2016. szeptember 5., hétfő

L. Spraque de Camp és Lin Carter Conan novellák, történetek

L. Spraque de Camp és Lin Carter Conan novellák


L. Spraque de Camp és Lin Carter Conan novellák, történetek





L. Spraque de Camp és Lin Carter Conan novellák, történetek az 50-es évektől kezdve jelentek meg. Ebben a cikkben az általuk írt, vagy feldolgozott, befejezett Conan történeteket mutatom be, csoportosítva és a megjelenés sorrendjében.

A novellákat és kisregényeket vettem figyelembe, a teljes regényeket nem. Egy-két Howard feldolgozás is kimaradt, ami később megjelent eredeti formájában is. A magyarul megjelenteknél a magyar címet is odaírtam.  Az évszámoknál a legelső magazinbeli, vagy egyéb megjelenést vettem figyelembe.




Robert E. Howard és L. Spraque de Camp Conan novellák



A vérfoltos bálvány (The Blood-Stained God)    1955


A barbár Zamorától délkeleti részén, Arenjun sikátoraiban járva észreveszi, hogy valakit kínvallatnak. Rájuk tör, s nem kis küzdelem árán kiszabadítja az áldozatot. Menekülése közben találkozik valakivel, aki egy tőle ellopott térkép hollétéről tud. Miközben a helyre igyekeznek, ahol egy értékes bálvány található, üldözik őket.

Ezt a történetet Robert E. Howard annak idején nem tudta értékesíteni, ezért átírta egy Afganisztánban játszódó kalandtörténetté. Később L. Spraque de Camp megtalálta a Howard kéziratok között, és visszaírta Conan történetté.

The Road of the Eagles    1955


Robert E. Howard történetéből formálta kisregénnyé de Camp.


Hawks over Shem    1955


Howard Hawks over Egypt történetéből írta át de Camp kisregénnyé. De Camp az eredeti sztoriból Ivan Sablianka szerepét írta át Conanra.



Tombalku dobjai (Drums of Tombalku)    1966


Ebben a novellában Conan és Amalric a fekete királyságokban kalandoznak. A történetben egy nő, Lissa is felbukkan, aki állítólag egy városból menekült.

A Tombalku dobjai töredékként maradt fenn Howard után, és de Camp fejezte be, elsőként egy 1966-os kiadásban jelent meg.


A holtak csarnoka (The Hall of the Dead)    1967


Zamorai tolvajévek. Conant egy csapat üldözi Shadizartól nyugatra, akik a városból jöttek utána. Miután egy kőomlás végez velük, a vezetőjük jut csak el a kimmériaiig. Az bejut egy régi, romos helyre, ahol valaha Larsha városa állt. ahol egy nagy, csigaszerű lény támad rá.

Ennek a történetnek két változata létezik. Robert E. Howard novelláját L. Spraque De Camp később kisregénnyé bővítette.




Robert E. Howard és Lin Carter Conan novella




Nergal keze (The Hand of Nergal)    1967


Zamorától keletre a csatában szárnyas lények avatkoznak be, de Conan nem adja olcsón magát. Végül a csata eldől, rajta egy amulett segít, és utána egy fiatal nőre lel, akit valaki küldött őutána. Odamegy ahonnan jött, és egy „tudóshoz” jut, aki elmeséli az új úr, milyen drasztikus módon irtotta ki a mágusokat a körzetében.

A Nergal kezét Howard kezdte el, de töredékként maradt fenn, így Lin Carter fejezte be.



L. Spraque de Camp és Lin Carter Conan novellák




The Thing in the Crypt    1967


Conan egy csapat Asgard –i harcoshoz csatlakozva, a keleti hyperboreai vidékre indul portyázni. Elfogják, és rabszolgának hurcolják őket, de megszökik. Farkasok elől menekülve egy kriptaszerű helyen talál menedéket.

Ennek a történetnek egyes jeleneteit felhasználták az 1982-es Conan filmben.


A koponyák városa (The City of Skulls)    1967


Conan és Juma, a Kush –ból származó fekete férfi, más harcosokkal együtt kísérnek egy hercegnőt Hyrkánia délkeleti részén, amikor rajtuk ütnek. A testőrökből csak ők maradnak meg és elhurcolják őket egy hegységen át dél felé. A magas hegységen túl – hegyekkel körülvéve – alföld terül el, egy hatalmas tóval a közepén. Ez Meru országa, amely felett egy „istenkirály” uralkodik.


A monolit átka (The Curse of the Monolith)    1968


Conan és Juma kapitányokként szolgálnak a turáni Yildiz király seregében. Conant a keleti Kusan –ba küldik diplomáciai útra. Útban visszafelé egy helyi herceg kíséri őket kalauzként. Egy helyen egy régi uralkodó van eltemetve harcosaival, s értékes kövekkel. A herceg ráveszi a barbárt, hogy segítsen megszerezni ezeket.


Black Tears    1968


A Khan Bogra vezette turáni hadsereg és a Conan által vezetett zuagírok egymás ellen. Egy évtizeddel ezelőtt még mindketten Yildiz király seregében harcoltak.


A jégféreg búvóhelye (The Lair of the Ice Worm)    1969


Conan 23 éves, és az Eiglophiai hegyekben lovagol, amely az északi Ashgardot és Vanaheimet elválasztja a délebbi országoktól. Egy lányt szabadít meg, akit megtámadtak. Éjszakára meghúzódnak a hideg barlangokban, s a barbár sem sejti miféle veszedelem les rájuk a fagyban.


The Castle of Terror    1969


Conan Kush szavannáin halad át, miközben oroszlánok vannak a nyomában. Ahol véget ér a fű, egy romos helyre ér és tovább nem követik.


Ormány a sötétben (The Snout in the Dark)    1969


A történet Kush földjén, Shumballa városánál zajlik. Az eredeti történet töredékként maradt fenn Howard hagyatékából, később fejezték be.


Black Sphinx of Nebthu    1973


Conan Aquilonia királyaként katonai expedíciót vezet Stygiába, Toth-Amon ellen.


Red Moon of Zembabwei    1974


Conan Aquilonia királyaként harcol Zembabwe-ben. Régi ellenfele, Toth-Amon oda menekült, ahol egy másik mágus, Neanunir várja, aki testvére trónját bitorolja.


Shadows in the Skull    1975


Conan és fia Zembabwe-i lovasok és fekete amazonok segítségével üldözi Toth-Amont.


The Witch of the Mists    1977


Conan már másfél évtizede király és tizenéves fiával vadászik. A fiát Louhi, a boszorkány királynő kelepcébe csalja. Az idősödő barbárnak Hyperboreába kell utaznia, hogy kiszabadítsa.


Ékkő a toronyban (The Gem in the Tower)    1978


Conan Gonzaga kalózcsapatában másodtiszt. A banda egy stygiai szigetre megy, ahol egy toronyban van a célpont a zsákmánnyal. Egy stygiai pap is velük utazik, akinek balsejtelmei vannak. Vele valóban baj történik, és a torony is bevehetetlennek tűnik.


The Ivory Goddess    1978


A Gwahlur Fogai történet eseményei nyomán, Conan Murielával Punt-ba megy, ahol egy elefáncsont istennő is szerepet játszik a továbbiakban.


Legions of the Dead    1978


Njal –nak, az Aesirek vezetőjének lányát, Rannt, elrabolták a hyperboreaiak. A fiatal Conan részt vesz a harcban egy erőd ellen és igyekszik visszaszerezni a lányt.


Shadows in the Dark    1978


A fekete kolosszus eseményei után Conan egy csapattal Ophirba indul, hogy kiszabadítsák a hercegnő fivérét.


Moon of Blood    1978


Conan Aquilonia nyugati határán harcol a piktek ellen.



Egyéb L. Spraque de Camp Conan novellák



The People of the Summit 1970 Björn Nyberg írta és de Camp átnézte
The Star of Khorala 1978  Björn Nyberg –gel közösen



Ajánlom ezeket is: Conan, a kalóz
                              
                             Conan történetek, novellák, könyvek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés