2016. szeptember 7., szerda

Nemere István Az utolsó bolygó tartalom, jellemzés

Nemere István Az utolsó bolygó


Nemere István Az utolsó bolygó tartalom, jellemzés




Nemere István Az utolsó bolygó sci-fi regénye egy családregény sorozat kötete. Az utolsó bolygó története a főszereplőt leszámítva szinte semmilyen szállal nem kapcsolódik az előző regényhez, így önállóan is olvasható.
Ez a regény 1986-ban a Népszava Lap- és Könyvkiadó tudományos-fantasztikus könyvek sorozatában jelent meg. Történetileg az első regénynek számítható a sorozatból, lásd az okokat lent.



Nemere István Az utolsó bolygó tartalom, történet


Oban Dorg –ot egy víztározónál történt szennyezés miatt száműzik a távoli Trendal bolygóra. A feladata az, hogy telepítsen flexia ültetvényeket, amelyek oxigént termelnek, így előbb-utóbb űrruha nélkül is lakhatóvá válik a bolygó. Emellett a közelben elhaladó hajókat is tájékoztatnia kell a csillagrendszer „meteorológiai” viszonyairól, azaz a közelben keringő meteoritokról és más veszélyforrásokról.
A napjai és az évei egyhangúságban telnek, rendszeresen bejárja repülőjével a 4 kontinenset és szórja szét a flexiamagokat. Egy napon segélykérő jelzéseket fog. Egy a közelben haladó kutatóhajó bajba kerül. Sikerül megtalálnia a kényszerlandolást végző hajó roncsait, amelyben két embert talál életben. Az egyikük egy férfi, aki komolyabb sérülést szenvedett, a másikuk egy fiatal nő, akinek a lába törött el.


 
Trendal bolygó térképe
A Trendal bolygó térképe


Elszállítja őket a „telephelyére” és megkezdi az ápolásukat. A fiatal nő, Letta, hamar rendbe jön, és segít ápolni a sérült férfit, akinek az agya súlyosabb sérüléseket is szenvedhetett, mert nincs mindig tisztán tudatánál. Amellett, hogy ellátja eddigi feladatait, Oban most már új társaival is foglalkozik. Többször tesznek kirándulásokat a környéken. A nő egyre közelebb kerül hozzá lelkileg, a férfi viszont nem beszámítható, ezért többször is veszélyhelyzetbe sodorja őket.
Eközben
Obannak észben kell tartania azt is, hogy ő száműzött. Egyelőre nem árulja el új társainak, és a központot sem értesíti az űrhajó balesetéről, pedig kötelessége lenne. De Letta jelenléte sokkal nagyszerűbbé tette az életét, és tudja, szomorúságot okozna, ha elvinnék őket tőle. Viszont a sérült férfi, Dabb, egyre hajmeresztőbb dolgokat csinál, és életveszélybe sodorja őket...


Nemere István Az utolsó bolygó sci-fi regény jellemzés


Eme családregény sorozat első (?) részét csak évtizedekkel később, az interneten olvastam és nagyon nem jött be. Ráadásul ott idegenek is vannak, a többi regényben – amelyek időben utána zajlanak - meg még csak keresik a kapcsolatot, de nem találtak sehol idegeneket, ez épp elég ellentmondásos. 
Kezdjük hát a másodikkal. Az utolsó bolygó sci-fi regény már egy vérbeli tudományos-fantasztikus történet, amelynek a sajátos atmoszférája ragadott meg. Az olvasása közben végig úgy éreztem, mintha ott lennék a Trendalon, és mivel szeretem a sci-fit is, jó volt belemerülni. Az "űr hatás" hasonló, mint az Elszakadás regényben, de itt jelen van egyfajta távoliság és magányosság egyedisége.


 

Az utolsó bolygó


Az utolsó bolygó könyv ajánló, vélemény 

 
A regényt részben azért is olvastam, mert érdekes volt beleképzelni magam és gondolatban átélni, hogy egy távoli bolygón, hogy telnek a napok és hogyan készítjük elő a jövőt (az oxigéntermelő flexia növényekkel). Ebből a szempontból valóban hasonlít a Robinson Crusoe –ra, ott is ezt élveztem, a beleélhetőséget. De Az utolsó bolygó nem csak erről szól, az új szereplők megérkezésével árnyalódik a történet, és egyre izgalmasabb helyzetek jönnek létre.
Nemere István Az utolsó bolygó könyvében az nem tetszett, hogy mindjárt azzal kezdődött, Oban Dorgot száműzték a Trendal bolygóra. Semmi magyarázat, a hátteret is csak jóval később ismerjük meg, és nem értjük, ezt a jóindulatú embert miért ítélték el. Bár ebből a szempontból hasonlít a Hádész sci-fi akció regényre, amelyben szintén nem tudni miért kell a főhősnek egy távoli égitestre mennie. 
Kár volt azt a bizonyos első regényt (Zuhanás a Napba) ehhez társítani, Nemere is 9 kötetesnek nevezte a sorozatát egy 2014-es interjúban. Ami azt jelenti, hogy az első regényt nem kellene ideszámítani, hiszen azzal együtt már 10 lenne.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Nemere István Hajnal a Trendalon



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés