2017. február 25., szombat

Hélène Commin Lassie kölyke könyv bemutatás

Hélène Commin Lassie kölyke könyv bemutatás


Hélène Commin Lassie kölyke könyv bemutatás



Hélène Commin Lassie kölyke könyv Franciaországban született, és az előző cikkben bemutatott Lassie hazatér folytatása. Le fils de Lassie címmel jelent meg, talán már 1945-ben is, de 1953-ban és 1956-ban biztosan. A története azonos az 1945-ös filmmel, ld. a cikk végén.

Hélène Commin Lassie kölyke tartalom, történet


Mióta Sam Carraclough –ék a Yorkshire –i herceg birtokán élnek, gyarapodott a „családjuk”. Lassie egyik kölyke, Laddie, az anyjához hasonlóan ragaszkodik Joe –hoz. Közben elkezdődött a második világháború, így az időközben felnőtt fiúnak is csatlakoznia kell a sereghez. Amikor indul a laktanyába, apja kikíséri a kutyákkal, és Priscilla, a herceg szintén felnőtt unokája is megjelenik.
Laddie a távozó busz után szalad, s mint később kiderül, Joe után szökött. Visszajuttatják, de újra eljut a fiú után, 60 kilométert megtéve. Ez már a katonatársak figyelmét is felkelti. Joe egyik társával bevetésre indul repülőn, de az ő gépük nem érkezik vissza. Már-már feladják a reményt, amikor végre megérkeznek.
Újabb küldetés következik, de előtte gondoskodni kell a kutyáról. Ezt gazdája az egyik bajtársára bízza. Hanem amikor felszállnak a géppel, észreveszi, hogy ládák mögött megbújt
Laddie és velük tartott. Vissza már nem fordulhatnak, így velük tart a norvégiai küldetésre. Amikor a légvédelmi ütegek rájuk irányítják fegyvereiket, kénytelenek kiugrani ejtőernyővel. Laddie számára félelmetes a kiugrás, de még nagyobb baj, hogy Joe –ért kell aggódnia. Segítségért megy, de a közelben éppen két – az ellenséghez tartozó – német katona van csupán. Elvezeti őket az ifjúhoz, aki közben eltűnt...




Lassie kölyke külföldi kiadás




Hélène Commin Lassie kölyke könyv bemutatás, jellemzés


Hélène Comminről nehezebb megtudni valamit, mint a galaxisunk közepén levő fekete lyukról. (Még a Veszélyes szafári szerzőjéről is könnyebb volt.) Egy francia írónőről van szó, aki egész ügyesen folytatta a Carraclough család kutyáinak történetét. Tudom, hogy nem mindenkinek jön be a folytatás, számomra – ha nem is jobb – de még a Lassie történetnél is izgalmasabb volt a regény.
Igencsak bosszantó volt, hogy Laddie mindig pont a németek szeme elé került, s valahogy akaratlanul is felhívta a figyelmet, de ettől pörögtek fel a dolgok. Grant kapitány gyermekei is folyamatosan rossz helyen keresték az apjukat, de ettől lett kerek a történet. A menedékháznál történő események eléggé drámaiak voltak, innentől érzelmileg is magába szippantott a történet. Ami a legjobb, semmi felesleges leírás nem volt, a cselekményvezetés végig élvezetes maradt, mint Wilbur Smith Éhes, akár a tenger regényénél.
Ezt a könyvet sok évvel később vettem meg, mint a Lassie könyvet megkaptam – talán a 90-es évek elején – meg is lepődtem, hogy van folytatása. A Lassie fia (Son of Lassie) című film 1945-ben készült, és pontosan ezt a történetet meséli el (lásd: Lassie filmek). Most akkor melyik volt előbb, a film, vagy a regény? Mindenesetre a film amerikai, az írónő francia és semmilyen kapcsolatot nem lelek a kettő között, a történetet leszámítva.

Ajánlott cikk:
Felix Salten Bambi regény
 


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!





A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés