2017. február 17., péntek

Robert E. Howard Gwahlur fogai Conan novella

Robert E. Howard Gwahlur fogai Conan novella


Robert E. Howard Gwahlur fogai Conan novella




Robert E. Howard Gwahlur fogai Conan novella 1935-ben jelent meg először a Weird Tales magazinban. A Jewels of Gwahlur történetnek Howard először a The Servants of Bit-Yakin címet adta, de Teeth of Gwahlur néven is megjelent. Magyarországon a Zsoldos barbár című könyv második történeteként szerepelt, 1991-ben.

Robert E. Howard Gwahlur fogai Conan novella tartalom, történet


Amikor az előző részben bemutatott Valeria és Conan elváltak, a lány visszament a tengerhez, miközben a kimmériai a fekete királyságok irányába haladt. Keshan királyságánál felajánlotta szolgálatait, hogy kiképzi a seregüket, s vezetni Punt ellen. De valódi célja az e területen fellelhető, Gwahlur fogainak nevezett kincs fellelése volt, amely az egykori Alkmeenon városával állt összefüggésben.

 

Gwahlur fogai Conan novella tartalom


 
  Csakhogy megjelent a Thutmekri nevezetű ellenlábas, aki szintén felajánlotta segítségét és cserébe az ősi kincs egy részét kérte, amelyet Zembabwe temlomában helyeznének el. Conan tudta, hogy gyorsan kell lépnie, ezért elindult a sziklákkal körülvett, ősi városhoz. Régen az alkmeenoni orákulumhoz jártak a papok tanácsért, ahol Yelaya hercegnő állítólag még évszázadok múltán is fiatal testtel létezett.
Mielőtt a zembabweiek és a kushaniak szövetségre léptek volna,
Gorulga, a főpap javaslatára egy küldöttség indult az orákulumhoz. A barbárnak sikerült bejutnia a mászhatatlannak vélt sziklákon át és körbenézett a városban. Gwahlur fogait nem találta, de egyszer csak egy gongszót hallott, s a következő pillanatban lezuhant valahova. 



Robert E. Howard Gwahlur fogai Conan novella jellemzés


A Gwahlur fogai novellában, annak első részében a szerző hosszan tárgyalja az előzményeket. Nem volt könnyű megjegyezni, s összerendezni fejben eme eseményeket, de kétségkívül érdekesebbé tette a történetet. Conan és a keshani királyság dolgairól így csak röviden értesülhettünk, de a lényeg úgyis az alkmeenoni helyen zajlott.



Gwahlur fogai jellemzés



Nagyon szeretem ezeket az egzotikus helyszíneket a Conan novellákban, amelyek gyakran egészülnek ki valamely mitikus nép elfeledett városával. L Spraque de Camp és Lin Carter Conan történeteiből részletesebben megismerhetjük a Howard féle elbeszélések között történt eseményeket. Ők feldolgozták azokat az utalásokat, amelyeket Robert E. Howard tett az ő történeteiben.
A Gwahlur fogai jó kis történet, amely egy kicsit a kísértetjárta kastélyokról szóló sztorikra emlékeztet, mint egynémely Solomon Kane sztori. Viszonylag kevés volt a fantasy elem, de kárpótolt a misztikus légkör, rejtelmesség, és a sodró események. Conan döntése a végén ismét egy bizonyítéka volt szilárd jellemének, s annak, hogy amennyire barbár, annyira nemes is egyben.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Főnix a kardon
 
 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet! 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés