2017. március 16., csütörtök

Robert E. Howard Conan, a bosszúálló regény

Robert E. Howard Conan, a bosszuallo regeny

 Robert E. Howard Conan, a bosszuallo regény


Robert E. Howard Conan, a bosszúálló című regénye 1935 decembere és 1936 áprilisa között jelent meg az amerikai Weird Tales magazinban, folytatásokban. Először 1950-ben adták ki regényként, Conan, the Conqueror címmel. 1977-től már az eredeti címen jelent meg: The Hour of the Dragon.Magyarországon 1992-ben adták ki, a Cherubion jóvoltából. Az 1997-es, Kull a hódító című filmben felhasználták a Conan, a bosszúálló regény történetét is.
Conan, a bosszúálló tartalom, történet


Conan Aquilonia kirlyaként uralkodik 46 évesen, egy erős államon, ahol az egyszerű nép nagy része, és a külső provinciák nemesei mind mellette állnak. Csak azon nemesek nem szívlelik, akik kapzsisága meg lett fékezve az ő jövetelével. Keletre, a szomszédos Nemédiában, négy férfi találkozik, hogy céljai érdekében egy szörnyű tettet hajtson végre. Tarascus, Nemédia királyának öccse, Amalric, a nemédiai Tor bárója, Valerius, aki a régi aquiloniai királyi család véréből származik, és Orastes, Mitra papja. Utóbbi számkivetett, és tolvajok által megszerezte az Ahriman Szívének nevezett szert, amelynek segítségével felélesztik a háromezer éve múmiaként fekvő Xaltotunt, az ősi Acheron birodalom egykori varázslóját.
 Conan, a boszúálló könyv


Általa elérik, hogy betegségek és dögvész pusztítson Nemédiában, mígnem a király és fiai is belepusztulnak, így Tarascus kerülhet a trónra. Ő azonnal megtámadja Aquiloniát, a köztük levő béke ellenére, mert az a tervük, hogy Valeriust ültetik az ottani trónra. Conan a seregével elébük megy. A fő ütközet előtti este valamilyen látomás támadja meg a királyt, és a barbár mozgásképtelenné válik. A hű Pallantides javaslatára egyik vezérét, Pallinust öltöztetik a királyi páncélba, hogy senki se sejtse, mi történt az uralkodóval. Azonban a nemédiai sereg csapdába csalja az aquiloniaiakat, s egy sziklaomlás által ötezren vesztik életüket.
Utána a királyt is megölnék, de Xaltotun elkábítja, és magával hurcolja Belverusba, Nemédia fővárosába. Mélyen levő cellákba vezetteti négy megtermett feketével, míg ő visszavonul és a fekete lótusz álmába merül. Tarascus fél tőle, így miközben alszik, megbíz valakit, hogy rabolja el az Ahriman Szívének nevezett drágakövet, s eljuttatva a tengerhez, dobja a hullámok közé. De Conant is meg akarja öletni.
Robert E. Howard Conan, a bosszúálló jellemzés, kritika


Kíváncsi voltam, hogy többedszeri olvasásra is tetszik e a könyv, de nem csalódtam. Bár nagyjából emlékeztem rá, most is élveztem. Van, aki azt mondja, Robert E. Howard regényíróként nem igazán jó, legalábbis a novelláihoz képest, szerintem ez a könyv megállja a helyét. A Conan, a bosszúálló regényt még 1992-ben vettem meg, s kellemes meglepetés volt, hogy ezúttal nem egy novelláskötet, hanem valódi Conan regény akadt a kezembe.


 Conan, a bosszúálló borítók


A Conan, a bosszúálló az egyetlen regény, amit Howard írt a barbárról, a többi, hosszabb történetek is legfeljebb a kisregény méretét érik el. Egy könyvben nehezebb olyan magas fokon fenntartani az érdeklődést, mint a rövidebb történetekben, de ez a regény, egyik részében sem unalmas. Egy csomó erőteljes karakter bukkan fel a könyvben, és közelebbről megismerhetjük Conan király hű híveit is. 
Nekem nagyon tetszett, hogy több országon átível a történet, és eljutunk Stygiába is. A Főnix a kardon történetben csak említett Trocero –t, itt már testközelből megismerhetjük. Albione grófnő új szereplő. Asura papjai pedig itt fontos küldetést töltenek be. Több régebbi jócselekedete most meghozza a gyünölcsét a királynak, mert ezek által jut előbbre, célja megvalósítása felé. Ebben a könyvben Conan mintegy végigmegy régebbi élete állomásain: zsoldosnak öltözik, ismét kalózzá lesz, feltűnik néhány régi ismerős.

 Conan király harcaCsak sokadszori olvasásra döbbentem rá mennyi minden össze van rakva ebben a regényben. Aquilonia legjelentősebb vezéreit és népcsoportjait részletesebben megismerhetjük, nem is szólva a földrajzi információkról. A Conan, a bosszúálló könyvet olvasva szívesen nézegetem a számos hyboriai térképet, melyeken nagyszerűen látszódnak a regényben érintett helyszínek Öt országban – Nemédia, Aquilonia, Zingara, Argos, Stygia – játszódik a történet és egy rövid részen a tengeren. A végén a neméd és aquilón seregek taktikai elhelyezkedéséről is részletes képet kaphatunk, amelyet egy mindent eldöntő csata követ.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: A vörös citadellla
Folytatás más szerzőkkel: Conan, a szigetek ura


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés