2017. január 15., vasárnap

Karl May Az Ezüst-tó kincse könyv ajánló, jellemzés

Karl May Az Ezüst tó kincse könyv


Karl May Az Ezüst-tó kincse könyv ajánló, jellemzés



Karl May Az Ezüst-tó kincse könyv ajánló



Karl May Az Ezüst-tó kincse könyv először 1890-91 –ben jelent meg magazinban. A történet 1970 környékén játszódik, s az Arkansas folyótól – a prérin át – a Sziklás-hegységig zajlanak a kalandok. Ifjúsági regény formájában, először 1894-ben jelent meg. A sivatag szelleme regényhez kapcsolódik a történet, több szereplő visszatér.

Az Ezüst-tó kincse könyv tartalom, történet


Az Arkansas folyón felfelé tart egy gőzös, amelynek fedélzetén egy csapat gazfickó is utazik. A hajóval tart Tom, aki a tutajosoknak viszi a bérét, a Winnetou második könyvében bemutatott Old Firehand, és két topeka indián, apa és fia.
A gazfickók vezetője, aki ezredesnek nevezi magát, beleköt az indiánokba, majd Old Firehanddel is próbálkozik, de pórul jár. Időközben kiderül, hogy a hajón egy fekete párducot is szállítanak, s a tulajdonos egy kis műsort szervez. A műsor tragédiába torkollik, s csak a fiatalabbik indián hősiességén múlik, hogy nem történik még egy baj. Közben a folyón megérkezik Droll néni is, aki beceneve ellenére férfi, és felkéredzkedik a hajóra. Egy mérnök is utazik lányával, komoly pénzösszeggel, melyet az ezredes - miután a tudomására jut - megpróbál ellopni.


Az Ezüst-tó kincse könyvborítók


Mindeközben a füves prérin egy furcsa alak lovagol, aki Skóciából érkezett és a kalandot keresi. Ráakad Púpos Bill és társa, Nyakigláb. Hamarosan támadás készül  a Buttler farm ellen, amelynél éppen megszállnak.



Karl May Az Ezüst-tó kincse könyv jellemzés


Vannak még olyanok, akik nem tudják, ki írta Az Ezüst tó kincse című regényt? Ezen először kissé meglepődtem, de belegondolva, hogy sokan a csak a filmet látták, lehetséges.
Az Ezüst-tó kincse
könyv jó sok szereplőt, helyszínt és fordulatot felvonultató mű. Több indián törzs, igazán jellegzetes „sápadtarcúak”, és jó néhány hős szerepel ebben a regényben. Olyan sok a főszereplő, hogy például Old Shatterhand is csak a könyv második felében bukkan fel.

Mivel én Az Ezüst-tó kincse filmet láttam előbb, számomra sok meglepetést tartogatott a regény. A filmmel ellentétben, a regényben szerepel Old Firehand, Droll néni, s még néhány ember, akik a filmből kimaradtak. Míg a filmben végig az ezredes a fő gonosz, a regényben több szerep jut az indiánok csatározásainak is, különösen a vége felé. Fred és Ellen a regényben gyermekek, a filmben pedig szerelmespárt alkottak. Amúgy az Ezüst-tó csodálatos helyszínei filmben a horvátországi Klauderovac-tónál felvett jelenetekből állnak.

 
Az út Az Ezüst-tó kincséhez térképen
Az út az Ezüst-tó kincséhez, térképen


Az egyik legismertebb indiánregény 

 
A sík préri helyszínek és terepjellegzetességek a Buttler farmnál, hasonlítanak ahhoz a helyhez, amit a szintén remek Kicsi ház a prérin című regényben ismerhetünk meg. Az Ezüst-tó kincse nem véletlenül az egyik legnépszerűbb indiánregény, s egyben Karl May egyik legismertebb műve. Aki nem ismeri a szerző többi Winnetou regényét, nem lehet könnyű a sok szereplőt megjegyezni, de aki igen, annak élvezet a sok „újraviszontlátás”.
Púpos Bill és Nyakigláb engem A Medveölő fiában szereplő Köpcös Jemmy -re és Hosszú Davidre emlékeztetett. Egyébként a magyar változatban végig azt írták „az utahok”, pedig ha az angol kiejtést vesszük, így kellett volna írni: a utahok. Ez csak egy megjegyzés, nem olyan fontos, maga a regény megér egypár órát az életünkből. Mivel amúgy is eléggé közismert, többet nem is írok róla, mert vár a többi May könyv.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Karl May Az olajkirály könyv bemutatás



 

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés