2017. február 15., szerda

Robert E. Howard Vörös szögek Conan történet

Robert E. Howard Vörös szögek Conan történet


Robert E. Howard Vörös szögek Conan történet





Robert E. Howard Vörös szögek Conan történet 1936 júliusa és októbere között jelent meg az amerikai Weird Tales magazin hasábjain, folytatásokban. Dale Rippke kronológiája szerint ez A fekete idegen című elbeszélés után következő, eredeti Conan sztori. A Vörös szögek az utolsó Conan történet, amely a szerző életében megjelent a lapban.
Magyarországon a Zsoldos barbár című 1991-es kiadású könyv első története. Több szakértő, a jellegét és történetét tekintve, eme történet előfutárának tekinti az egyik régebbi cikkben már bemutatott, A végzet árnyéka című novellát.

Robert E. Howard Vörös szögek Conan tartalom, történet


Valeria, a volt kalóznő, Darfartól délre eső dzsungelekben kapaszkodik fel egy sziklaoromra, amikor déli irányban megpillant egy falakkal körülzárt várost. Nemsokára megérkezik egy ismerőse, a barbár Conan, aki követte őt. Valeria éppen a kéjsóvár férfiak miatt hagyta ott a csapatot, ahol a kimmériai is szolgált, és most a férfival szemben is ellenáll. Megjelenik alant egy sárkánygyík, és rájönnek, hogy a lovaikat megette. Csak a sziklán vannak biztonságban tőle, de onnan nincs menekvés. Conan egy tervet eszel ki a fenevad ellen, hogy megszabadulhassanak.




Vörös szögek Conan novella


A különös város, amelyre ráleltek, kihaltnak tűnik. Utcák helyett folyosók vannak és szintek, embereknek semmi nyoma. Az egyik helyiségben szétválnak, és Valeria egy mozgó alakra lesz figyelmes, az alsó szinten. Követi és szemtanúja lesz, amint egy különös, koponyaszerű alakzat közeledik, és végez a férfival. Amikor annak a társa is felbukkan, nem habozik tovább, leugrik, hogy közbelépjen.

Robert E. Howard Vörös szögek Conan elbeszélés jellemzés, szereplők


A Vörös szögek Conan elbeszélés elején, sok említés esik a főszereplők itteni eseményeket megelőző, közvetlen kalandjaikról. Így megtudhatjuk, bár mindketten hajdanán kalózok voltak, legutóbb Zarallo táborában szolgáltak zsoldosként. Ám a Stygia déli határán levő Sukhmet városában Conan megunta a szolgálatot, a kalóznőnek pedig az említett okok miatt lett elege. 
A Darfartól délre eső Xuchotl nevű, ősi városra találnak rá. Ebben a városban az építőket már elpusztították, akik most laknak itt, azok pedig két ellenséges csoport, akik már fél évszázada marakodnak egymással, és az utcák nélküli város keleti, illetve nyugati részében tanyáznak.



Conan és Valeria Vörös szögek történet



A történet elején a sárkánygyíkok miatt a főszereplők hasonló helyzetben voltak, mint Tarzan Pal-ul-don -ban. A Vörös szögek egyike Robert E. Howard hosszabb elbeszéléseinek, amelyet az angolszász irodalomban novellának tekintenek (nálunk a kisregény terjedelemhez közelítő). Alapos leírást kapunk Xuchotl és a benne lakók múltjáról és körülményeiről. Az itt élők lelkileg eléggé elkorcsosultak, hiszen a mindennapi vágyaikon és az ellenfélen való rajtaütésen kívül más nem foglalkoztatja őket.
 
 

Vörös szögek szereplők, megjelenés

 
A barbáron kívüli főszereplők is erőteljes egyéniséggel bírnak. Valeria aquilóniai származása ellenére kemény, szilaj, és vérbeli harcos. Bár többségében pozitív jellemzőkkel bír, az nem tetszett, ahogyan a helyi szolgalányt kínzással próbálta szóra bírni. Techotl az egyetlen, aki „józannak” tűnik a város lakói közül, de az ő szerepe mérsékelt. Egyébként a nevek kissé hasonlítanak ama nyugati hangzásra, mint ami a Conan, a szigetek urában van.
A nyugati oldalon élő Tecuhltliak uralkodója, Olmec pedig ellentmondásos alak. A nagy erejű férfi korrektnek tűnik, de aztán... Azonban mégis a párja, Tascela a legérdekesebb. Ő egy fiatalnak tűnő szép nő, akiről senki sem gondolná, mekkora szerepe van a dolgok alakulásában.
A Vörös szögek című történet három részét Howard már 1935-ben elküldte a Weird Tales újságnak. Végül, Red Nails címen csak egy év múlva jelent meg, de hosszúsága miatt, több részletben. A hosszabb leírások miatt ez nem annyira lendületes történet, mint például a Cormac Mac Art sztorik, de sokat megtudhatunk a háttérről, és alaposan megírt mű. Nem tartozik a kedvenceim közé, de mindenképpen az egyik legjobban kidolgozott Conan novella.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Gwahlur fogai

Ajánlott cikk: Tarzan dzsungeltörténetei


 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés