2017. február 2., csütörtök

Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv

Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv

 Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv


Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyve 1968-ban, az azonos című film elkészültekor jelent meg. A 2001 Űrodüsszeia történetének ötlete, eredetileg Stanley Kubrick filmrendezőtől származik. Bár a regény Clarke műve, a film forgatókönyvét közösen készítették el. Idővel ez a könyv vált leghíresebb művévé és a folytatásait is megírta.


Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv tartalom, történet


Afrikában élő majomemberek mindennapjait kísérhetjük nyomon. Elsajátítják az eszközhasználatot, amely segítségükre van a túlélésben. Megtalálják a Monolitot, amely egy idegen faj által került a Földre.

 2001 Űrodüsszeia jelenetKésőbb, a második ezredforduló tájékán, a Holdon talált, rejtélyes tárgy hatására, az emberek expedíciót indítanak a Szaturnuszhoz. Floyd szemszögéből értesülünk az eseményekről, aki a Holdra utazik. Majd David Bowman és Francis Poole, a Discovery űrhajóval, és négy hibernált emberrel indul a Szaturnusz egyik holdjához. Bowmanon át tanúi lehetünk egy egyedülálló utazásnak, mely túlmutat mindenen, amit ember addig tapasztalt.
Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv jellemzés, kritika


A Tudományos-fantasztikus filmek című cikkemben már írtam a filmről. A 2001 Űrodüsszeia könyvet csak évtizedekkel később olvastam el. Érdekes volt olvasni az akkori elképzelést az ezredforduló űrtechnikájáról. A filmben a Szaturnusz helyett, a Jupiter lett az expedíció célja.
A súlytalanság állapotában való életnek és mindennapoknak a technikai megoldásai érdekfeszítőek. Azonban ennek ellenére sem kötött le a könyv, sokszor unalmasnak éreztem. Onnantól kapott el igazán, amikor a HAL nevű számítógép kezdte átvenni az irányítást. Ez nagyon izgalmas volt, és ebből még többet is lehetett volna kihozni, de így is döbbenetes volt a folytatás.
Innentől kezdve a „szokásos” űr sci-fi, amit annyira szeretek, egy ember, egyedül az űr mélyén. Ebbe mindig szerettem beleélni magam. Ami a 2001 Űrodüsszeia regény többi részét illeti, szó szerint tátva maradt a szám. Ez az, amire mindig vágytam olvasni: egy fantasztikus utazás, amelyhez képest minden képzelet semmiség. A sorok itt már szinte magukba szippantottak, olyan leírása volt Bowman élményeinek, amit sosem felejtek.

 2001 Űrodüsszeia filmképEzen a ponton találkozott a tudományos-fantasztikum a misztikummal, a spiritualitással, a metafizikával. Minden együtt volt, amit az ilyen történetekben szeretek. A mű felért egyfajta beavatással, hiszen az őskorból indultunk, s végül  egy szinte isteni tudatszintig emelkedő pályát élhettünk végig. A 2001 Űrodüsszeia vége több, mint zseniális, ez most testi-lelki-szellemi szinten egyaránt átborzongatott. Egyszerűen fenséges olvasmány volt. Ilyenkor vagyok gondban a számokkal való értékelést illetően, mert a könyv első fele szürke volt számomra, míg a végére elképesztően jó lett. Viszont egy évvel később újraolvasva már csak a vége tetszett igazán.


Értékelés (saját tetszési indexem)6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: 2010: Második Űrodisszeia
Kapcsolódó cikkek: Alfa Holdbázis könyv E.C. Tubb Elszakadás
                              Nemere István legjobb sci-fi könyve Titkok világa

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés