2016. szeptember 6., kedd

Robert E. Howard A vasördög Conan novella ajánló

Robert E. Howard A vasördög Conan novella


Robert E. Howard A vasördög Conan novella ajánló



Robert E. Howard A vasördög Conan novella 1934 augusztusában jelent meg a Weird Tales hasábjain. A vasördög a Vilayet tenger szigetén játszódik, abban az időben, amikor Conan a közeli kozákok vezetője volt, a Szülessen boszorkány történetben leírtak után.

Magyarországon ez a történet szerepelt negyedikként a Conan, a barbár című novelláskötetben, 1989-ben.



Robert E. Howard A vasördög Conan novella történet, tartalom


Turán uralkodója, Yezdigerd nagy hatalmú, birodalma határai a nyugati királyságokba hatolnak és a messzi keletre nyúlnak. Csak egy egyre bővülő kozák horda jelent az országban veszélyt, amelynek a vezére most Conan. Yehungir aga és segítője kitalálják, hogy egy rabnő segítségével csalják tőrbe a barbárt. Ez a nő Octavia, aki a nemédiai udvarból származik.
A
Vilayet tengeren van a Xapur sziget, amelynek sziklás partját csak egy oldalról lehet megközelíteni. Az Árnyak a holdfényben Conan történet is a tenger vidékén játszódik. Egy halász rálel a szigeten található ősi romok között egy hatalmas termetű, díszes férfira, aki már réges-régen ott feküdhet holtan. A kezében egy aranymíves kés van, amelyet szeretne ellopni. De a férfi megmozdul, és halásznak esélye sem marad, hiába próbálja beledöfni a tőrét.


 
Robert E. Howard A vasördög régi megjelenések

 

Octavia megszökve fogva tartóitól, átúszik a szigetre, de nem sejti, hogy valaki követte, és elfogja. Közben Conan is megérkezik, akit elvarázsolt a szőke nő az elmúlt időszak találkozásaiban, amikor béketárgyalások folytak.


A vasördög Conan novella ajánló, jellemzés


Meglepődtem, amikor Howard kutatói az egyik leggyengébb eredeti Conan novella közé sorolták A vasördög –öt. Az Árnyak a holdfényben történettel való hasonlóságra alapozták ezt, de szerintem ez sokkal jobb.
A jüecsik és a Xapur sziget régi városa mítosza, ezt a történetet is az ősi, elfeledett civilizációk hagyatéka általi „feléledések” közé sorolja. Mivel Khosatral Khel – a tulajdonképpeni főszereplő – egy régi istenség, vastesttel, amely ellen csak az aranyozott tőrrel lehet fellépni. Bár a fantasy történetekben hasonló motívumok előfordulnak, az ötlet és a kivitelezés jellegzetesen "howardi".
A turániak és a kozákok egymás elleni acsarkodása itt csak érintve van a párbeszédek által, de a történet központi eleme a Xapur szigeten zajlik. A diplomáciai „harc” itt csak háttérként szolgál, az érdeklődés középpontja az ősi romváros és lakói felé irányul.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: A fekete kör népe


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés