2016. november 2., szerda

Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv ajánló, jellemzés

Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv


Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv ajánló, jellemzés



Jack Vance Lyonesse 3. Madouc könyv 1989-ben, lezárta a Lyonesse trilógiát. Ez A zöld gyöngy kötet egyenes folytatása. A regényben Vance elvarrja a maradék szálakat és a szerteágazó, s egyben lenyűgöző történet befejeződik. Az író egy évvel később megkapta a díjat a legjobb fantasy regényért.

Jack Vance Lyonesse 3. Madouc tartalom, történet


A fiatal Aillas király és fia, Dhrun egy küldöttséget várnak a skáktól nemrégiben visszafoglalt Poleitetz erődnél. Dahaut királyának, Audry –nak a szószólói nehezményezik, hogy birtokolja az erődöt, amely régen Dahaut része volt. Aillas a szokásjogra alapozva, mely szerint a skák már régen eltulajdonították, és ő foglalta vissza, meg kívánja tartani az erődöt. Arra is hivatkozik, hogy Dahauttól nem, inkább a Lyonesse –i Casmir királytól tart, s az erőd megtartásával egyben biztosítja Dahautot a nyugati oldalról.




Jack Vance Madouc konyv tartalom, ajanlo



Casmir király elégedetlen az események folyásával. Megbízottja, a véreskezű Torgual továbbra is gyilkosságokat és fosztogatásokat művel Ulflandban, de ezzel nem uszítja a bárókat Aillas király ellen, hanem inkább őellene. Mivel messze nem olyan eszes kaliber, mint Robin Hood a sherwoodi erdőben, kevés az esélye.
Közben unokája, aki csak névleg az, mert valójában a tündérektől került hozzájuk, egyre kevésbé kezelhető. Madouc –hoz több fiatal lányt társítanak, akikkel együtt töltheti a napjait, hogy így is neveljék. De a lány és a többiek nem jönnek ki jól egymással, csínyek sora követi egymást.
Később Madouc az erdőbe keveredik, s megismeri anyját, majd Dhrun is felbukkan Shimroddal és jó barátságba kerülnek a felcseperedő Madouc –kal. Madouc –ot egyre inkább érdekli, vajon ki lehetett az apja és ezért elindul, hogy utánajárjon. Mivel Murgen úgy gondolja, hogy ismét felbukkant Desmei, a boszorkánymester, ezért újabb feladattal bízza meg Shimrodot.


Lyonesse 3. Madouc könyv jellemzés


Madouc konyvboritok

 
 
 
 
 
 
A Madouc regény elején vannak kevésbé izgalmas részek, viszont annál jobb később. Amikor az apja kilétét igyekszik megtudni, s ehhez a tündérkirály segítségét kéri, onnantól letehetetlen a könyv. Zseniális párbeszédek és jellemrajz, mint a Rhialtóban, de itt nagyon szórakoztató az eseményláncolat is, az ember teljesen beleszédül a történetbe.
 
 

Madouc könyv ajánló

 
Jack Vance a Madouc regényéért kapott World Fantasy Award díjat. Vajon miért? Semmivel sem jobb, mint az előző két regény. De a vége nagyon jól sikerült. Vance mesterien húzta a feszültséget, a kíváncsiságot és az izgalmakat. Madouc személyisége is igazán egyéni, de az olvasó ösztönösen szimpatizál vele és drukkol neki. Kíváncsi voltam, hogy végre ki-e bújik a szög a zsákból, és Casmir király megteszi e amire mindig vágyott. Most megtörtént és szépen kiéleződtek a dolgok.



Jack Vance Madouc kiadások

 
 
 
 
 
 
 
 
A Madouc regényben ismét remekül keveredik a fantasy a realitással, a való élethez hasonlító szereplők, jellemrajzok mágikus képességekkel. Úgy összefutnak a szálak, akár a Tarzan és az aranyszőrű oroszlán regényben, melyben szintén voltak fantasy -be illő jelenetek. Sokan meghaltak a végére, jók és rosszak is, de többet nem árulok el, mert érdemes elolvasni. Kicsit sajnálom, hogy ezzel véget ért a trilógia, de ez a három – igencsak hosszú – regény tökéletes, és kerek high fantasy volt.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ezt is ajánlom: Avalon ködbe vész

 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés