2017. március 21., kedd

Emilio Salgari A fekete kalóz kalandregény jellemzés

Emilio Salgari A fekete kalóz kalandregény


Emilio Salgari A fekete kalóz kalandregény jellemzés




Emilio Salgari A fekete kalóz kalandregénye 1898-ban jelent meg Il Corsaro Nero címmel, és az első könyve volt az öt regényből álló, Antillákon játszódó regényfolyamának. Ezek a 16-17. század fordulóján játszódnak Közép-Amerika tengerein.

Emilio Salgari A fekete kalóz tartalom, történet


A fekete kalóz két fickótól megtudja, hogy fivéreit, a vörös és a zöld kalózt felakasztották. Ő maga egy olasz nemes, Emilio di Roccanera, aki becsületbeli okokból vált kalózzá. Két társával partra kél, és az éjszakában elmegy testvére holttestéért. Közben felszednek egy hatalmas négert, aki bajtársukká lesz, és csetepatéba is keverednek.
A holland
Van Guld volt az, aki elkapatta a kalóz fivéreit, ezért ellene esküszik. Miközben üldözik őket, egy házban lelnek menedéket, de az oda érkezőket kénytelenek megkötözni. Csapdába kerülnek a ház miatt, de a kalóz megfenyegeti az őrséget, hogy felrobbantja a házat.



A fekete kalóz könyv



A későbbiekben megtámadnak egy spanyol hadihajót és a fogságukba kerül egy flamand hercegnő, aki különösen mély benyomást tesz a kalózra. Azonban az eskü mindennél fontosabb, és a kalóz, a Tortuga szigeteki törvényen kívüliek vezetőivel és „hadseregével” Maracaibo ellen indul.



Emilio Salgari A fekete kalóz könyv jellemzés


Jó sokszor feldolgozták filmen, nekem az 1976-os, Kabir Bedi által megszemélyesített Fekete kalóz a kedvencem. Bár a főszereplők ugyanazok, a történet és az események sorrendje egészen eltér a filmtől. Ez esetben kivételesen örültem, mert nem szeretem ugyanazt olvasni, amit már filmen láttam. 
Mindenesetre nem tudtam teljesen elvonatkoztatni a filmtől, az ismert szereplők a színészek képében jelentek meg előttem. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a film nem csak ebből, hanem A Karib-tenger királynője című műből is merít, így aztán filmen tovább zajlanak az események, mint ebben a regényben.



A fekete kalóz könyv jellemzés



A fekete kalóz kalandregény értékelés


Itt már több a leírás és magyarázat, mint a Cserna grófjában, de még pont annyi, amennyi belefér. A fekete kalóz vérbeli kalandregény, egy egész hosszú szakasza a dzsungelben játszódik. Vannak benne veszedelmes vadállatok is, ami még érdekesebbé tette a könyvet. Mégis, a fő események csak lassan haladnak előre és a fejlemények is csak „visszatartva” következnek. Igen, mivel ez egy több regényből álló könyvsorozat, amit szép hazánkban elfelejtettek folytatni.
A kalóz jelleme kissé hasonlít a puritán Solomon Kane -éra, bár a történet reálisabb. Kíváncsi lettem volna a folytatásra, mert így befejezetlen marad, s elég jó történet ahhoz, hogy érdekeljen a sorsa. Nem véletlen, hogy Salgari több filmrendezőt megihletett, eme könyv karakterei rendkívül erőteljesek, szenvedélyük szinte átsüt a regény lapjain. Egyébként a Maracaibo és Gibraltar elleni támadások valós történelmi események.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: James Fenimore Cooper A vörös kalóz regény


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés