2016. december 1., csütörtök

Egy komisz kölök naplója könyv

Egy komisz kölök naplója könyv

 Egy komisz kölök naplója könyv


Metta V. Victor Egy komisz kölök naplója könyv 1880-ban került először kiadásra Amerikában, s már 1918-ban megjelent magyarul Karinthy fordításában. Az amerikai írónő, Metta Victoria Fuller Victor munkája először folyóiratban jelent meg, majd később A Bad Boy's Diary címmel regényként.
Hazájában is először név nélkül jelent meg a könyv, majd később Walter T. Gray álnéven, és Magyarországon sem szerepelt a régebbi kiadásokban a szerző neve.Az Egy komisz kölök naplója könyv fordítása


Bár Karinthy Frigyest jelölik meg a mű fordítójaként, azt érdemes tudni, hogy Karinthy nem igazán tudott más nyelven. A fordításokat általában a nővére, Karinthy Emilia végezte, de Karinthy adta le.
Egyes források szerint J. Botstiber német fordításából származik a magyar is, amely 1893-ban jelent meg Tagebuch eines bösen Buben címmel. De tudni kell azt is, hogy 1900-ban már létezett magyar nyelvű fordítása a regénynek, Egy rossz fiú naplója címmel. 
Metta V. Victor Egy komisz kölök naplója tartalom, történet


Hakker Bandi (magyar fordítás) egy 8 éves fiú, aki mindig bajba keveredik. Életének eseményeit szorgalmasan feljegyzi a naplójába, rettenetes helyesírással. A könyv lapjai ezen írások összegyűjtve.
Egy észak-amerikai városban lakik a családjával, kik minden bizonnyal jómódban élnek, hiszen szép nagy házuk és szolgálóik is vannak. A szülein kívül három nővére él a lakásban, akik sorban elkelnek. Bandi folyamatosan hibákat követ el, hol a kíváncsisága, hol félresikerült jóakarata miatt. Egyik butaságot a másik után követi el, és a vége mindig az lesz, hogy édesapja jól elnáspángolja.
 Egy komisz kolok naploja képek, rajzok


Egyedül a szolgálólány – akit ő tini –nek nevez (így, kis t –vel) – az, aki valamennyire megérti. A komisz kölök nagyon sok kárt okoz családjának és másoknak is naivitása miatt. Ahogy halad előre a történet, Bandi egyre hajmeresztőbb kalandokba keveredik. Bajba kerül a Niagaránál, bekerül egy oroszlán ketrecébe, elszáll egy léggömb kosarában, és egy elszabadult vonattal is elrobog.
Metta V. Victor Egy komisz kölök naplója jellemzés, könyvélmény


Az Egy komisz kölök naplója gyermekkorom hatalmas kedvence volt. Vagy ezerszer elolvastam, s a könyv szét is ment, pedig általában annyira vigyázok a könyveimre, hogy még évek után is újnak tűnnek. Nemrégiben előkerült az egyik szekrényből, nagy örömömre, de jó néhány darabban. Pár oldal hiányzik az elejéből, a többit összeraktam.
Szinte minden részre emlékszem, mégis újra élmény, több évtized távlatából is, az olvasása.
Az Egy komisz kölök naplója az a könyv, amelyben minden helyesírási hiba megengedett. Olvasni tanulóknak semmiképp sem ajánlom. Egy az egyben úgy van minden leírva, ahogyan a főszereplő írta (volna), csak persze magyarosítva. A nevek is mind magyarosítottak, csak a helyszínek amerikaiak, és a 19. századból valók. Erről a könyvről is elmondhatom, hogy egy csepp unalom nincsen benne, még egy mondatocska sem.
Bandi, a komisz kölök lényegretörően írt, s egész gyermekkora egy véget nem érő kaland. Az volt talán a csúcspont, amikor egy lakatlan szigetre vetődött el. Arra kíváncsi lennék, honnan származik a történet, vagy mi az alapja, hiszen a szerző, Metta, hölgy volt, bár Walter T. Gray álnéven jelent meg először a regény. Az interneten megtalálható a regény angol nyelven és fikcióként van besorolva.
Az Egy komisz kölök naplója rendkívül szórakoztató, humoros és időnként izgalmas könyv, gyermekként és felnőttként is. Változatos, és az év minden szakát felöleli. Emlékszem rá, hogy az április elsejéről szóló rész az egyik Kincskereső újságban is megjelent.
Erre a műre nem is adhatok más osztályzatot, mint tízest. A helyesírás a lehető leghelytelenebb, a fogalmazás pocsék. De a történet kerek, lenyűgöző, és nagyon eredeti. Gyermekkoromban olyan élmény volt, ami egy életre bennem maradt.

Értékelés (saját tetszési indexem)
10
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlott cikkek: Fekete István Téli berek könyv

                        Kicsi ház a prérin könyv
                        Charles Dickens Copperfield Dávid könyv


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés