2016. október 4., kedd

Winnetou 1. Old Shatterhand, Sam Hawkins könyv ajánló

Winnetou 1. Old Shatterhand, Sam Hawkens könyv


Winnetou 1. Old Shatterhand, Sam Hawkens könyv ajánló



Winnetou 1. Old Shatterhand, Sam Hawkens könyv Karl May Winnetou trilógiájának (ha nem számítjuk ide a későbbi negyediket) az első kötete. Magyarországon többféle kiadásban jelentek meg, így ez a regény Old Shatterhand és Sam Hawkens címekkel, két különböző kötetben.

A Winnetou 1. könyv alatt a Németországban 1893-ban megjelent regényt értem, ez minálunk eredeti verzióban csak a 2010-es években került kiadásra. Addig a régi rendszer által megcsonkított ifjúsági verzió volt csupán olvasható.
Tehát az Old Shatterhand könyv és a Sam Hawkens Winnetou kötetei egyben a sorozat első része.


Karl May Winnetou 1. történet, tartalom


A fiatal főhős Németországból utazik Amerikába szerencsét próbálni. Házitanítóként kerül St. Louisba, ahol az ottani fegyverkováccsal kerül „barátságba”. Mr. Henry egy különleges sorozatlövő fegyver kidolgozásán munkálkodik. Nem hiszi el, hogy a fiatalember képes lenne jól lőni, de ő ezt bebizonyítja, majd egy betöretlen lovat is meg kell ülnie.
Egy napon különös lehetőséget kap az ifjú, földmérőkkel együtt mehet nyugatra, ahol Új Mexikóban, az indiánok földjén átvezető, leendő vasútvonalat mérik ki. Velük tart
Sam Hawkens, a furcsa westman, akit már egyszer megskalpoltak és két társa. A helyszíneken a munka nagy részét az ifjú végzi, mert a főmérnök gyakran néz a pohár fenekére, s a többi alkalmazott is a példáját követi.




Winnetou 1. kiadasok



Egy idő után meglátogatja őket az előttük levő szakasz főmérnöke, s megdöbbenve veszi tudomásul, hogy milyen állapotban vannak a munkások. Ezért csak a fiatalembernek mondja meg, hogy a közelben indiánok lehetnek, ezért legyenek óvatosak. Egy incidens következtében az ifjú összekülönbözik a saját főmérnökével, mire az egy nagy darab fickót küld ellene. Ő egy ütéssel földre küldi, ezért a látogatóban levő szakasz főmérnöke Shatterhand –nek nevezi el.
Idővel új kalandok következnek, felbukkan egy bölénycsorda, egy hatalmas grizzly, majd megérkeznek az indiánok is. Egy különös fehér embert ismernek meg, aki már régóta él az apacsok között és tanítójuknak fogadták. A legnagyobb hatást
Shatterhand –re mégis az ifjú indián főnök gyakorolja, aki apjával együtt kísérte a tanítót. Sajnos a bizonyos gazfickó jóvoltából – akit már egyszer a földre küldött a főszereplő – rossz fordulatot vesznek a dolgok. Ellenségekké válnak és más indiánok is felbukkannak a környéken. 
 

Winnetou 1. Old Shatterhand, Sam Hawkens könyv ajánló, jellemzés


A Winnetou könyvet én sokáig nem ismertem, csak hanganyagban hallottam a történetet, meg persze a filmeket szerettem. Amikor végül rászántam magam, hogy kíváncsiságból elolvassam, elegendő löketet adott ahhoz, hogy az összes fellelhető Karl May könyvhöz kedvet adjon. Az furcsa volt nekem, hogy első szám egyes személyben íródott a történet, de idővel megszoktam.






Winnetou 1. könyv, A Rio Pecos folyó
A Rio Pecos, a " Winnetou kanyon "



A Winnetou 1. (1963) film legalább nagy vonalakban a könyv alapján játszódott, még ha részletekben el is tért. De a könyvbeli főszereplők mindegyike benne volt a filmben és elég jól visszaadták a karaktereket. Azóta is, ha Winnetou regényt olvasok, ezeknek a szereplőknek a képei ugranak be. A többi filmekben már teljesen eltértek a regénybeli történetektől. A Winnetou trilógia forgatási helyszínekből tudjuk, hogy a fentebbi képen látható, Winnetou kanyon néven is ismert helyen található Zrmanja folyó képviselte a könyvbeli Rio Pecost.
Visszatérve az Old Shatterhand, Sam Hawkens regényhez, ez az első történet tetszett a legjobban a három Winnetou könyvből. A főszereplő a Kara Ben Nemszi regényekhez képest itt még tapasztalatlan. Old Shatterhand amellett, hogy rendkívül szimpatikus ifjú, egy kicsit mereven erkölcsös, „nehogy egy fillérrel többet kapjon, mint ami járna”, na meg persze kicsit túlzottan jól sikerül neki minden elsőre. 
Nso Csi –val szembeni hűvössége pedig elég férfiatlan. Ezt leszámítva persze szívvel-lélekkel neki szurkoltam a regényben. Zseniális mű, méltó kezdete egy sorozatnak.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Winnetou 2. Old Death, Old Firehand



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés