáni szembenállás mentén jut keletre, az afghuli törzshöz. Sajnos erről a vidékről nem született más Conan novella Robert E. Howard tollából, csak a későbbi szerzők által ismerhetjük meg a környező vidékeket.
Björn Nyberg és L. Sprague de Camp 1957-es írásában Conan és Yasmina sok évvel később újra találkozik, akkoriban, amikor a barbár már szintén király. A fekete kör népe Conan történetet a kritika is dicsérte, a sztoriban a helyi népek és a hegység varázslóinak működése érdekfeszítően van ábrázolva. Szerintem is A fekete kör népe igen jól megírt Conan történet, jó volt több évtized után, tavaly újra elővenni.

Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Árnyak Zambulában



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés