2017. február 2., csütörtök

Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv, ajánló, kritika

Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv


Arthur C. Clarke 2001 Űrodüsszeia könyv ajánló, kritika

 
 

Arthur C. Clarke 2001 Űrodisszeia könyv 1968-ban, az azonos című film elkészültekor jelent meg. A 2001 Űrodisszeia történetének ötlete, eredetileg Stanley Kubrick filmrendezőtől származik. Bár a regény Clarke műve, a film forgatókönyvét közösen készítették el. Idővel ez a könyv vált leghíresebb művévé és a folytatásait is megírta.

Arthur C. Clarke 2001 Űrodisszeia könyv tartalom, történet


Afrikában élő majomemberek mindennapjait kísérhetjük nyomon. Elsajátítják az eszközhasználatot, amely segítségükre van a túlélésben. Megtalálják a Monolitot, amely egy idegen faj által került a Földre.




Űrodisszeia könyv tartalom



Később, a második ezredforduló tájékán, a Holdon talált, rejtélyes tárgy hatására, az emberek expedíciót indítanak a Szaturnuszhoz. Floyd szemszögéből értesülünk az eseményekről, aki a Holdra utazik. Majd David Bowman és Francis Poole, a Discovery űrhajóval, és négy hibernált emberrel indul a Szaturnusz egyik holdjához. Bowmanon át tanúi lehetünk egy egyedülálló utazásnak, mely túlmutat mindenen, amit ember addig tapasztalt.




Arthur C. Clarke 2001 Űrodisszeia könyv ajánló, jellemzés, kritika


A Tudományos-fantasztikus filmek című cikkemben már írtam a filmről. A 2001 Űrodisszeia könyvet csak évtizedekkel később olvastam el. Érdekes volt olvasni az akkori elképzelést az ezredforduló űrtechnikájáról. A filmben a Szaturnusz helyett, a Jupiter lett az expedíció célja.
Többé-kevésbé tudományos jövőbeli hangulat uralkodik, mint E.C. Tubb Elszakadás című művében. A súlytalanság állapotában való életnek és mindennapoknak a technikai megoldásai érdekfeszítőek. Azonban ennek ellenére sem kötött le a könyv, sokszor unalmasnak éreztem. Onnantól kapott el igazán, amikor a HAL nevű számítógép kezdte átvenni az irányítást. Ez nagyon izgalmas volt, és ebből még többet is lehetett volna kihozni, de így is döbbenetes volt a folytatás.
 

2001 Űrodisszeia könyv ajánló, vélemény

 
Innentől kezdve a „szokásos” űr sci-fi, amit annyira szeretek, egy ember, egyedül az űr mélyén. Ebbe mindig szerettem beleélni magam. Ami a 2001 Űrodisszeia regény többi részét illeti, szó szerint tátva maradt a szám. Ez az, amire mindig vágytam olvasni: egy fantasztikus utazás, amelyhez képest minden képzelet semmiség. A sorok itt már szinte magukba szippantottak, olyan leírása volt Bowman élményeinek, amit sosem felejtek.


2001 Urodisszeia konyv kritika, urallomas




Ezen a ponton találkozott a tudományos-fantasztikum a misztikummal, a spiritualitással, a metafizikával. Minden együtt volt, amit az ilyen történetekben szeretek. A mű felért egyfajta beavatással, hiszen az őskorból indultunk, s végül  egy szinte isteni tudatszintig emelkedő pályát élhettünk végig. Nemere Világok világa műve hasonlóan elgondolkodtató, bár ott nincsen ilyen hatása a végének.
A 2001 Űrodisszeia könyv vége több, mint zseniális, ez most testi-lelki-szellemi szinten egyaránt átborzongatott. Egyszerűen fenséges olvasmány volt. Ilyenkor vagyok gondban a számokkal való értékelést illetően, mert a könyv első fele szürke volt számomra, míg a végére elképesztően jó lett. Viszont egy évvel később újraolvasva már csak a vége tetszett igazán.


Értékelés (saját tetszési indexem) 6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: 2010: Második Űrodisszeia


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés