2017. március 14., kedd

A kőszívű ember fiai könyv jellemzés

A kőszívű ember fiai könyv jellemzés


A kőszívű ember fiai könyv jellemzés



Jókai Mór A kőszívű ember fiai regénye 1869-ben jelent meg, s az 1848-49 –es szabadságharc idején játszódó könyvek egyik legismertebb példánya. A nagy méretű regény többszöri kiadást élt meg, és 1964-ben filmet is készítettek belőle, amely az Egri csillagok történet mellett a másik legismertebb történelmi filmünk.  
 

Jókai Mór A kőszívű ember fiai tartalom, történet


A gazdag Baradlay Kazimir haldoklik, de előtte tollba mondja feleségének végakaratát. Azt akarja, hogy az idősebb fiú, Ödön, aki az orosz udvarnál van jelen, mint diplomata fejlődjön tovább. A középső fiú, Richárd, a bécsi, királyi testőrségnél van, neki katonaként kellene egyre magasabbra jutnia, a legkisebb fiúnak, Jenőnek, pedig hivatalnokként.



A kőszívű ember fiai jelenetek


Felesége másként gondolkodik, ezért a dolgok más fordulatot vesznek. Hazahívja Ödönt Szentpétervárról. Ödön, orosz barátjával, a havas sztyeppén szánkázik át, és farkascsorda támadja meg őket. Richárd időközben eljegyzett valakit és a szabadságharc kirobbanásakor elhagyja a királyi udvart. Jenő, aki szintén Bécsben van, beleesett egy körmönfont nőbe, aki sok problémát okoz. Richárdnak lovascsapatával a Kárpátokon át verekedve kell eljutnia a magyar földre. Fiaik hazatérésének folyamatát az özvegy asszony indítja el, aki talpraesettségével ezáltal nagy szolgálatot tesz a hazának is.
 

Jókai Mór A kőszívű ember fiai könyv jellemzés


A műben vannak hosszadalmas leírások, viszont izgalmas események sorozata is, melyek éppolyan jók, mint az egy évezreddel ezelőtt játszódó Rebeka történetében a magyarok útjai. Gyermekkoromból ebből a többszörösen olvasott könyvből három epizód maradt nagyon emlékezetes. 
Az egyik, amikor a farkasok üldözték Ödönéket, és beleszakadt a jégen a folyóba. A másik Richárdék menekülése a huszársággal, és összetűzései a szerelméért. A harmadik, pedig Jenő áldozathozatala a végén. Vannak A kőszívű ember fiai könyvben jócskán kevésbé érdekes szövegek is, amiket nem szerettem.
Kevés időm lévén, egy este és egy nap alatt kellett újra olvasnom, így a leírásokon csak átfutottam. Talán a folyamatos olvasásnak is köszönhető, de lehengerlőnek találtam. Már elfelejtettem a részleteket az évtizedek alatt. Hihetetlenül szenvedélyes és nagyon erős karakterekkel megáldott regény A kőszívű ember fiai. Legalább olyan mértékben megfognak, mint Cooper A kém című regényének hősei az óceán túloldaláról.



A kőszívű ember fiai kritika, értékelés


Néha egy kicsit túlzásba vitte Jókai a szóvirágokat, s nehéz elképzelni, hogy egyes szereplők oldalakon át tartó szövegekben fejezték volna ki egyetlen közlendőjüket, de ezen beszédek szenvedélyük miatt, sokszor erőteljes hatásúak.



Jókai Mór A kőszívű ember fiai huszárok



Mindig is rejtély volt, az egykori orosz barát, Leonin, vajon szembefordult-e Ödönnel, ezek a történetrészek mélyen megmaradtak bennem. A regény vége nagyon odacsap, ahogyan összefutnak a szálak, a „véletlen” találkozások, és kialakul  minden, az lélegzetállító.  Engem elkápráztatott a végső finálé, bár azt hozzá kell tennem, hogy kissé túlpörgött, mert Jókai akkor is folytatta, amikor már túl voltam a csúcsérzésen. 
Így egy kicsit sok volt, de még mindig jó. Talán még az Avalon ködbe vész történelmi fantasy hasonlóan drámai, bár az még ehhez képest is nagyon hosszú. Amikor végeztem a regény olvasásával, jutott csak eszembe, hogy éppen harmadnapra lesz március 15... Ezt nem terveztem, csak éppen ez a könyv volt soron, és mint tudjuk, véletlenek nincsenek.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés