2016. szeptember 29., csütörtök

Lyonesse 2. A zöld gyöngy könyv tartalom, jellemzés

Lyonesse 2. A zöld gyöngy könyv


Lyonesse 2. A zöld gyöngy könyv tartalom, jellemzés



 Lyonesse 2. A zöld gyöngy könyv,  - melynek Jack Vance Suldrun kertje című műve az előzménye – 1985-ben jelent meg. Ebben a könyvben Jack Vance folytatja az Elder szigetek történetét – különösen Aillas –ra – Troicinet ifjú királyára fókuszálva, és a többi, első kötetben megismert főszereplőt is nyomon követhetjük.

Jack Vance A zöld gyöngy könyv tartalom, történet


Ulfland nyugati partjainál él Sarles, a halász. A régi hajója egyre rosszabb állapotban van, de sajnálja a javításra a pénzt és egyre kevesebbet dolgozik. Egy napon kifog egy rombuszhalat, benne egy zöld gyönggyel. Hamarosan bajba kerül, és a gyöngy rokonához jut, aki egy másik helyen szintén bajba jut.
Sir Trocero az északi királyságokat járja Aillas megbízására, s eközben egy pappal együtt nézi egy tengeri rabló felkötését, akinek a birtokában volt a zöld gyöngy. A gyöngy most hozzá jut, és csak nagy nehézségek árán tud tőle szabadulni.
Aillas a hazaérkező Trocero –val Árnyasvízbe utazik, ahol Dhrun, Glyneth és Shimrod várja. Időközben Glyneth szemrevaló, 15 éves lány lett, akit nehéz rászoktatni az úri viselkedésre. A gyermekekkel együtt utazik vissza a fővárosba. A feltételezések szerint valamelyik miniszter áruló, és egy fogadás után csapdát eszelnek ki, hogy csökkenjen a gyanúsítottak száma.



Jack Vance Lyonesse 2., A zöld gyöngy


Troicinet királya, Aillas vendégül látja Casmir királyt és háztartását. A szokásos diplomatikus keretek között zajlik a találkozó, de belül érzik, hogy egyik sem szíveli a másikat. A vendégekkel együtt érkező Umphred atya meg akarja zsarolni Aillast régi ismeretségükre hivatkozva, de az Yane segítségével jól megijeszti, így eláll tervétől. Hazaérkezve Casmir király egy börtönviselt férfit, Torqual –t, aki ska, megbíz azzal a küldetéssel, hogy viszályt szítson Dél- Ulflandban. Segítségül küldi egy helyi nemesét is. Úgy szervezkedik, mint Lu-don főpap az egyik Tarzan regényben, a hatalomért.
Aillas Dél-Ulflandba utazva szembesül azzal, hogy a bárók egymás ellen acsarkodnak, az embereknek kevés a lehetőségük. Kemény törvényekkel és fegyelemmel megregulázza a bárókat, majd YS városánál is ugyanígy cselekszik. Mivel Tamurello, a mágus alattomosan munkálkodik a háttérben, Murgen, a főmágus, „fiát”, Shimrodot megbízza azzal, hogy vonja el Tamurello figyelmét. 
Ezért Shimrod miután többször eredménytelenül meglátogatta Melantchet – elhagyja Aillast és seregét, majd visszaköltözik otthonába, Trildába. Tamurello Casmir király kérésére egy zsenge képességekkel rendelkező varázslót, Vibshume –t küldi, hogy nézzen utána, ki lehet Suldrun fia, akiről Persilian, a tükör jövendölt.
 

Jack Vance Lyonesse 2. A zöld gyöngy jellemzés, szereplők


A Shuldrun kertje ismeretében A zöld gyöngy könyvet már nagy érdeklődéssel kezdtem el, és nem is csalódtam benne. Ebben már nem volt annyi új, jelentős személyiség, de történetmesélésben nem maradt el az előzőtől. A zöld gyöngy regény jókora részét alkotta Aillas királyi műveletei és harcai. Kicsit emlékeztet a Kinizsi regényben megismert Mátyás királyra. Rendkívül szimpatikus és tanulságos volt ahogyan sorra megszilárdította az uralmát a különböző országokban, és elbánt a gaztevőkkel.



A zöld gyöngy kulfoldi megjelenések


 

A zöld gyöngy könyv szereplők, vélemény

 
A Lyonesse 2 –ben Vibshume volt az új gazfickó, aki a Vance művekben oly gyakran tetten érhető körmonfont, aljas, kapzsi és kéjvágyó alakot testesítette meg. Rajta kívül Torqual volt a másik negatív alak, de ő már kevesebb szerepet kapott a mű második felében. Tatzelt túl gyorsan elintézte az író a végén, Glyneth –en meg csodálkoztam, amikor először olvastam. Ugyanis életkorban inkább Dhrun –hoz állt közelebb, nem Aillashoz.
A regény végén, Tanjecterly –ben zajló kaland igazi fantasy volt. Az egyetlen negatívuma, hogy ekkorra már igencsak hosszúra nyúlt ez a regény, amely 2-3 könyvet is kitett volna. Az erők összecsapása sokszor hasonló népségekkel történik, mint például a Cormac Mac Art történetekben, de sokkal varázslatosabb, szokatlanabb, mesésebb. 
Mindent összevetve a Lyonesse 2. A zöld gyöngy könyv méltó folytatása elődjének és további mélységeiben ismerhetjük meg az Elder szigetek világát. Bár néhány szál lezárult, mégis jó alapot adott egy újabb folytatásra.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Lyonesse 3. Madouc


 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés