2017. február 23., csütörtök

Eric Knight Lassie hazatér könyv tartalom, bemutatás

Eric Knight Lassie hazatér könyv bemutatás


Eric Knight Lassie hazatér könyv bemutatás, tartalom


Lassie hazatér könyv bemutatás



Eric Knight Lassie hazatér könyve 1940-ben jelent meg, Amerikában. A történet alapja a szerzőnek egy 1938-ban, újságban megjelent írása. A Lassie hazatér közönségsiker volt és pozitív kritikai elismerést kapott. 1943-ban a mű megkapta a Young Reader's Choice Award elnevezésű díjat.
Eric Knight angliai származású, Yorkshire-megyei születésű, aki személyes tapasztalatokkal rendelkezett skót juhászkutyák tenyésztésében. 


 


Eric Knight Lassie hazatér könyv tartalom, történet, szereplők


Lassie egy csodaszép skót juhászkutya, és minden nap 4 órakor ott várja Joe –t az iskolánál. Egy napon Joe meglepődve veszi észre, hogy Lassie nincs ott. A Yorkshire –i herceg már évek óta szeretné megvenni az állatot, de Joe apja nem állt kötélnek. Most viszont elvesztette az állását, és valahogy meg kell élniük.
Csakhogy másnap a kutya hazaszökik. A herceg ebtenyésztője, a rosszindulatú
Hynes jön érte, de következő nap újra elszökik. Ekkor már a fiú az apjával visszakíséri és beszél vele, hogy maradjon. A herceg is észreveszi és megfeddi Hynest, közben vele van unokája, a Joe –val egykorú Priscilla.


Lassie hazatér konyvmegjelenések


Idővel a herceg a távoli skóciai otthonába utazik, s magával viszi háztartását, kutyáit is. Egy napon Lassie módját ejti, hogy szabad lehessen. Csak egyvalamit nem tud: mérföldek százai választják el egykori otthonától, s ekkora utat kutya még soha nem tett meg egyedül. Csak egy dolgot érez, dél felé kell haladnia. Óriási tavak, folyók, városok, rossz emberek, a természet erői, éhség, fáradtság és más veszélyek állnak az útjába, de Lassie
az átlag feletti kitartás mintapéldánya, soha nem adja fel. A Lassie hazatér szereplők jellemzése által mutat be rengeteg élményt és érzést, ami élénk benyomásokat tesz az olvasóban.


Eric Knight Lassie hazatér könyv tartalom jellemzés


Ez a regény is gyermekkorom egyik nagy élménye, de még mekkora! Nagyon élénk képekben él bennem az emléke, s három évtized után újraolvasva is emlékszem az eseményekre. Hasonlóan az Egy komisz kölök naplójához - melyet ezerszer elolvastam, ennek is szinte minden jelenetére emlékszem. 
Igazi ifjúsági kalandregény, amely egy életre megszerettette velem ezt a kutyafajtát. Olyan nagy volt a hatása, hogy később első kutyánknak, amely nem skót-juhász volt, s még csak nem is „hölgy”, a Lassie nevet adtuk.



Lassie hazater konyvek



Eric Knight Lassie kritika, vélemény, könyv élmények

 
A Lassie hazatér könyv tartalom és szereplők szempontjából is egy csodálatos regény, amely az állat szemén át mutatja be a hűséget, a kitartást, és persze Skócia, valamint Yorkshire lenyűgöző tájait. Hasonló tájakon regényben a teljesen más jellegű Cormac Mac Art történetekben jártam, és a vidék ősi atmoszférája szédítő. 
Az öt nagy kaland/jelenet maradt meg bennem: a festő, a birkát őrző két férfi és a támadó juhászkutyák, a sintérek, a két kedves, segítő öreg, és a fazékárus a kutyájával. Az első esetében a nagy tó, a másodiknál a támadás, és Lassie hősiessége, a harmadiknál a nagy ugrás, a negyediknél a gyógyulás, az ötödiknél a két gazfickó támadása. A szereplők jellemzése külön megérne egy cikket, sokuk hasonlít a Hova lettél drága völgyünk regény egyes karaktereihez.
A végén elég nagy butaság volt Joe –nak és a szüleinek is úgy rákérdezni a kutyára, hiszen a herceg nem is azért jött. Így pont, hogy rávezették a figyelmét, de nem tudhatták, hogy más célból érkezett. Mindenesetre nagyon szimpatikusan viselkedett. A Lassie hazatér tartalom tekintetében egy igazán kerek történet, azt is mondhatnám, hogy mesés, de annál sokkal több, mély és igaz üzenetet hordoz magában.
A regény egyben elindított egy filmfolyamot is a 40-es évektől. Lásd: Lassie filmek, filmsorozatok



Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Folytatás: Hélène Commin Lassie kölyke




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés