2016. szeptember 7., szerda

Nemere István Az utolsó bolygó

Nemere István Az utolsó bolygó

 Nemere István Az utolsó bolygó

Nemere István Az utolsó bolygó sci-fi regénye egy családregény sorozat kötete. Az utolsó bolygó története a főszereplőt leszámítva szinte semmilyen szállal nem kapcsolódik az előző regényhez, így önállóan is olvasható.Ez a regény 1986-ban a Népszava Lap- és Könyvkiadó tudományos-fantasztikus könyvek sorozatában jelent meg. Történetileg az első regénynek számítható a sorozatból, lásd az okokat lent.


Nemere István Az utolsó bolygó tartalom, történet


Oban Dorg –ot egy víztározónál történt szennyezés miatt száműzik a távoli Trendal bolygóra. A feladata az, hogy telepítsen flexiaültetvényeket, amelyek oxigént termelnek, így előbb-utóbb űrruha nélkül is lakhatóvá válik a bolygó. Emellett a közelben elhaladó hajókat is tájékoztatnia kell a csillagrendszer „meteorológiai” viszonyairól, azaz a közelben keringő meteoritikról és más veszélyforrásokról.
A napjai és az évei egyhangúságban telnek, rendszeresen bejárja repülőjével a 4 kontinenset és szórja szét a flexiamagokat. Egy napon segélykérő jelzéseket fog. Egy a közelben haladó kutatóhajó bajba kerül. Sikerül megtalálnia a kényszerlandolást végző hajó roncsait, amelyben két embert talál életben. Az egyikük egy férfi, aki komolyabb sérülést szenvedett, a másikuk egy fiatal nő, akinek a lába törött el.


 
 Trendal bolygó térképe
A Trendal bolygó térképe


Elszállítja őket a „telephelyére” és megkezdi az ápolásukat. A fiatal nő, Letta, hamar rendbejön, és segít ápolni a sérült férfit, akinek az agya súlyosabb sérüléseket is szenvedhetett, mert nincs mindig tisztán tudatánál. Amellett, hogy ellátja eddigi feladatait, Oban most már új társaival is foglalkozik. Többször tesznek kirándulásokat a környéken. A nő egyre közelebb kerül hozzá lelkileg, a férfi viszont nem beszámítható, ezért többször is veszélyhelyzetbe sodorja őket.
Eközben Obannak észben kell tartania azt is, hogy ő száműzött. Egyelőre nem árulja el új társainak, és a központot sem értesíti az űrhajó balesetéről, pedig kötelessége lenne. De Letta jelenléte sokkal nagyszerűbbé tette az életét, és tudja, szomorúságot okozna, ha elvinnék őket tőle. Viszont a sérült férfi, Dabb, egyre hajmeresztőbb dolgokat csinál, és életveszélybe sodorja őket...


Nemere István Az utolsó bolygó sci-fi regény jellemzés


Eme családregény sorozat első (?) részét csak évtizedekkel később, az interneten olvastam és nagyon nem jött be. Ráadásul ott idegenek is vannak, a többi regényben – amelyek időben utána zajlanak - meg még csak keresik a kapcsolatot, de nem találtak sehol idegeneket, ez épp elég ellentmondásos. Kezdjük hát a másodikkal. Az utolsó bolygó sci-fi regény már egy vérbeli tudományos-fantasztikus történet, amelynek a sajátos atmoszférája ragadott meg. Az olvasása közben végig úgy éreztem, mintha ott lennék a Trendalon, és mivel szeretem a sci-fit is, jó volt belemerülni. 

 Az utolsó bolygó


A regényt részben azért is olvastam, mert érdekes volt beleképzelni magam és gondolatban átélni, hogy egy távoli bolygón, hogy telnek a napok és hogyan készítjük elő a jövőt (az oxigéntermelő flexia növényekkel). Ebből a szempontból valóban hasonlít a Robinson Crusoe –ra, ott is ezt élveztem, a beleélhetőséget. De Az utolsó bolygó nem csak erről szól, az új szereplők megérkezésével árnyalódik a történet, és egyre izgalmasabb helyzetek jönnek létre.
Az utolsó bolygóban az nem tetszett, hogy mindjárt azzal kezdődött, hogy Oban Dorgot száműzték a Trendal bolygóra. Semmi magyarázat, a hátteret is csak jóval később ismerjük meg, és nem értjük, ezt a jóindulatú embert miért ítélték el. Kár volt azt a bizonyos első regényt (Zuhanás a Napba) ehhez társítani, Nemere is 9 kötetesnek nevezte a sorozatát egy 2014-es interjúban. Ami azt jelenti, hogy az első regényt nem kellene ideszámítani, hiszen azzal együtt már 10 lenne.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Nemere István Hajnal a Trendalon
Ajánlott cikkek: Alfa Holdbázis könyv E. C. Tubb Elszakadás

                          Clark Darlton - Hádész, a száműzöttek világa


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés