2017. február 7., kedd

Robert E. Howard Az elefánt tornya Conan novella

Robert E. Howard Az elefánt tornya Conan novella


Robert E. Howard Az elefánt tornya Conan novella




Robert E. Howard Az elefánt tornya Conan novella 1933 márciusában jelent meg a Weird Tales magazinban. Az Isten a szarkofágban eseményei után játszódik. A követő évtizedekben még számos alkalommal jelent meg különböző magazinokban és Conan összeállításokban. Magyarországon először a Barbárok és varázslók című Conan gyűjteményben ismerhettük meg, 1991-ben.

Robert E. Howard Az elefánt tornya tartalom, történet


Az ifjú Conan, Zamorában, a tolvajok városában (ezt a várost L. Sprague de Camp Arenjun –nak hívta) tartózkodik, s tolvajként keresi megélhetését. Egy fogadóban iszik, amikor az elefánt tornyának nevezett épület kerül szóba. Egy testes Koth –i gazfickótól hallja az elefánt szívének nevezett ékkőről. Kérdezősködni kezd, s a férfi becsmérli, amiért érdeklődik, mert az említett helyre senki sem mer betörni az ősi, mágikus hatalommal rendelkező pap miatt. Szóváltásba keverednek, s az ifjú kénytelen gyorsan elintézni a dolgot. A gyertya felborulásával sötétté vált fogadóból kisurran.



Arenjun, a tolvajok városa



Átjut a külső falon az elefánt tornyánál. Egy halott őrt talál és összetalálkozik egy másik rablóval. Megtudja, hogy ő a nemédiai Taurus, akit a tolvajok hercegének is neveznek. Együtt indulnak az izgalmas feladatra. De előbb át kell jutniuk a belső kerten, amelyet veszélyes bestiák őriznek, majd feljutniuk a magas torony tetejére. Onnan lejutva, már csak a mágikus védelmen kell áttörniük...
 

Robert E. Howard Az elefánt tornya Conan novella jellemzés


Zamora, és azon belül Arenjun (amely városnevet, mint már említettem, nem Howard találta ki), a nyugati civilizáció keleti részén, Turan határán fekszik. Itt fordul meg a társadalom söpredéke, tolvajok és gazfickók, akik gyakran jelennek meg a kocsmában, inni és játszani. A zegzugos utcákban mocsok van, de van egy hely, amelyet még a legjobb tolvajok is kerülnek. Ez az elefánt tornya, amelyben Yara, a 300 éves, mágikus hatalmú pap lakozik.



Conan az elefant tornya



De az egész történetnek a lényege Yag-Kosha, a vak, elefántfejű lény, akinek ősei nagyon régen érkeztek egy másik bolygóról. Amikor ő belép a képbe – vagyis Conan az ő termébe – meglepően folytatódik a történet. Érdekes volt a személyes története és különbözik is a többi Conan sablontól, számomra különleges volt.
Tetszik Az elefánt tornya novellában, hogy másként alakul, s fejeződik be a történet, mint az ember számítaná. Van benne egy kis misztikum, Howard merített az indiai spirituális hagyományokból is. Ebből a történetből később szerepjáték is készült. Mindenesetre izgalmasabb volt, mint a legutóbb bemutatott, ez előtt játszódó Conan történet (Isten a szarkofágban)


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Zsiványok a házban



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés