2016. szeptember 30., péntek

Ti-Tonisza láma Kőszikla könyv, élete magyarul

Ti-Tonisza láma Kőszikla


Ti-Tonisza láma Kőszikla könyv, élete magyarul

 
 

Ti-Tonisza láma Kőszikla című könyve az 1940-es évek végén íródott, a szerző régebbi, több ezer évvel azelőtti tibeti életének visszaemlékezéseiből. A Kőszikla könyv által megismerhetjük a régi tibeti kolostorvilág legszentebbjének a belvilágát, beavatási ceremóniáit, valamint a főszereplő Ti-Tonisza és társai megkapó történetét.


Ti-Tonisza láma Kőszikla tartalom, történet, Ti-Toszisza láma élete


Több ezer évvel ezelőtt Ti-Tonisza kereskedő apjával járja a Himalája hegyeit gyermekként. Szülei elfogadják döntését, hogy láma lesz belőle. Egy szerzeteshez kerül, aki rendszeresen oktatja testi és szellemi gyakorlatokkal edzve őt. Elérkezik a nap, amikor késznek látja.
Tonisza apjával a magas hegyeken levő Kőszikla kolostorba utazik. Itt egy különös esemény történik. Egy katona megbotlik a fiú lábában, ezért rátámad, de ő védekezik. Megjelenik egy láma, Lhalu, akinek különös fény „ég” a szemében és kezének mozdulatával, valamint tekintetével a földre sújtja a fiúra támadó három katonát.
Toniszának több társával együtt át kell esnie a szellemi és testi próbákon, mielőtt lámanövendék lehet. A főpap kérdéseire sugallatokból érkező válaszokkal kell felelnie, majd később az felsorolja előtte jellemét, előző életeiből részleteket és a rá várható jövőt. Kétnapos böjtölés után a testi próbán egy barlangszerű alagúton átjutva teszik próbára képességeit.




Ti-Tonisza lama Kőszikla könyv kulföldi kiadások



Ezt vízpróba és más próbák követik, melynek során komoly kísértéseknek teszik ki, és nehéz kérdéseknek is meg kell felelnie. További kemény dolgokon esik át, egészen a tűzpróbáig, mire végleges felvételt nyer, és a Tonisza nevet is itt kapja meg.
Évekkel később, mesterével, Lhaluval, egy különös lányt ismernek meg. Szantemi nem mindennapi képességekkel rendelkezik, de rossz kezekbe kerül, ezért meg kell gyógyítaniuk. Felnőve kivételes papnő válhat belőle.




Ti-Tonisza láma Kőszikla könyv jellemzés, szereplők


A Kőszikla beavatása kísértetiesen hasonlít az Egyiptom beavatási útja című könyvben leírtakra. Még az ajánlott tulajdonságok is meggyeznek. Abban a könyvben a tudni, merni, akarni, hallgatni tulajdonságok elsajátítása a követendő, a Kősziklában ehhez a hinni járul hozzá. És a próba menete, legalábbis az elejét tekintve, szakasztott ugyanaz. Mindenesetre – legalábbis mai szemmel nézve – nagyon brutális volt a próba és beavatássorozat.
A túlzott erkölcsösség és merevség, az anyagi élettel szembeni erős elutasítás, mintha az valami gonosz lenne, szintén túl sok a mai felfogásnak. Ehhez képest az ősi egyiptomi papi fejlesztés is jóval nyitottabb. A főszereplő mellett a főpap és papnő valamint Lhalu láma kivételes példái voltak a legnemesebb tulajdonságokkal rendelkező, nagyszerű lámáknak. Lhalu öccse a világi férfiút jelképezi, aki nem képes ellenállni a múlandó dolgok csábításának, Szantemi pedig egyszerre hatalmas képességekkel megáldott papnő, és esendő ember is lesz.
Mivel ezek az események – ha jól vettem ki a Kőszikla könyvből – az időszámításunk előtti évezredből származnak, nagyon hasznosak és értékesek számunkra, a tibeti lámakolostorok világáról. Sokszor eszembe jutott a Harmadik szem könyvvel való hasonlóság, még a a főszereplő személyében is. Kivételes mű, a spirituális regények egyik feledhetetlen darabja. Ti-Tonisza láma élete különleges helyzetből és szempontból láttatja velünk az emberi teremtmények naggyá válásának és nehézségeinek próbáit.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ajánlott cikk: A végtelen aktív oldala


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:
Write megjegyzés