2016. november 24., csütörtök

Alan Dean Foster Az ébredő Erő könyv kritika

Alan Dean Foster Az ébredő Erő könyv kritika


Alan Dean Foster Az ébredő Erő könyv kritika



Alan Dean Foster Az ébredő Erő könyv 2015 decemberében jelent meg Amerikában, és az azonos című mozifilm regényváltozata. Az ébredő E könyv története 24 évvel a Yavin –i csata után játszódik és a regényben számos mellék, vagy kiegészítő jelenet van, amely a filmben nem kapott helyet.
 

Alan Dean Foster Az ébredő Erő könyv tartalom, történet


Az egykori párafarmer fiú Luke Skywalker eltűnt, de valaki birtokában van egy térkép, mely hozzá vezethet. Leia Organa tábornok elküldi legjobb pilótáját, Poe –t érte. De megjelennek az Első Rend katonái és elkapják őket. Az egykor bűnözőkkel is együtt lógó Poe Dameron a térképet még előtte egy droiddal elküldi. A csillagrombolón Kylo Rylen nagyúr vallatja ki a pilótát. Egy sötét bőrű rohamosztagos, aki nem ért egyet az Első Rend cselekményeivel, kiszabadítja őt, és egy TIE vadásszal menekülnek.
Közben a droid a
Jakku bolygón egy roncsvadász lányhoz kerül. A rohamosztagos Finn miután lezuhantak a TIE vadásszal a Jakkura – leveti a páncélját, elindul a sivatagban, majd sikerül elérnie egy települést, mielőtt kiszárad.





Az ébredő Erő könyv kritika



A droidot egy helyi kereskedő meg akarja venni, de Rey, a roncsvadász lány, a busás hasznon ellenére – egy hirtelen sugallattól vezérelve – nem adja el. Ez a kereskedő haragját vonja maga után és vadászni kezdenek rá, miközben Finn is odaér, és innentől együtt menekülnek, mert közben őt is keresni kezdik a megérkezett birodalmiak.


Alan Dean Foster Az ébredő Erő könyv kritika, jellemzés, összehasonlítás a filmmel


A filmhez képest a regény egész jó. A történet alapból egy „biztonsági kreáció”, mert a forgatókönyvnél csak arra ment ki a játék, hogy biztos siker legyen. Ezért majd minden motívum a régi filmek leutánozása, különösen a Csillagok háborújáé. Egy sivatagi bolygó, egy bolygó pusztító szerkezet, egy álarcos gonosz... Ehhez képest az olyan történetek, mint a Sötét erők ébredése és társaik, egészen eredetiek voltak. 
Elvileg ebben az időben már régóta az Új Köztársaság az úr, mégis egy Ellenállás nevű szervezetnek kell lennie, hogy az Új Rend nevezetű birodalmi maradvány ellen felvegye a harcot. Mivel a 90-es években az Új Köztársaság történetét elég jól feldolgozták, és az ismert írók ügyeltek rá, hogy a történeteik illeszkedjenek egymáshoz, az logikus volt. Különösen a Jedi-Akadémia tetszett, de ezzel a sztorival azt elvágták.
 
 
 

Az ébredő Erő filmregény ajánló

 
Az endori csata után 34 évvel körüli időszak még hiányos volt, így adott lett volna a lehetőség, hogy valami újat kitaláljanak. Ehelyett se a már könyvekben bevált történet vonalhoz nem alkalmazkodtak, se újat nem találtak ki. Csak a biztosra mentek... de hagyjuk. Mindenesetre Az ébredő Erő Star Wars könyvben Kylo Ren személye hitelesebb számomra, mint a filmben. A filmben valami szánalmas egy figura volt. Jónak túl ellenszenves, rossznak meg gyenge. Így, hogy nem láttam a szánalmas képét, elfogadhatóbb volt, de látszik, hogy valami nagy-nagy drámát akartak azzal a bizonyos jelenettel, az apjával.



Kylo Ren Az ébredő Erő regény



Miután már ismertem a történetet, könyvben jobban élveztem, hiszen nem érhetett nagy meglepetés. Alan Dean Foster jól megoldotta a dolgot, izgalmasabb lett ez a regény, mint például a majd 4 évtizeddel ezelőtti Erőpróba. Persze itt nem voltak olyan korlátai, ellenben alkalmazkodni kellett a forgatókönyvhöz. Azok a jelenetek, amelyek a filmből kimaradtak, itt jól kiegészítették a történetet. Például ahogyan Poe segítségre lel a sivatagban, s még néhány párbeszéd, vagy emlékezés.
Amikor Artu Detu a vége felé újra „feléledt”, az csodálatosan megható volt. Ez a kis drága szerkezet mindig is az egyik kedvencem volt, és innentől már csak Luke hiányzik. Ha elvonatkoztatunk a régi könyv fővonal teljes mellőzésétől, egész jó volt ez a regény.

Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Az utolsó jedik
 
Egyéb ajánlat: A. C. Crispin Egy fiú az örökkévalóságnak Star Trek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés