2016. november 2., szerda

Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv

Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv

 > Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv
Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv 1989-ben, lezárta a Lyonesse trilógiát. A regényben Vance elvarrja a maradék szálakat és a szerteágazó, s egyben lenyűgöző történet befejeződik. Az író egy évvel később megkapta a díjat a legjobb fantasy regényért.Jack Vance Lyonesse 3. Madouc tartalom, történet


A fiatal Aillas király és fia, Dhrun egy küldöttséget várnak a skáktól nemrégiben visszafoglalt Poleitetz erődnél. Dahaut királyának, Audry –nak a szószólói nehezményezik, hogy birtokolja az erődöt, amely régen Dahaut része volt. Aillas a szokásjogra alapozva, mely szerint a skák már régen eltulajdonították, és ő foglalta vissza, meg kívánja tartani az erődöt. Arra is hivatkozik, hogy Dahauttól nem, inkább a Lyonesse –i Casmir királytól tart, s az erőd megtartásával egyben biztosítja Dahautot a nyugati oldalról.
 Madouc közelről
Madouc közelről


Casmir király elégedetlen az események folyásával. Megbízottja, a véreskezű Torgual továbbra is gyilkosságokat és fosztogatásokat művel Ulflandban, de ezzel nem uszítja a bárókat Aillas király ellen, hanem inkább őellene. Közben unokája, aki csak névleg az, mert valójában a tündérektől került hozzájuk, egyre kevésbé kezelhető. Madouc –hoz több fiatal lányt társítanak, akikkel együtt töltheti a napjait, hogy így is neveljék. De a lány és a többiek nem jönnek ki jól egymással, csínyek sora követi egymást.
Később Madouc az erdőbe keveredik, s megismeri anyját, majd Dhrun is felbukkan Shimroddal és jó barátságba kerülnek a felcseperedő Madouc –kal. Madouc –ot egyre inkább érdekli, vajon ki lehetett az apja és ezért elindul, hogy utánajárjon. Mivel Murgen úgy gondolja, hogy ismét felbukkant Desmei, a boszorkánymester, ezért újabb feladattal bízza meg Shimrodot.


Lyonesse 3. Madouc jellemzés


 Madouc konyvboritok

A Madouc regény elején vannak kevésbé izgalmas részek, viszont annál jobb később. Amikor az apja kilétét igyekszik megtudni, s ehhez a tündérkirály segítségét kéri, onnantól letehetetlen a könyv. Zseniális párbeszédek és jellemrajz, nagyon szórakoztató esményláncolat, az ember teljesen beleszédül a történetbe.
Jack Vance a Madouc regényéért kapott World Fantasy Award díjat. Vajon miért? Semmivel sem jobb, mint az előző két regény. De a vége nagyon jól sikerült. Vance mesterien húzta a feszültséget, a kíváncsiságot és az izgalmakat. Madouc személyisége is igazán egyéni, de az olvasó ösztönösen szimpatizál vele és drukkol neki. Kíváncsi voltam, hogy végre ki e bújik a szög a zsákból, és Casmir király megteszi e amire mindig vágyott. Most megtörtént és szépen kiéleződtek a dolgok. Jack Vance Madouc kiadások

A Madouc regényben ismét remekül keveredik a fantasy a realitással, a való élethez hasonlító szereplők, jellemrajzok mágikus képességekkel. Sokan meghaltak a végére, jók és rosszak is, de többet nem árulok el, mert érdemes elolvasni. Kicsit sajnálom, hogy ezzel véget ért a trilógia, de ez a három – igencsak hosszú – regény tökéletes, és kerek high fantasy volt.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: Lyonesse 2. A zöld gyöngy
Ezeket is ajánlom: Jack Vance - Rhialto a csudálatos
Avalon ködbe vész


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés