2017. február 23., csütörtök

Eric Knight Lassie hazatér könyv bemutatás

Eric Knight Lassie hazatér könyv bemutatás

 Eric Knight Lassie hazatér könyv bemutatás


Eric Knight Lassie hazatér könyve 1940-ben jelent meg, Amerikában. A történet alapja a szerzőnek egy 1938-ban, újságban megjelent írása. A Lassie hazatér közönségsiker volt és pozitív kritikai elismerést kapott. 1943-ban a mű megkapta a Young Reader's Choice Award elnevezésű díjat.Eric Knight angliai származású, Yorkshire-megyei születésű, aki személyes tapasztalatokkal rendelkezett skót juhászkutyák tenyésztésében. 


 


Eric Knight Lassie hazatér könyv tartalom, történet


Lassie egy csodaszép skót juhászkutya, és minden nap 4 órakor ott várja Joe –t az iskolánál. Egy napon Joe meglepődve veszi észre, hogy Lassie nincs ott. A Yorkshire –i herceg már évek óta szeretné megvenni az állatot, de Joe apja nem állt kötélnek. Most viszont elvesztette az állását, és valahogy meg kell élniük.
Csakhogy másnap a kutya hazaszökik. A herceg ebtenyésztője, a rosszindulatú Hynes jön érte, de következő nap újra elszökik. Ekkor már a fiú az apjával viszakíséri és beszél vele, hogy maradjon. A herceg is észreveszi és megfeddi Hynest, közben vele van unokája, a Joe –val egykorú Priscilla.


 Lassie hazatér konyvmegjelenések


Idővel a herceg a távoli skóciai otthonába utazik, s magával viszi háztartását, kutyáit is. Egy napon Lassie módját ejti, hogy szabad lehessen. Csak egyvalamit nem tud: mérföldek százai választják el egykori otthonától, s ekkora utat kutya még soha nem tett meg egyedül. Csak egy dolgot érez, dél felé kell haladnia. Óriási tavak, folyók, városok, rossz emberek, a természet erői, éhség, fáradtság és más veszélyek állnak az útjába, de Lassie soha nem adja fel.
Eric Knight Lassie hazatér könyv jellemzés


Ez a regény is gyermekkorom egyik nagy élménye, de még mekkora! Nagyon élénk képekben él bennem az emléke, s három évtized után újraolvasva is emlékszem az eseményekre. Igazi ifjúsági kalandregény, amely egy életre megszerettette velem ezt a kutyafajtát. Olyan nagy volt a hatása, hogy később első kutyánknak, amely nem skót-juhász volt, s még csak nem is „hölgy”, a Lassie nevet adtuk.
 Lassie hazater konyvek


A Lassie hazatér egy csodálatos egy regény, amely az állat szemén át mutatja be a hűséget, a kitartást, és persze Skócia, valamint Yorkshire lenyűgöző tájait. Az öt nagy kaland/jelenet maradt meg bennem: a festő, a birkát őrző két férfi és a támadó juhászkutyák, a sintérek, a két kedves, segítő öreg, és a fazékárus a kutyájával. Az első esetében a nagy tó, a másodiknál a támadás, és Lassie hősiessége, a harmadiknál a nagy ugrás, a negyediknél a gyógyulás, az ötödiknél a két gazfickó támadása.
A végén elég nagy butaság volt Joe –nak és a szüleinek is úgy rákérdezni a kutyára, hiszen a herceg nem is azért jött. Így pont, hogy rávezették a figyelmét, de nem tudhatták, hogy más célból érkezett. Mindenesetre nagyon szimpatikusan viselkedett. A Lassie hazatér igazán kerek történet, azt is mondhatnám, hogy mesés, de annál sokkal több, mély és igaz üzenetet hordoz magában.
A regény egyben elindított egy filmfolyamot is a 40-es évektől. Lásd: Lassie filmek, filmsorozatok


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)Folytatás: Hélène Commin Lassie kölyke
Ajánlott cikkek: Egy komisz kölök naplója

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés