2016. szeptember 6., kedd

Robert E. Howard A vasördög Conan novella

Robert E. Howard A vasördög Conan novella

 Robert E. Howard A vasördög Conan novella
Robert E. Howard A vasördög Conan novella 1934 augusztusában jelent meg a Weird Tales hasábjain. A vasördög a Vilayet tenger szigetén játszódik, abban az időben, amikor Conan a közeli kozákok vezetője volt.Magyarországon ez a történet szerepelt negyedikként a Conan, a barbár című novelláskötetben, 1989-ben.Robert E. Howard A vasördög Conan novella történet, tartalom


Turán uralkodója, Yezdigerd nagy hatalmú, birodalma határai a nyugati királyságokba hatolnak és a messzi keletre nyúlnak. Csak egy egyre bővülő kozák horda jelent az országban veszélyt, amelynek a vezére most Conan. Yehungir aga és segítője kitalálják, hogy egy rabnő segítségével csalják tőrbe a barbárt. Ez a nő Octavia, aki a nemédiai udvarból származik.
A Vilayet tengeren van a Xapur sziget, amelynek sziklás partját csak egy oldalról lehet megközelíteni. Egy halász rálel a szigeten található ősi romok között egy hatalmas termetű, díszes férfira, aki már régesrég ott feküdhet holtan. A kezében egy aranymíves kés van, amelyet szeretne ellopni. De a férfi megmozdul, és halásznak esélye sem marad, hiába próbálja beledöfni a tőrét.


 
 Robert E. Howard A vasördög régi megjelenések

 


Octavia megszökve fogvatartóitól, átúszik a szigetre, de nem sejti, hogy valaki követte, és elfogja. Közben Conan is megérkezik, akit elvarázsolt a szőke nő az elmúlt időszak találkozásaiban, amikor béketárgyalások folytak.


Robert E. Howard A vasördög Conan novella jellemzése


Meglepődtem, amikor Howard kutatói az egyik leggyengébb eredeti Conan novella közé sorolták A vasördög –öt. Az Árnyak a holdfényben történettel való hasonlóságra alapozták ezt, de szerintem ez sokkal jobb.
A jüecsik és a Xapur sziget régi városa mítosza, ezt a történetet is az ősi, elfeledett civilizációk hagyatéka általi „feléledések” közé sorolja. Mivel Khosatral Khel – a tulajdonképpeni főszereplő – egy régi istenség, vastesttel, amely ellen csak az aranyozott tőrrel lehet fellépni.
A turániak és a kozákok egymás elleni acsarkodása itt csak érintve van a párbeszédek által, de a történet központi eleme a Xapur szigeten zajlik. A diplomáciai „harc” itt csak háttérként szolgál, az érdeklődés középpontja az ősi romváros és lakói felé irányul.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Előzmény: Szülessen boszorkány!
Folytatás: A fekete kör népe


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés