2017. február 3., péntek

Gárdonyi Géza A láthatatlan ember könyv elemzés, tartalom

Gárdonyi Géza A láthatatlan ember könyv


Gárdonyi Géza A láthatatlan ember könyv értékelés




Gárdonyi Géza A láthatatlan ember könyv 1902-ben jelent meg, és az író egyes szám első személyben meséli el a történteket. Egy görög származású ifjú szemén át ismerhetjük meg a hun népet, szokásait, s legfőbb vezérét, Attilát. A hatásos könyvcímen annak idején – amikor először olvastam gyermekkoromban – sokat gondolkodtam.

 

Gárdonyi Géza A láthatatlan ember tartalom, történet


A láthatatlan ember tartalom eleinte számomra olyan volt, mint egy jól megírt romantikus fantasy mozi, leszámítva a hihetőbb környezetet. Zéta a Római Birodalom keleti részén levő Trákiában született. Apja kénytelen volt eladni rabszolgának. A tízéves gyermeket, ura gyermekei összevissza kínozzák. Egy napon egy kedves ember megvásárolja, s attól fogva neki szolgál. Amikor felnő, szabad lesz, de gazdájánál marad. Az egy megbízatást teljesítve, a császár küldötteivel, a hunok királyához, Attilához megy.

Útközben megismerkedik egy hun fiatallal, aki fogoly, mert azt a bűnt követte el, hogy szemet vetett az egyik főúr leányára. Később ő is megismeri azt a lányt, s a hatására mindent elkövet, hogy a közelébe kerülhessen. Amikor véget ér a küldetésük, hazafelé indulnak, délre, de Zéta őrült tervet eszel ki és vissza akar szökni a hunokhoz.


Gárdonyi Géza A láthatatlan ember elemzés, könyv értékelés, jellemzés


A Láthatatlan ember szép „nyilazó lovasok” borítójú regény volt kiskoromban, a belső, kemény fedelét szerettem tapintani, ahol ugyanez a minta szerepelt. Sajnos sehol sem találtam, így kénytelen voltam az internetes verziót újraolvasni. Biztos, hogy legalább 3 évtized eltelt, mióta utoljára olvastam. Így Gárdonyi Géza A láthatatlan ember elemzés is kissé más, mint gyermekkoromban lett volna. Egészen más, mégis hasonló abból a szempontból a szerző másik könyvéhez - az Ida regényéhez - hogy néha magába szív, máskor ellapul a történet.

 
Hunok harca


Ennek a regénynek az eleje mindig tetszett, de a későbbi történésekből csak foszlányok maradtak meg emlékezetemben. Sok leírás van benne, ami néha érdekes, máskor untam. Az Egri csillagok történetét jobban megírta a szerző. Attila személye is bizonyos fokig ellentmondásos karakter. A könyvben elég erős egyéniség, aki egyenes, elvhű és megtörhetetlen személyiség. A hódítási céljai viszont nem szimpatikusak. Egyáltalán miért kellett nekirontaniuk egész Európának?
 
 

A láthatatlan ember szereplők, Attila és a hunok, Zéta jellemzése


Attilának elképesztően erőteljes kisugárzása volt népére, valódi oroszlánként uralkodott. Emellett becsületes, bátor vitéz is volt, akárcsak a magyaroknál Kinizsi Pál. Viszont a más népeket leigázó törekvései negatív dolgok, valamint az, hogy adót várt a Kelet Római Birodalomtól. A népe pedig túlzottan tőle függött és rá támaszkodott.
Zéta jellemzése nem nehéz, hiszen az ő szemszögén át látunk mindent. Ezt a fajta beleélést - ókori környezetben, jóval később - a Taita könyvekben élvezhettem újra. Mindenesetre okosabb, vagy legalábbis műveltebb, mint egy későbbi magyar hős, a Búvár Kund. Tulajdonképpen már akkor elvesztette önálló akaratát, amikor elkezdte imádni Emőkét. Szó szerint mindent, testét-szellemét feláldozta egy olyan jutalomért, ami nem lehetett biztos. A romantikus szál - már ha lehet ezt így nevezni - egészen más, mint például a Maitreyi -nél, mert egyoldalú. Bár Zéta a sok megpróbáltatáson át, rengeteget fejlődött. 
Noha A láthatatlan ember könyvet ifjúsági regényként is besorolják, egyes részletei – különösen a catalaunumi csata, s utána történtek -  túl borzalmasak ehhez. Igencsak drámai regény, egy ember sorsán keresztül a hun nép drámáját is elibénk tárja.


Értékelés (saját tetszési indexem) 
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, másokkal is megoszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés