2017. február 1., szerda

Karl May Az olajkirály könyv bemutatás

Karl May Az olajkirály könyv bemutatás


Karl May Az olajkirály könyv bemutatás





Karl May Az olajkirály könyv történetét 1892-1893 –ban írta, és a Der Gute Kamerad című magazinban jelent meg először. Könyv változatban 1897-ben jelent meg először, s ebben a verzióban kisebb változtatások voltak az eredetihez képest.

Karl May Az olajkirály könyv tartalom, történet


Az USA délnyugati részén, a mexikói határtól nem messze van Kelly kocsmája. Ide jár a „szemesek” társasága, akik nem más, mint 12 bandita. Amikor betér ide Sam Hawkins és két társa, eljátsszák, hogy tapasztalatlanok a vadnyugaton. A szemesek vezetője, Busher, lépre megy, és Sam céllövészettel tréfálja meg.
Időközben német bevándorlók haladnak el a közelben, akikre felfigyelnek. Még az este folyamán ellopnak tőlük egy ökröt, amelyet a németek észrevesznek, de nem mernek szembeszállni a gazfickókkal. Azok
Hawkinsékat le akarják itatni, de fordítva sül el a dolog, és végül megkötözik őket. A bevándorlók Tucson városán keresztül haladnak, ahol Sam Hawkins beszél a kapitánnyal, aki embereket ígér segítségül, hogy csapdába csalják a bandát, akik időközben bizonyára kiszabadultak.




Az olajkirály könyv tartalom



A történet további részében indián törzsek is középpontba kerülnek, s persze felbukkan Winnetou és barátja is.



Karl May Az olajkirály könyv bemutatás, jellemzés


Az olajkirály regénynek már csak azért is örültem, mert itt újra felbukkant Sam Hawkins és két társa. Bár az hozzá kell tennem, mint ahogy a Winnetou 2. esetében már írtam, Az olajkirály később játszódik ezért a társak nem lehetnének jelen. De mint ott is említettem, az író is változtatott a „múlton”. Ami a lényeg, hogy színesebbé tették a történetet.
A hasonló című film nekem ehhez képest csalódás, egészen más, mint a könyv és gyenge a jobb Winnetou filmekhez képest. A regény viszont kellemes és szórakoztató élmény, sok örömet okozott számomra. A jól ismert szereplők mellett, a szokásos Karl May -féle karaktertípusok is megjelentek. Ezúttal a szórakozott zeneszerző képviselte a balek figuráját, akit könnyű átejteni, és mindig bajba keveredik, vagy azt okoz. De a hiszékeny bankár sem maradt el sokkal e tekintetben, tőle.
A szokásos német szereplők és bevándorlók innen sem hiányoznak, de a félvér Csi Szo érdekesebbé teszi a történetet. Itt is gyakran változik a helyszín, ehhez képest az író jól oldotta meg, hogy mindig hamar újra beleélhessük magunkat a történetbe. Szeretem Az olajkirály regényt a könnyed stílusa – hiszen ifjúsági – és élvezetes mesélő stílusa miatt.
Egyébként Az olajkirály a már előbbi cikkekben bemutatott A Medveölő fia, A sivatag szelleme és Az Ezüst-tó kincse regények folytatásának tekinthető.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Hasonló cikk: Emilio Salgari - Az aranymezők királynője kalandregény



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés