2016. december 14., szerda

Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava

Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava

 Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava


Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava novellája 1933 októberében jelent meg a Weird Tales hasábjain. A távoli szigeten játszódó történet azóta több Conan válogatáskötetben jelent meg újra.Conan és a fekete óriások tava tartalom, történet


Conan a tengeren hánykolódik, miután el kellett menekülnie a Barachan szigetekről. Egy kalózhajó jár arra, amelynek a kapitánya Zaporavo, aki egy elrabolt nőt, Sachát is magukkal szállít.
Egy verekedést követően a barbárt is maguk közé fogadják a kalózok, és velük utazik tovább. Sacha, akit a kapitány magának tart, titokban szemet vet Conanra. Egy ismeretlen szigethez érnek, ahol Zaporavo úgy indul útnak, mint aki valamit keres. Conan utánaindul, de a többi kalóz a fákon levő gyümölcsökből eszik, és elheveredik a parton.


 
 A fekete óriások tava szigete
A fekete óriások tavának szigete Hyboria térképén

Sachát a hajón hagyták, de elunja magát és utánuk jön. Kiderül, hogy a szigeten valami ősi épületek vannak, ahol hatalmas termetű, fekete emberek élnek. A gyümölcsök hatására a kalózok álomba szenderülnek, s csakhamar bajba kerülnek.

Robert E. Howard Conan és a fekete óriások tava jellemzés


A Conan és a fekete óriások tava nagyjából a főszereplő 30-as éveinek közepe, második fele táján játszódik. Ezt a történetet csak később ismertem meg és nem is volt rám olyan nagy hatással. Mindazonáltal különleges egy darab, amely Howard nem mindennapi fantáziájáról tanúskodik.
A karakterek típusai a megszokottak, a személyiségtulajdonságaik is, a környezet és a történések újak. Bár az eleje nem nyűgözött le, a vége felé rendesen beindul a harc és az izgalmak. Nem derül ki a hely, s az ottaniak eredete, mégis a különös jelenségek birizgálják az ember fantáziáját.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: Az elveszett asszonyok völgye Conan novella
Folytatás: A Fekete folyón túl Conan novella

Ajánlott cikk: Testépítő könyvek

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés