2017. január 5., csütörtök

Robert E. Howard A fekete idegen Conan történet

Robert E. Howard A fekete idegen Conan történet


Robert E. Howard A fekete idegen Conan történet




Robert E. Howard A fekete idegen Conan történet nem került kiadásra a szerző életében. Miután nem talált a történetnek kiadót, átírta az ír kalóz, Fekete Terence Vulmea történetébe, a 17. századba. A fekete idegen történetet L. Sprague de Camp is átírta és 1953-ban Tranicos kincse címmel jelent meg. Az eredeti Howard történet csak 1987-ben jelent meg kiadásban, The Black Stranger címmel.
Conan Aquilonia szolgálatában állva keveredik újra a Fekete folyóról szóló történetben megsimert pikt határhoz és a bossoniai csapatokhoz. Egy üldözés során elfogják őt a vadak, majd elcserélik. A fekete idegen novellában a piktek elől menekülve jut a tengerpart közelébe.



Robert E. Howard A fekete idegen Conan történet, tartalom


A barbár kimmériai vad pikt horda elől menekül a vadonban. Elbánik néhányukkal, de rájön, hogy sokkal többen követik. Egy sziklaszirtnél utolérik, s úgy tűnik, nincs menekvés, de a vademberek váratlanul megtorpannak, és visszavonulót fújnak. Conan egy különös helyet talál a sziklában. Egy barlang van ott, ahol régi holmik és drágakövek hevernek. Odébb, merevnek tűnő alakok ülnek egy asztal körül, akikkel valami nem stimmel, de mielőtt jobban körülnézhetne, valami fojtogatni kezdi a torkát...




Az 1953-as feldolgozas, Tranicos kincse megjelenése
Az 1953-as feldolgozas, a Tranicos kincse megjelenése

Valonso gróf a pikt vadon délnyugati részén levő, korvelai öbölbeli erődben él embereivel, száműzetésben. Zingarából érkeztek ide, ahonnét a gróf egy régi adóssága következményeként menekülni kényszerült. Belesa, a gróf unokahúga és a pártfogásába vett kislány, Tina, észreveszik, hogy kalózhajók érnek partot a közelükben. Nem elég, hogy a kalózok megtámadják őket, hamarosan egy még nagyobb banda érkezik Fekete Zarono vezetésével.
Nemsokára kiderül, hogy mindkét csoportnak egy évszázaddal ezelőtt, a part közelében elrejtett kincsre fáj a foga.
Valonso nem csak a haramiáktól tart, hanem valamitól fél, s amikor a kislány ezt az alakot említi előtte, őrjöngeni kezd. Közben nyugat felől elsötétül az ég, és hatalmas vihar kerekedik, a „kastélyban” pedig egy fura szerzet kószál.



Robert E. Howard A fekete idegen jellemzés, kritika, szereplők


Robert E. Howard A fekete idegen történet egy hétrészes mű, csaknem kisregény terjedelmű. Kész csoda, hogy az író életében nem adták ki. Tökéletesen megszerkesztett szerzemény, a szereplők mind a helyükön vannak, és a történet végig sodró, magával ragadó.
A fekete idegen Conan történetet csak jóval később olvastam, mint a többi Conan novellát, és kellemes meglepetés volt. Bár itt a fantasy elemek csak ritkábban jelennek meg – a Cormac Mac Art történetekhez hasonlóan a hangsúly inkább a cselekményen van – engem végig megfogott. A karakterek mind egyediek, utánozhatatlanok, és a történet is különbözik más Conan sztoriktól. Itt keverednek a tengeri-kalózos és az erdei-határmenti Conan történetek motívumai.




A fekete idegen novella helyszíne Hyboria térképén
A fekete idegen novella helyszíne Hyboria térképén

A fekete idegen Conan történet vélemény

 
Robert E. Howard A fekete idegen sztorijában zseniálisan keverte a lapokat. Ilyen hosszan is fenn tudja tartani az érdeklődést, sőt még fokozni is. Jó, akár a Bermudai kalózok, csak ez kevésbé vidám. Tetszett a változatosság, az, hogy négy különböző csoport is szemben állt egymással, és mind a hat főszereplő egyaránt súllyal bírt. Ez esetben Conan csak az első részben, majd az utolsókban bukkan fel, de ennyi is elég volt, hogy a végére főszereplővé váljon.
Ilyen szempontból hasonlít a Kajmán kapitányra, ahol szintén a főszereplő Winnetou ritkábban tűnik fel. A fekete idegenben kevés a pozitív főszereplő. Valonso gróf elvileg civilizált, de félelme hatására lefoszlik róla minden emberi máz, és bármit hajlandó feláldozni, hogy megmeneküljön. 
A két kalózvezér, Zarono és Strom (az eredeti szövegben Strombanni) egyértelműen gazfickók, a grófhoz tartozó Galbrónak viszonylag kevés szerepe van. Belesa, a női főszereplő egy pillanatra sem inog meg, és mindenben segíti az ophiri szolgáló kisleányt, Tinát. Conant pedig nem kell bemutatni. Ő önmagában egy történet.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Robert E. Howard Vörös szögek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés