2017. február 10., péntek

Robert E. Howard Zsiványok a házban Conan novella

Robert E. Howard Zsiványok a házban Conan novella

 Robert E. Howard Zsiványok a házban Conan novella


Robert E. Howard Zsiványok a házban Conan novella 1934 januárjában jelent meg, a Weird Tales magazinban. Sorban ez volt a hetedik kiadott Conan történet, de a történetek idősorrendjét tekintve a negyedik.


Robert E. Howard Zsiványok a házban tartalom, történet


Corinthiában, a Zamorai határ közelében, egy meg nem nevezett városban él az arisztokrata Murilo, aki egy levágott fület kap fenyegetésként. Ez Nabonidustól, a vörös paptól származik, akinek szintén erős érdekeltségei vannak a hatalomban. A fiatal Murilo megijed, és úgy dönt, megöleti a papot. Conan éppen fogságban van egy Anu pap megölése miatt, és a fiatal nemes benne látja az ideális bérgyilkost.

 Conan Zsiványok a házban


Úgy rendezi a dolgokat, hogy a fogda őre szabadon engedje a barbárt, aki cserébe megígéri, hogy elintézi Nabonidust. Csakhogy aznap – egy másik ügy miatt – leváltják a foglárt és egy megvesztegethetetlen őr kerül a helyére. Murilo, miután megtudja az eseményeket, maga indul a pap elintézésére. Csakhogy mire odaér, már a kutya és a pap szolgája is holtan hever. A vörös pap szobájához érve, szembetalálja magát vele, de amikor az megfordul, döbben rá, hogy teljesen mást lát, mint akit várt...Zsiványok a házban Conan történet jellemzés


A Zsiványok a házban, Conan történet is az angolszász irodalomban a kisregény besorolást kapta – náluk ugyanis a kisregény hosszabb, mint a rövid történet, de rövidebb, mint egy novella – de maradjunk a nálunk alkalmazott novella meghatározásnál. A történet tele van csavarokkal és meglepetésekkel, ez esetben egy különleges ellenféllel kell szembenéznie a főhősnek.
Kétségkívül Thak, a majomszerű szerzet a legérdekesebb figura ebben a novellában. A történetben semmi sem úgy alakul, mint ahogyan elvárnánk, így végig érdekes izgalmakat tartogat. Pedig az elején azt gondolnánk, a vörös pap lesz a nagy és veszélyes ellenfél...

 Zsivanyok a hazban Thak


Nagyszerűen keveri Robert E. Howard ebben a történetben a szálakat egymással. Lényegretörő, lendületes, letehetetlen és egyben lenyűgöző. Nagyon eltalált történet a barbár fiatalkorából. A Zsiványok a házban novellában kevés fantasy elem van, még Thak „személye” sem annyira hihetetlen, mégis az egészet körüllengi egyfajta rejtélyesség. Minden pillanatban sejteni lehet, hogy valami váratlan fordulat fog következni, csak azt nem tudjuk, mi lesz az.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: Az elefánt tornya
Folytatás: Árnyak a holdfényben


Ajánlott cikk: Fantasy könyvek

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés