2016. október 24., hétfő

Fekete István Tüskevár könyv bemutatás, jellemzés

Fekete István Tüskevár könyv bemutatás, jellemzés

Fekete István Tüskevár könyv bemutatás, jellemzés

Sohasem gondoltam volna, hogy Fekete István Tüskevár könyvéről valaha is írok jellemzést. A Tüskevár könyvet 1982-ben kaptam, s gyermekként valószínűleg többször olvastam. Több, mint 3 évtized után ismét előkerült ez a regény, s kíváncsiságból újra elolvastam. Mivel halványan emlékeztem rá, és nem hagyott mély nyomokat bennem, így nem is vártam sokat el tőle. Ehhez képest egész kellemes, ellazító élmény volt végigolvasni.


Fekete István Tüskevár könyv bemutatás, tartalom, történet


A Fekete István Tüskevár könyv 1957-ben jelent meg először, s mindmáig az egyik legnépszerűbb műve. Gyula (Tutajos) az iskola megpróbáltatásai után nagybátyjához utazik a nyárra, a fővárosból. A Kis-Balaton közelében megismeri az öreg Matulát, a ki pákász, és megismerteti vele a láp világát.
Az első, keserű tapasztalatok után – csizma nélkül elég éles a nád, és a nap leéget – kezd belelendülni a „mocsári életbe”. Mivel levetette ingjét, a leégése miatt kényszerűen „otthon” marad egy napot, aztán újra visszatér Matulához és Csikaszhoz, a kutyájához. Az öreg megismerteti vele a nádas vidékét, az ottani állatokat, hogyan érdemes horgászni, és hogyan kell evezni.
A Kis-Balaton világa

Amikor kezdi magát egyre jobban érezni, újabb kellemes meglepetés vár rá, barátja Béla (Bütyök) is megérkezik, hogy ezután közösen töltsék a szünidőt, a különleges vízi világban. Ezt követően tovább folytatódnak a mindennapos kalandok, amelyet egy veszélyes jégverés is tetőz, de mindez csak megerősíti a gyerkőcöket.Fekete István Tüskevár könyv jellemzés


A Tüskevár könyv is rendelkezik azzal a hangulattal, amit én a sokszor olvasható könyvekben szeretek. Bele tudom élni magam, mintha jelen lennék, és minden nap jó érzés újra „visszamerülni”, s megnézni „vajon mi történt azóta a főszereplőkkel”. Néhány körülményesebb leírást, s írói eszmefuttatást leszámítva, nem volt unalmas a könyv, s néha egészen eredetiek, sodróak voltak a párbeszédek. Itt a tó - illetve a lápvilág - nem fürdőhely, mint a Halkirálynőben, hanem táplálékszerző, elvonuló, figyelő hely.
Bár a mocsár nem az én világom, a természetben szeretek lenni és ezt az érzést kitűnően visszaadja a Tüskevár regény. Ráadásul Tutajos is szép kis fejlődésen megy keresztül a nyáron, lelkierő és testi állóképesség dolgában is. 
Itt már nincs jelen a Móra Ferenc gyermekkorának szegénysége, de annál inkább a vidék szerénysége. Akárhogy számoltam, nekem az egész történet – a leírások alapján néhány hét, vagy egy hónap alatt játszódott le, de nem egy egész nyáron, persze nem tudom, akkoriban milyen hosszú volt a szünidő. Mellesleg, az sem derült ki, melyik évben játszódik a történet. Egyébként a Bütyökkel megismerkedő lány neve azért is érdekes, mert a szerző másik regényében, a Gyeplő nélkül című műben is szerepel egy Szanyadi Katalin, hasonló feladatkörben.
Egy szép magyar álom a Tüskevár és a nyár hangulatát hozza a lélekbe. Számomra – aki nyárimádó – gyorsan átjött ez az érzés és végigkísérte az olvasást. Bár nem olyan izgalmas, mint az Egy komisz kölök naplója, de jó olvasni. Maga a tüskevár – amelyet találtak egy szigeten – története befejezetlen maradt, mégsem maradt az emberben hiányérzés. 
Az 1966-os Tüskevár tévéfilm sorozat az élő példa arra, hogy egy könyvet is lehet tökéletesen ugyanúgy, filmen eljátszani. Még a szereplők is teljesen eltaláltak. A 2012-es filmfeldolgozás a mai korba helyezi a történetet, a nyomába sem ér a tv sorozatnak, a szereplőkről ugyanez elmondható. Szerencsére a folytatás a téli berekben ugyanilyen jó történet lett.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés