2017. március 13., hétfő

Emilio Salgari Cserna grófja és az Atlasz régiója könyv

Emilio Salgari Cserna ​grófja és az Atlasz légiója


Emilio Salgari Cserna grófja és az Atlasz régiója könyv




Emilio Salgari Cserna ​grófja és az Atlasz légiója könyv 1907-ben született meg Sull'Atlante címmel, Olaszországban. 1911-ben már magyarul is olvasható volt Cserna grófja az idegenek légiójában címmel.

Cserna grófja és az Atlasz légiója könyv tartalom, történet

Ebben a némely tekintetben A sivatag úrnőjéhez hasonló történetben a magyar Cserna gróf léha életével elvesztette vagyonát, így beállt az idegenlégióba, ahol érdemeket szerzett. Később mégis büntetőtáborba kerül Algériában, ahol cudarul bánnak vele. Még ez előtt feleségül vette Afzát, a gyönyörű arab leányt, akir az Atlasz rózsájának neveznek. Csakhogy erről nem sokan tudnak, és a hölgyre a tábor őrmestere is szemet vetett.
Némi segítséggel Cserna gróf és olasz bajtársa kiszöknek börtönükből, de szpáhikat indítanak utánuk. Új arájával, annak apjával, s egy néger szolgálóval a sivatagon át kell menekülniük. Elvetődnek egy védett helyre, ahol a tulajdonos állítólag egy szent sírját őrzi. Mivel a nyomukban vannak, a védelmét kérik, s az elbújtatja őket, majd előhívja kígyóit. Az odaérkező szpáhik azonban nem hisznek neki, és elkezdik kínozni.

 
Cserna gróf és az Atlasz légiója könyv

 

Cserna grófja és az Atlasz légiója jellemzés


A Cserna grófja és az Atlasz légiója az első Emilio Salgari regény, amit olvastam. Mivel a filmekből ismertem a nevét, mint szerző, kíváncsi voltam, a könyvei is olyan jók e, mint a belőlük készült filmek. Ez okból olvastam el később például A maláj tigris regényét is. A Cserna grófja kellemes élmény volt, nem túl hosszú, de nagyon szórakoztató és izgalmas kalandregény. Emlékeztet a Karl May könyvekre, ugyanaz a jó hatás olvasásakor.
Kifejezetten tudom értékelni, ha egy író nem untat oldalakon át felesleges leírásokkal és bemutatásokkal. Emilio Salgari ennek a követelménynek nagyban megfelelt, szemernyi unalom sincs a regényben. A szereplők a tipikus bevált formákat hozzák. Szórakoztató, akár a Tarzan, a diadalmas, bár nem olyan humoros.
Van egy szép nő, egy-két hősi jóbarát, néhány gazfickó, sivatagi törzsek. És mégis, a megszokott formulák ellenére, a Cserna grófja és az Atlasz légiója egyéni „ízeket” hordoz magában, és azt sem mondanám, hogy kiszámítható lenne. Könnyed unaloműzésnek mindenképpen javaslom, kaland, egzotikum és izgalom itt egyben van.

Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlott könyv: Veszélyes szafári


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!
 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés