2017. február 21., kedd

Robert E. Howard Főnix a kardon Conan novella

Robert E. Howard Főnix a kardon Conan novella


Robert E. Howard Főnix a kardon Conan novella




Robert E. Howard Főnix a kardon című műve volt az első Conan novella, amely megjelent a Weird Tales hasábjain, 1932 decemberében. Ez a történet eredetileg A bárd jogán című, Kull királyról szóló történet volt, amelyet annak idején nem fogadtak el. Howard átírta a sztorit új hősére, s ezzel elindult Conan világhódító útjára.
Annak ellenére, hogy ez volt az első megírt története a barbárnak, itt már középkorú és király. Jóval a Gwahlur fogai eseményei után, a Főnix a kardon nem sokkal azután játszódik, amikor Conan megszerezte Aquilonia trónját.




Robert E. Howard Főnix a kardon Conan novella tartalom, történet


Conan, miután megölte Aquilonia gyűlölt királyát, s maga került a trónra, igyekszik jól kormányozni, de az udvari kötelességeket nehéz megszoknia kalandozó szívének. Dion, a báró, Volmana, a törpenövésű, az óriástermetű Gromel – aki a Fekete Légió parancsnoka - és Rinaldo, a dalnok, szövetkezik a király ellen. A háttérben Ascalante áll, az egykori gróf, aki most betyárként él. Segítője egy rabszolga, Toth-Amon, aki valaha nagy stygiai mágus volt, de amikor elvesztette a gyűrűjét, odalett a hatalma.




Fonix a kardon tartalom, jellemzes


Mindent úgy intéznek, hogy a katonai sereg, és a király hű alattvalói ne legyenek a fővárosban. A testőrséget megtévesztik és felváltják, húsz emberrel rajta akarnak ütni az uralkodón. Közben a már nyugovóra tért Conan élénk álmot lát, amelyben a másfél évezrede halott Epemitreus –szal, Aquilonia védelmezőjével találkozik. Epemitreus mágikus szimbólumot rajzol a király kardjára és figyelmezteti a veszélyre.


Robert E. Howard Főnix a kardon Conan novella jellemzés


A Főnix a kardon nem más, mint A bárd jogán Conan köntösben, de annak megírásakor még nem tudhatta a szerző, hogy az eredeti történetet is kiadják, évtizedekkel a halála után. Ebből mindjárt megtudhatjuk, milyen nehéz volt a folyton kalandozó barbár számára, hogy egy helyen megülve, szertartásokat elviselve, vezessen egy népet. Túl a Fekete folyón még lelkesen harcolt a vad hordák ellen, a civilizáció határán, de itt már sok mindent kell mérlegelnie.
Itt már jelen van Prospero, Conan jobbkezeként, és meg van említve Trocero, Poitain tartomány grófja. Ők a későbbi történetekben játszanak fontosabb szerepet. Miután ez egy jó Kull király novella volt, nem lehetett rossz Conan korában sem. A hosszúságához képest rengeteg szereplőt mozgat meg, s az ember nem győzi kapkodni a fejét, hogy kövesse az eseményeket.
Az eredeti, Kull királyról szóló történet nem annyira fantasy, mint inkább „harcos” jellegű mű volt, mint a Cormac Mac Art történetek is. Amikor Howard újraírta és átdolgozta a novellát, immár természetfölötti elemeket és a mágiát is bevetve, igazi fantasy kerekedett belőle. Az új hőssel és az újraformált történettel, 3 év után sikerült elérnie, hogy magazinban megjelenjen a sztori. Később persze az 1929-es, Kull király féle verziót is kiadták, ami nekünk jó, mert újabb Howard művel gazdagodtunk.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: A vörös citadella


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!




Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés