2017. március 11., szombat

Kicsi ház a prérin könyv

Kicsi ház a prérin könyv

 Kicsi ház a prérin könyv

Laura Ingalls Wilder Kicsi ház a prérin című könyve 1935-ben jelent meg. A farm, ahol élünk könyvsorozat harmadik része, s nem a második, mint ahogyan tévesen megjelent nálunk, mert az előző rész (Almanzo, a farmerfiú) 1933-as. A farm, ahol élünk regényben az Ingalls család Kansasbe költözik, az osage indiánok területére. 2012-ben a School Library Journal magazin felmérése alapján, minden idők legjobb gyermekregényei között a 27. helyezett lett.
Laura Ingalls Wilder Kicsi ház a prérin tartalom, történetLaura és Mary, Édesapa és Édesanya, a kis Carrie, valamint Jancsi, a kutya, felkerekednek a wisconsini otthonukból, és nyugatra indulnak. Átkelve a Missisippin, Kansas füves pusztáin keresnek új otthont maguknak. Találnak is egy jónak tűnő helyet, ahol elkezdenek házat építeni. A farm, ahol élünk regény


Édesapa a közelben másokat is talál és megismerkedik Mr. Edwards –szal, aki többször is meglátogatja őket és segít az építkezésnél. Ám az élet nem fenékig tejfel, a prérin indiánok is laknak, és egy nagy farkascsorda is megjelenik…

Laura Ingalls Wilder Kicsi ház a prérin regény jellemzés

 

Hú, ez nagyon jó volt. Filmben ez a történet a sorozat bevezető filmje, amit nem vetítettek le, hanem feliratosan lehetett látni az interneten. Az a roppant érdekes benne, hogy leírásszerű, mert az írónő mindent egyes szám harmadik személyben mesél el, mégis annyira meg tud fogni.
Olvasása közben végigéltem velük az összes megpróbáltatást és élményt. Élveztem az utazást, a kicsi ház lassú felépítését, a mellék építményeket és a préri sok-sok látnivalóját. A farkasok megjelenése volt az egyik legizgalmasabb a filmben és a könyvben is. Ezen mindig csodálkoztam, vajon mi vihet rá egy kisgyermekes családot, hogy elhagyva a civilizációt, egy veszedelmes környékre költözzön, ahol minden sokkal nehezebb.

 
 

 A farm, ahol élünk bevezeto epizód film


A Kicsi ház a prérin regényben minden pillanatot élveztem, még a préri leírását is, mert imádom a nagy füves térségeket. A farm ahol élünk könyv magában hordozza azt a hangulatot, amelyet én nagyon szeretek könyvben, hogy bármennyiszer elolvasnám, mindig ugyanúgy bele tudom élni magam. Ebben a történetben bukkan fel először Mr. Edwards is, aki a filmsorozatban is az egyik kedvencem.

Az indiánok többszöri megjelenése mindig kissé növelte a feszültséget, és sohasem lehetett tudni, mi lesz a végkifejlet. A már említett farkasos epizódok és később egy hatalmas préritűz, igencsak izgalmassá teszik ezt a regényt. A vége felé a feltüzelt indiánok gyűlése, dobolása, kiáltásai és őrjöngései a végletekig élezik a feszült hangulatot. Bizony, a könyv éppolyan jó – s még többet is ad, mint a Farm, ahol élünk pilot episod film, amely a Kicsi ház a prérin filmes feldolgozása.Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Kapcsolódó cikkek: A farm, ahol élünk filmsorozat

Ajánlott cikk: A préri

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés