2016. november 13., vasárnap

Fekete István A koppányi aga testamentuma regény

Fekete István A koppányi aga testamentuma regeny

 Fekete István A koppányi aga testamentuma regény

Fekete István A koppányi aga testamentuma regény 1937-ben látott napvilágot az író első könyveként. Az 1580-as években játszódó történet mindjárt első díjat nyert az irodalmi társaság pályázatán.


Fekete István A koppányi aga testamentuma regény tartalom, történet


A koppányi aga egy párbajban megölte Babocsai Gáspárt. Évekkel később a fia, László, aki bosszút esküdött, párbajra hívja ki őt. Olyan jól felkészült, hogy a remek bajvívó török nem tudja elintézni, s végül a magyar kerekedik felül. Mielőtt meghal, ígéretét veszi Lászlónak, hogy gondoskodik lányáról, akinek az anyja magyar nő volt, s annak hozományáról.
László ígéretet tesz, s a leány hozzájuk kerül, ahol anyja először nem szívesen fogadja, de aztán megsajnálja, s már lányaként bán vele. A közeli várban levő császári kapitány, akit Kalesnak hívnak, tudomást szerez az örökségről, és szemet vet rá. Lászlót csapdába csalja, hogy meg tudja kaparintani a vagyont. De a balatoni nádasok között megbúvó lakhelyre nem könnyű bejutni és a magyar vitéz társai sem restek, hogy cselekedjenek barátjukért.Fekete István A koppányi aga testamentuma jellemzés


Gyermekkoromban többször is láttam ezt a történetet filmben, de könyvben csak sokkal később, kíváncsiságból olvastam el. Eleinte nem mindig volt világos, ki kicsoda, mit
miért tesz, de később kezdtem belelendülni az olvasásba.
 A koppányi aga testamentuma borítók


Ami az előnye, hogy viszonylag rövid, sok párbeszéddel, gördülékenyen halad. A koppányi aga testamentuma regény elég tömör, Fekete István itt még nem bocsátkozott hosszas leírásokba. Így elég szépen lehet haladni vele, és a vége nagyon szimpatikus volt. Kellően pozitív, szórakoztató, érzelmes és még vidám is. A filmhez könyvben két szerelmi szál van, a filmben ezt „lespórolták”.
Talán meseszerűen szép történet, de ezt egyáltalán nem bánom, hiszen a sok negatív információ és dráma mellett igazán felüdülés egy ilyen regényt olvasni. Ebben a regényben jó sok nemzetiség (magyar, török, német, horvát, cigány) összejött, hol egymás ellen, hol egymással. Hogy mennyire történelemhű A koppányi aga testamentuma, fogalmam sincs, de romantikus, történelmi-ifjúsági regényként kellemes kikapcsolódás.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Hasonló cikkek: A Kinizsi Pál regény Tatay Sándortól
                        Fekete István Tüskevár könyv bemutatás
                        Gárdonyi Géza A láthatatlan ember könyv
                       Móra Ferenc - Rab ember fiai bemutatás


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés