2016. október 27., csütörtök

Winnetou 2. Old Death, Old Firehand könyv

Winnetou 2. Old Death, Old Firehand könyv

 Winnetou 2. Old Death, Old Firehand könyv

Karl May Winnetou 2. könyv, azaz az 1893-as német kiadás szerinti Old Death, Old Firehand. Ez a kötet nagyrészt régebbi írások újradolgozása volt, kivéve az utolsó fejezetet. Az Old Firehand egyes részei a régebbi Old Firehand írásainak átdolgozása, s az utolsó fejezetet az új kiadáshoz készítette az író, hogy összekösse az egyik előző cikkemben részletesen bemutatott Winnetou 1. kötetével.A magyar kiadások eltérőek, mivel a két történet külön is megjelent, azon kívül a régebbi fordítások, az ifjúság számára lerövidítve láttak napvilágot.Karl May Winnetou 2. Old Death, Old Firehand tartalom, történet


Old Shatterhand St. Louisba érkezik Sam Hawkens –szal és társaival. Bár a többi földmérő munkáját is ő végezte el, fejezte be, csak a saját fizetését kapja meg. Meglátogatja régi ismerősét, Mr. Henry –t. Megtudja, hogy Winnetou ott járt, de továbbutazott Santers nyomában.
Mivel közben az idő elment és nem sikerül barátja nyomára bukkannia, úgy dönt, előbb hazautazik Európába. Hajótörés éri és csak mások segítségével jut New Yorkba. Mivel a pénze odalett, állást vállal és idővel detektív lesz belőle. Amikor egy gazdag bankár fiát, aki verseket ír, de kissé megtébolyodott, egy csaló elrabolja, nyomoz utána. Így jut egészen New Orleans –ig. Ahol egy ivóhelyiségben nem mindennapi emberrel találkozik. Az illető egy magas, sovány, de híres férfi, Old Death. Nem fedi fel előtte, hogy kicsoda, de az rájön, hogy nyomoz valaki után.
 Winnetou 2. könyv


A sors különös összejátszása folytán Texasban találkoznak ismét, ahol néhány volt rabszolgafelügyelővel kerülnek összetűzésbe, és Winnetou is feltűnik a színen. Német lakosokkal is találkoznak és a Mexikóban zajló háború az itteni eseményekre is hatással van. Később egyre tovább hatolnak délnyugatra, a mexikói vidékek határaiig, préri, sivatag és sziklás részek váltakozásában.
A második részben (könyvben), az Old Firehand –ben, Shatterhand féléves távollét után tér vissza a vadnyugatra. Először egy lángra lobbant olajfúró településről menekít ki egy fiút, majd a prérin átvezető vasútnál keveredik újabb kalandba. Az indiánok el akarják torlaszolni a vonat útját, de Winnetouval együtt igyekeznek meggátolni őket.Karl May Winnetou 2. Old Death, Old Firehand jellemzés


Az Old Death tetszett jobban, különösen, amikor már elhagyták Texast és a mexikói prériken haladtak. Itt nagyon jó volt a pörgés és az események sodrása. Az Old Firehand –nél az eleje nem igazán ragadott meg, csak később, a vége felé lett jó.
 Winnetou 2. regény


Az időben való elhelyezése érdekes kérdéseket vet fel, mivel May nem igazán foglalkozott ezzel a Winnetou történetek esetében. Az Old Death eseményei nem sokkal a Winnetou 1. eseményei után játszódnak, az Old Firehand eseményei pedig ezek után fél évvel. Az első Winnetou kötetben még nagyon fiatalok a főszereplők. Viszont az Old Firehand –ben van utóbbinak egy fia, aki legalább 16 éves. A történet szerint az ifjú Winnetou akkor ismerte meg Firehand –et, amikor mindketten megismerték az assziniboinok főnökének leányát. A lány az idősebb Firehand –et választotta, s gyermekük lett a könyvben megismert fiú. Akárhogy is számolom, minimum harmincnak kellene akkor már itt lennie Winnetou –nak, márpedig az egész történet max. 1-2 évvel játszódik az első kötet után. Tehát May egyáltalán nem következetes.
A másik érdekesség, hogy  Dick Stone és Will Parker az Olajkirály –ban is szerepelnek, ami később játszódik ennél a történetnél, pedig itt... (de egy újrafeldolgozás szerint mégsem ez történt velük) na nem akarom lelőni a végkifejletet, a lényeg, hogy Karl May nem sokat foglalkozott a sorrendiséggel. Az Old Firehand –nek is nagyon izgalmas lett a vége a hozzátoldott, A pedlár című fejezet által. De az Old Death jobb volt, így egy kicsit nehéz eldöntenem, az egészre hányas értékelést adjak.

Ami a Winnetou 2. (1964) filmet illeti, egészen más történet, csak felhasználtak egyes helyszíneket és neveket. Például Ribanna, az assziniboin lánya először az apaccsal jön össze, New Venango az olajfalu fontos szerepet kap, és több jelenet - kissé megváltoztatva - emlékeztet a regénybeliekre.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)Folytatás: Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála könyv

Ajánlott cikk: Karl May novellák

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés