2017. február 13., hétfő

Arthur C. Clarke 2010: Második űrodisszeia könyv

Arthur C. Clarke 2010: Második űrodisszeia könyv

 Arthur C. Clarke 2010: Második űrodisszeia könyv
Arthur C. Clarke 2010: Második űrodisszeia könyv 1982-ben jelent meg. Ezúttal odisszeiát írtam (előző cikkben odüsszeiát), bár továbbra is érthetetlen számomra, a magyar könyvfordításnál hogyan lesz i az ü –ből, amikor a film címnél ü betű szerepel.
A 2010: Második űrodisszeia regény esetében már számos újabb csillagászati felfedezés is hatással volt a könyvbeli események fejleményeire, leírására, és több szereplő a valóságból lett mintázva.


 


Arthur C. Clarke 2010: Második űrodisszeia tartalom, történet


Floyd 2010-ben egy amerikai-szovjet, közös expedícióval indul a Jupiter felé, hogy az egy évtizeddel ezelőtti küldetést megvizsgálják. Útközben rájönnek, hogy a kínaiak is indítottak egy hajót a helyszínre – amely előbb indult – és az le is szállt az Európa hold felszínére.

 2010 második űrodisszeia regény
Megtalálják a régi Discovery űrjárművet, és ketten átszállnak, hogy megpróbálják megjavítani. Az a céljuk, hogy működőképessé tegyék, és vissza tudják küldeni a Föld irányába. Dr. Csandra pedig elkezdi „életre kelteni” HAL –t, a nevezetes számítógépet, amely az előző expedíció alkalmával, önmagával keveredett ellentmondásba. Közel mennek a nevezetes monolithoz és egy szerkezettel vizsgálják.Arthur C. Clarke 2010: Második űrodisszeia jellemzés, kritika


A második űrodisszeia történetet azért kezdtem el olvasni, mert az első vége lenyűgözött. Ahogy számítottam is rá, ezen könyv eleje-közepe sem volt valami egetverő. Az eleje még csak elmegy, nem vártam semmi különöset, de később is igen váltakozó a színvonal. Folyton olyan érzésem volt, a szerző húzza az időt.

 2010 második űrodisszeia külföldi kiadások


Néha egészen érdekes, és már-már izgalmas kezdett lenni, aztán mindig valami „altató” esemény közbejutt. Túl sok kevésbé érdekes szál futott egyszerre. HAL újraaktiválása nagyon is izgatott, de ez a téma most sem kapott elég figyelmet. Zavart a sok megszakadás, amikor kezd beindulni a történet, aztán mindig ellaposodik. Ez mindig is ellentmondásos volt számomra Clarke írásaiban: hol az egekben szárnyal és az embert magával ragadja, hol meg olyan száraz és közömbös a szöveg, hogy szinte semmitmondó. Elmaradt a monolit titkainak felfedezése, sok kérdés megválaszolatlan maradt, és Bowman különös létezése, jelenléte is csak arra volt jó, hogy felkeltse az érdeklődést.
Amikor végigolvastam, arra gondolam, kár volt folytatni az első részt. Annak a vége tökéletes, a 2010: Második űrodisszeia regény viszont végig teljesen átlagos. Számomra túlzottan „töredezett”, amikor az események beindulnának, az író mindig egy új szálat kezd bogozgatni, és elveszik a lendület. A végére csalódás volt számomra, mert ami történt a Jupiterrel, talán különleges, de valahogy nem tudott már megfogni.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: Űrodüsszeia 2001
Ajánlott cikkek: Hajnal a Trendalon
                         Miért pont Boba Fett?

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés