2017. február 28., kedd

Robert E. Howard A vörös citadella Conan történet

Robert E. Howard A vörös citadella Conan történet


Robert E. Howard A vörös citadella Conan történet

 
 

A vörös citadella a második Conan történet volt, amelyik megjelent az amerikai Weird Tales magazin hasábjain, 1933 januárjában. Ez a Conan történet időrendileg az utolsó eredeti Conan novella (lásd: Conan történetek, novellák, könyvek), csak egy regény játszódik későbbi időzsakban Robert E. Howard tollából.

Robert E. Howard A vörös citadella tartalom, történet


A Főnix a kardon történetben leírt események utáni időszakban Ophir uralkodója, Amalrus segítséget kér Conan királytól. Bár csak ezer lovast kért, ő ötezer lovasával kel útra. Shamar síkságán kiderül, hogy orvul csapdába csalták. A Koth –i uralkodó, Strabonus összejátszik Amalrus –szal, és közrefogják az aquiloniai csapatokat. Mikor már az egész sereget lemészárolták, csak a barbár áll velük szemben, de senki sem bír vele.




Jelenet A vörös citadella Conan novellából

Ekkor előlép Tsotha-Lanti, a varázsló és egy tüskével eléri, hogy ideiglenesen lebénuljon a király. Conant Khorshemish –ba, Koth fővárosába viszik. A tervük az, hogy a pelliai Arpello herceg kezére játsszák Aouilonia trónját. Conannak Tsotha-Lanti felajánlja a szabadságot pénzzel, hogy megvesztegesse, de a barbár nem akar árulóvá válni. Így a vörös citadella föld alatti börtönébe viszik. Ezen a helyen még a zord külsejű őrök is remegnek, mert félnek valamitől. A kimmériai ott marad leláncolva, mígnem egy iszonyatos külsejű lény előkúszik a sötétből...



Robert E. Howard A vörös citadella jellemzés


A vörös citadella elég komoly Conan történet, itt a barbár már felelősségteljes, megrendíthetetlen és megvesztegethetetlen vezér. Hatalmasat változott ifjúkora óta, amikor tolvajként élte az életét, s a pénz és ékszerek könnyen elcsábították. A Mars urához hasonlóan, sok-sok küzdelmes év és harc után nyerte el a trónját. A vörös citadella mindjárt egy nagy csatával kezdődik, amelyből vereség lesz a főszereplő számára. A dolog onnantól kezd fantasy jelleget ölteni, amikor bezárják a föld alatti cellába.
 
 

A kígyó a vörös citadellában



Itt aztán elszabadul Howard fantáziája, és a különleges lények mellett ízelítőt kaphatunk a rémséges lények jelenlétéből is, úgy, hogy csak sejtetni engedi. Robert E. Howard mindig is a mestere volt ennek és ez az egyik oka, hogy kedvelem az írásait. 
A sorok szinte magukba szívnak, a feszültséget tartják, és egyre kíváncsibbak leszünk. Az izgalmasabb Kockás képregény történetekben fordulnak elő hasonlóan látványos jelenetek. A végén a harcot és ütközeteket kedvelők is megkapják amit szeretnek, látványos összecsapások formájában.
A vörös citadella igazán mindent kielégítő Conan sztori, amelyben mind az események, mind a szereplők kielégítik a változatosságra és kalandra vágyók igényeit. Egyben közelebbről megismerhetjük Conan Aquiloniájának népét, vezetőit, s tájait. A viking asszonya történetben szereplő harcosok hasonlóan hűek és kitartóak. Itt már Conan nem fiatal, de még mindig ereje teljében van, ráadásul kellő megfontoltsággal és tapasztalattal rendelkezik.


Értékelés (saját tetszési indexem)

8
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)
 



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés